Košarica
Brezplačna dostava ob nakupu nad 40€

Se želite pogovoriti?

Pokličite nas na 070 543 038

Socialna omrežja

Konoplja in ADHD

Grafika leve in desne polovice možganov

Uporabniki konoplje, v očeh popkulture, niso ravno najboljši vzorniki kadar govorimo o koncentraciji in kognitivnih zmožnostih. Ko se je manjša skupina znanstvenikov lotila raziskovanja konoplje kot alternativnega sredstva za zdravljenje motenj aktivnosti in pozornosti (ADHD), so poželi precej skepticizma. Pacientov, ki prisegajo na zmožnosti izboljšanja koncentracije s pomočjo konoplje, je iz dneva v dan več – omenjeni znanstveniki so želeli raziskati znanstvene osnove tega, na pogled kontradiktornega, medicinskega fenomena.

Motnja aktivnosti in pozornosti

Ali hiperkinetični sindrom, ang. – ADHD (Attention deficit hyperactivity disorder), je kontroverzna diagnoza, ki označuje hiperaktivnost, impulzivnost in nezmožnost koncentracije. Odrasli ljudje se pogosteje srečujejo z obliko motnje pozornosti, ki ne vključuje hiperaktivnosti (ADD – Attention deficit disorder). V ZDA ima več kot eden na deset otrok diagnozo ADHD – ta številka pa v zadnjih petdesetih letih zelo narašča. Od leta 1957 dalje so zdravniki ADD in ADHD zdravili z psihostimulansi kot sta Ritalin in Adderall.

Antonio Rodriguez, diagnoza ADHD

Diagnozo ADD/ADHD je dobil pri šestih letih in je eden mnogih ljudi, ki so uporabljali omenjene predpisane psihostimulanse. ”Spomnim se, da sem kar naprej trpel za glavoboli – bili so tako hudi, da nisem mogel spati,”  je povedal Antonio in dodal, da je v obdobju zdravljenja brez konoplje močno trpel tudi njegov apetit. Poleg izničevanja stranskih učinkov predpisanih medicinskih sredstev, je konoplja Antoniu pomagala tudi pri simptomih ADHD.

“Prvič v življenju sem občutil, da lahko vodim in usmerjam svoj lasten um.”

Glede uporabe konoplje kot zdravilnega sredstva je bil Antonio sprva zelo zadržan – podučen je bil zgolj nevarnostih, ki bi mu jih konoplja lahko predstavljala.

“Prvič me je bilo precej strah, predvsem sem se bal morebitne odvisnosti”

je povedal.

Potrebne so intenzivnejše raziskave

Za tiste ljudi, ki prihajajo iz okolice v kateri konoplja ni obravnavana v pozitivni luči, je lahko pojasnjevanje njenih terapevtskih učinkovin bližnji družini ali prijateljem zelo zapleteno. Enako je bilo pri Antoniu. Čeprav je bil zaradi dobrih dosežkov v srednji šoli sprejet na višjo šolo, in ob tem prejel tudi štipendijo. Realnost je takšna, da je raziskav o konoplji in ADD/ADHD (in o interakcijah med njimi) na tej točki bistveno premalo. Podatki in rezultati preteklih preiskav pa kažejo na to, da moramo na tem področju še intenzivneje raziskovati.

Eden glavnih dejavnikov pri ADD in ADHD je pomanjkanje dopamina v možganih – kemijski živčni prenašalec, ki ima pomembno vlogo pri kognitivnih procesih kot so spomin in pozornost. Sredstva kot so Ritalin in Adderall stimulirajo dopamin in posledično izboljšajo uporabnikovo zmožnost koncentracije. Hkrati pa prinašajo tudi ogromno neprijetnih stranskih učinkov (tudi abstinenčne tegobe).

Raziskava

Dr. David Bearman, vodilni raziskovalec na področju konoplje, je preučeval razmerje med kanabinoidnim sistemom in ADHD. Ugotovil je, da zaradi vpliva kanabinoidov na možganske centre, zadolžene za uravnavanje dopamina, konoplja zagotovo predstavlja morebitne terapevtske vrednosti pri zdravljenju ADHD in podobnih motenj.

“Konoplja ADD in ADHD zdravi z višanjem razpoložljivosti dopamina v možganih. Učinek pri konoplji je enak kot pri stimulansih kot sta Ritalin in Adderall, mehanizem delovanja pa precej drugačen – omenjeni stimulansi se namreč vežejo neposredno na sam dopamin in vplivajo na njegovo metabolično presnovo,”

pravi Dr. Bearman.

Če poenostavimo

Kanabinoidi (spojine, ki jih najdemo v konoplji) bi lahko, ob primernih odmerkih in zdravi metodi uživanja, ozdravili pomanjkanje dopamina pri ljudeh, ki trpijo za ADD/ADHD. Konoplja lahko že v surovi obliki umiri um posameznika, mnogim pacientom pa bi to lahko koristilo pri boljši koncentraciji. Dolgočasne in dolgotrajne naloge bi postale lažje izvedljive, nihanja razpoloženja pa bi bila manj pogosta. Zakaj je temu tako?

”V stroki sprejeta teorija glede ADHD se navezuje na dejstvo, da je približno 70% možganskih funkcij zadolženih za uravnavanje dotoka informacij preostalim 30%. Dejansko so možgani v prekratkem času preplavljeni s preveč informacijami. Pri ADHD so možgani posameznika preveč natrpani, saj se zavedajo vseh nians dnevnih doživetij.”

Večina strokovnjakov na področju medicine se strinja, da anekdotični dokazi niso dovolj verodostojni, da bi pacientom priporočali uporabo konoplje za zdravljenje ADD/ADHD – Raziskovalci pa so optimistični glede potencialov, ki jih konoplja predstavlja. Ob dvigu političnih blokad in posledičnih številnih raziskavah na to temo bomo morda prav kmalu živeli v svetu, kjer je zdravljenje tegob kot sta ADD in ADHD precej bolj varno in učinkovito kot doslej.

Do naslednjič,
Konoplja.net

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Brezplačna dostava

Za naročila nad 40€

Strokovna podpora

in pomoč pri nakupu

Brezplačno svetovanje

070 543 038

100% varno plačilo

Kartica / Po povzetju / Predračun