Košarica
Brezplačna dostava ob nakupu nad 40€

Se želite pogovoriti?

Pokličite nas na 070 543 038

Socialna omrežja

Konopljini sejmi po svetu

Po službeni dolžnosti se moram večkrat letno udeležiti kanabis sejmov po Evropi in po svetu. To niti ne bi bilo tako slabo, če ne bi bil kriminalist? Ko se vrnem domov in pripovedujem o dogodkih, me dostikrat vprašajo: »Pa ali je to sploh legalno?« Pri nas smo glede tega, kot pri vseh ostalih zadevah, rahlo zaostali, zato večina ne ve, kaj se v tem oziru po svetu dogaja. V nadaljevanju vam bom z lastne perspektive na kratko predstavil konopljine sejme.

Začetek konopljinih sejmov

Začnimo na začetku: leta 1988 je bil v Amsterdamu organiziran 1. high times cannabis cup – prireditev, ki traja še danes, vendar je zaradi številne konkurence, zmanjšanega obiska ter konoplji nenaklonjene nizozemske politike že v zatonu.

Koncept Cannabis Cupa je nekoliko drugačnejši od kanabis sejmov kot jih opisujemo v nadaljevanju. Medtem ko je Cannabis cup tekmovanje, kjer je najpomembneje osvojiti nagrado za najboljšo travo, so ostali bolj podobni normalnim sejmom, na katerih se predstavljajo podjetja iz panoge.

Za najstarejši sejem v Evropi se promovira Cannatrade iz Zuricha. Prvi je bil organiziran leta 2001. Kot največja sejma v Evropi pa med sabo tekmujeta Barcelonski Spannabis ter Praški Cannafest. Spannabis je precej starejši, prvi se je zgodil že leta 2002, Cannafest pa osem let kasneje – leta 2010. Dejstvo je, da sta oba, v primerjavi z vsemi ostalimi v Evropi, neprimerljivo večja. V treh dneh jih obišče do 30.000 obiskovalcev.

Kako sejmi potekajo

Cannabis sejmi potekajo med vikendi, ker so namenjeni predvsem končnim uporabnikom. Navadno se začnejo v petek, z vrhuncem v soboto in koncem v nedeljo.

Kdo in kako se na sejmu predstavlja, je odvisno predvsem od zakonov države, v kateri se sejem odvija. Na Cultivi v Avstriji boste lahko kupili sadike konoplje in videli 3 m visoke rastline v vegetativni fazi. Zakoni pokrajine namreč dovoljujejo prodajo in posedovanje rastline konoplje do faze cvetenja. Potem je prepovedana.

V Španiji (Kataloniji) je vse bolj preprosto zaradi obstoja tako imenovanih Social Clubov, kamor se lahko včlani skoraj vsaka polnoletna oseba in si kupi, kar si želi. V Kataloniji in Španiji nasploh velja velika vsesplošna toleranca do konoplje. V Veliki Britaniji bog ne daj, da bi se na istem sejmu predstavljali proizvajalci opreme za gojenje skupaj s semenskimi bankami. To seveda očitno na nekaj napeljuje …

Kdo razstavlja na sejmih

Večine sejmov se udeleži podobna zasedba razstavljalcev – semenske banke, proizvajalci opreme za gojenje, veletrgovci z opremo, lokalne trgovine – headshopi ter growshopi, neprofitne organizacije, kanabis medijii in pa seveda še kakšen ”padalec”, ki ni najbolj natančno vedel, v kaj točno se podaja. Ker je število akterjev v panogi zaenkrat še majhno, se na sejmih pojavljajo ista podjetja in vse skupaj izgleda kot cirkus, ki se premika od enega kraja do drugega.

Na stojnicah razstavljalci prodajajo svoje izdelke, delijo promocijske artikle, dolgim vrstam zastonj robe željnih obiskovalcev pa hostese vrtijo kolesa sreče ali zvijajo balone polne THC-ja. Vsak dobi en poteg.

Programi sejmov

Sejem ima seveda tudi svoj program. Ta je navadno sestavljen iz različnih elementov: tečajev – kuharskih ali vrtnarskih, strokovnih predavanj, intervjujev, okroglih miz, glasbenih točk ter podeljevanja različnih nagrad najboljšim (stojnica, indica, sativa, hybrid in ostalo).

Seveda je tudi s poslovne plati vse veliko bolj neobičajno. Obleke in kravate niso zaželene. Sestanki potekajo v ozadju stojnic posameznih podjetij, s tetoviranimi in prebodenimi poslovneži med pepelniki polnimi na pol ugaslih jointov. Včasih odideš s sestanka in se vprašaš: »Kaj zaboga smo se zdaj dogovorili?«

Na sejmih se ne dobi dobre robe

Paradoksalno je na sejmih zelo težko priti do dobre robe. Večina razstavljalcev pride iz tujine – ti pa nič ne prinesejo s sabo. To pomeni, da se hipoma ustvari ogromno povpraševanje s strani rednih profesionalnih konzumentov, ki jih je težko zadovoljiti. Izgleda nekako tako kot, če na sejmu vina polnem žejnih pijancev, ne bi bilo mogoče dobiti vina.

Porast novih konopljinih sejmov po svetu

V zadnjih dveh letih beležimo še večjo porast novih sejmov kot prej. Samo lani so bili v Italiji organizirani 3 novi sejmi (pred tem samo eden). Nemčija do lani ni imela kanabis sejma, letos pa se bosta zgodila kar dva. V letošnjem letu se je dogodil nov sejem v Veliki Britaniji in Španiji. O ZDA pa rajši sploh ne govorimo. Tam je nastanek sejmov in ostalih poslovnih dogodkov s tega področja skorajda nemogoče spremljati.

Kaj pa v Sloveniji?

V Sloveniji je bilo že več »gostilniških« iniciativ za organizacijo kanabis sejma pri nas. Z vidika regijske prisotnosti na kanabis tržišču ter odpravljanja domače miselne zadrgnjenosti, bi bilo to seveda koristno. Moje osebno mnenje pa vendarle je, da je to ta trenutek še nemogoče, saj prodaja semen konoplje ni dovoljena v nobeni od držav bivše Jugoslavije. Brez možnosti udeležbe vseh možnih akterjev, sejma za tako malo tržišče ni mogoče prirediti. Naslednja ovira je dogovor z občino ter policijo, saj se na kanabis sejmih povsod dokaj neprikrito uživa konoplja. Za slednje je potrebna toleranca ne le uradnih oblasti, temveč tudi lokalnega prebivalstva.

Seznam konopljinih sejmov

Spodaj naštevamo Evropske kanabis sejme. Kdaj in kje potekajo, si je najbolje pogledati na njihovih spletnih straneh. Z vidika oddaljenosti priporočamo obisk Cultive na Dunaju (oktober) ali Cannafesta v Pragi (november).

  • Italija: indica & sativa (Bologna), Ma la canapa (Catania), Canapa in mostra (Napoli), Canapa mundi (Rim), Secret cup (Napoli, underground, nelegalen sejem), Cannabis tipo forte (Bologna, 2007 in 2008)
  • Španija: Spannabis (Barcelona in Malaga); Expogrow (Irun), Cannamed (Valencia), Expocannabis (Madrid, 2012 in 2013)
  • Švica: Cannatrade (Zurich)
  • Avstrija: Cultiva (Dunaj)
  • Nemčija: Cannabis XXL (Muenchen), Canna Berlin (Berlin)
  • Češka: Cannafest (Praga)
  • Francija: Technigrow (Lyon)
  • Velika Britanija: Grow London (London), Product Earth (Peterbrough)
  • Rusija: HydroponEast (Moskva) – organiziran le leta 2013
  • USA: High times cannabis cup (Denver, Seattle, …)
  • Canada: Treating yourself (Toronto)
  • Chile: Expoweed (Santiago)
  • Uruguay: Expo Cannabis (Montevideo)

Avtor: E.D.

Vir: DVB.com

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Brezplačna dostava

Za naročila nad 40€

Strokovna podpora

in pomoč pri nakupu

Brezplačno svetovanje

070 543 038

100% varno plačilo

Kartica / Po povzetju / Predračun