Košarica
Brezplačna dostava ob nakupu nad 40€

Se želite pogovoriti?

Pokličite nas na 070 543 038

Socialna omrežja

Kozmetika in konoplja

Konoplja je vsestransko uporabna rastlina tudi na področju, kot je kozmetika. Konopljino olje je zaradi svojih zdravilnih in za kožo blagodejnih lastnosti čedalje bolj uveljavljeno v kozmetičnih proizvodih, ki so trenutno na tržišču, pojavljajo pa se tudi že izdelki, ki vsebujejo konopljino smolo.

KONOPLJINO OLJE UGODNO VPLIVA NA KOŽO

Konopljino olje, pridobljeno s hladnim stiskanjem semen industrijske konoplje, vsebuje bogato razmerje enkrat in večkrat nenasičenih maščobnih kislin, vitaminov in antioksidantov, ki jih naša koža potrebuje. Vsebuje 54-57% linolne kisline (omega 6) in 16-20% alfa-linolenske kisline (omega 3), gama-linolensko kislino (GLA), oleinsko kislino, minerale, vitamine B kompleksa, vitamin E, ter provitamin A. Ker so esencialne maščobne kisline ključne za zdravo kožo, se je hladno stiskano konopljino olje, za nego in regeneracijo kože, izkazalo kot zelo učinkovito. Olje je hipoalergeno, kar pomeni, da tudi pri občutljivejših ljudeh ne povzroča alergijskih reakcij, primerno je za suho, razdraženo kožo in pomaga pri zdravljenju kroničnih težav s kožo. Napačno je trditi, da kožo tudi vlaži, saj maščobe nimajo vlažilnih lastnosti. Gre za to, da na koži ustvari tanko plast in s tem pomaga zmanjševati naravno izgubo vlage skozi kožne plasti, kožo mehča in hrani, ter učinkovito pripomore k regeneraciji kožne povrhnjice.

Zaradi teh lastnosti je hladno stiskano konopljino olje čedalje bolj priznano in iskano, na trgu lahko najdemo že mnogo kozmetičnih izdelkov, ki ga vsebujejo, vse bolj zanimiva pa postaja tudi konopljina smola.

RAZLIKA MED KONOPLJINO SMOLO IN KONOPLJINIM OLJEM

Konopljine smole ne pridobivajo s postopkom hladnega stiskanja semen, temveč iz vršičkov konoplje in z različnimi metodami ekstrakcije. Postopek pridobivanja ni tako preprost kot pridobivanje hladno stiskanega konopljinega olja, poleg tega je sestava konopljine smole drugačna, bolj kompleksna, zato naj vas tolikšna razlika v ceni nikar ne zmede. Za razliko od konopljinega olja, konopljina smola vsebuje veliko večje količine CBD-ja oz. kanabidiola, najbolj zastopanega kanabinoida v rastlini, vsebuje pa tudi različne količine THC-ja oz. delta9-tetrahidrokanabinola, edinega kanabinoida s psihoaktivnim učinkom.

Poznamo različne metode ekstrakcije konopljine smole, kot na primer Rick Simpsonova metoda pri kateri se kot topilo uporablja petrolej ali nafta. Ta metoda je bolj problematična, saj končni produkt vsebuje majhne količine terpenov in kanabinoidov kot je CBD, ter večje količine THC-ja, česar pri produktu kot je konopljina smola, bogata s kanabidiolom, ne želimo. Problematični za imunski sistem pa so tudi ostanki topil, ki se uporabljajo pri tej metodi. Poznamo tudi ekstrakcijo z etanolom ali oljčnim oljem, najbolj učinkovita in varna pa je sodobna metoda ekstrakcije z ogljikovim dioksidom, ki ohrani točno določen spekter kanabinoidov, terpenov, tokoferolov in drugih aktivnih učinkovin konoplje.

KOZMETIKA IZ KONOPLJINE SMOLE

Konopljina smola je v primerjavi s hladno stiskanim konopljinim oljem bolj gosta in viskozna, ter težja za uporabo, če z njo želimo negovati kožo, zato nekateri proizvajalci nudijo že pripravljene mešanice konopljine smole v hladno stiskanem konopljinem olju ali drugih neprečiščenih maslih in oljih, kar naredi uporabo bistveno bolj praktično. Vse več kliničnih študij kaže na velik terapevtski potencial kanabidiola za zdravljenje in lajšanje številnih obolenj in simptomov, med katerimi najdemo tudi številna kožna obolenja. Podrobneje o kanabinoidih in CBD-ju oz. kanabidiolu izveste v tem(tuki je loh direktn link) članku. Pričakujemo lahko, da bo na trgovskih policah kmalu na voljo čedalje več izdelkov, ki vsebujejo, ne samo hladno stiskano konopljino olje, ampak tudi konopljino smolo. Sama se že nekaj let ukvarjam z izdelavo domače naravne kozmetike in konoplja je vsekakor zanimiva za izdelavo mnogih izdelkov. Za nekaj preprostejših izdelkov, ki si jih doma vsak lahko izdela sam, bom z vami delila tudi recepte. Zato vljudno vabim k nadaljnjem branju člankov, ter gledanju video vsebin:)

Konoplja na področju prehrane, energije, medicine in tudi kot kozmetika doživlja pravi razcvet. Njena bogata sestava je vzrok za izredno učinkovitost v boju z mnogimi boleznimi in tegobami, kar potrjujejo tudi mnoge znanstvene študije. Da pa se bomo lahko v celoti zavedali vseh potencialov te rastline, je ključno boljše poznavanje njenih aktivnih učinkovin in globje razumevanje njenega delovanja na človeško telo.

Vir: Portal-Konoplja.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Brezplačna dostava

Za naročila nad 40€

Strokovna podpora

in pomoč pri nakupu

Brezplačno svetovanje

070 543 038

100% varno plačilo

Kartica / Po povzetju / Predračun