Košarica
Brezplačna dostava ob nakupu nad 40€

Se želite pogovoriti?

Pokličite nas na 070 543 038

Socialna omrežja

Legalizacija konoplje v Kanadi

Legalizacija konoplje v Kanadi

Kanadski parlament je sprejel zakon, ki legalizira rekreativno uporabo konoplje po vsej državi.

Zakon o konoplji je v torek prejel svoje zadnje glasovanje v senatu z 59 glasovi ZA, in 29 PROTI. Zakon nadzira in ureja, kako se konoplja lahko goji, distribuira in prodaja. Kanadčani bodo lahko zakonito kupovali in uživali konopljo že v septembru.

Država je druga v svetu legalizirala rekreativno uporabo drog. “Prva država z legalizacijo je postala Urugvaj, ki je decembra 2013 legaliziral prodajo konoplje za rekreativno uporabo, medtem ko so številne države ZDA tudi glasovale ZA.”

Posedovanje konoplje je v Kanadi postalo kaznivo dejanje leta 1923, vendar je bila medicinska uporaba zakonita že od leta 2001.

Predsednik vlade Justin Trudeau je objavil na twitterju, “našim otrokom je bilo preveč preprosto dobiti konopljo – in kriminalcem zaslužiti”.

Opozicijski konservativci in avtohtone skupine pa so nasprotovali novemu zakonu oz. nad njim izrazili zaskrbljenost.

Vlada pričakuje od zveznih držav ter občin, da v osmih do dvanajstih tednih uredijo novemu zakonu primeren trg. Ta časovni okvir bo industriji in policijskim silam omogočil, da se pripravijo na nov pravni okvir.

Leta 2015 so Kanadčani ocenili, da so porabili približno 6 milijard dolarjev (dobrih 5 milijard evrov) za konopljo – skoraj toliko kot za vino. Verjetno je, da bodo do sredine septembra Kanadčani lahko kupili konopljo in olje iz konoplje, ki ga gojijo licenčni proizvajalci na različnih prodajnih mestih.

Kanadčani po vsej državi bodo prav tako lahko naročili konopljo na spletu od proizvajalcev, ki imajo državno licenco, in imajo/ gojijo do štiri rastline. Odrasli bodo lahko posedovali do 30 gramov (eno unčo) posušene konoplje.

Živil ali hrane v obliki konoplje ne bo mogoče kupiti takoj, ampak v roku leta dni od uveljavitve zakona. Zamuda je namenjena določitvi predpisov vladi, posebej za te vrste izdelke.

Najnižja zakonska starost za nakup in uporabo konoplje je bila določena na 18 let, vendar so se nekatere zvezne države odločile za zvišanje na 19. Zvezne države so odgovorne za to, kako se prodaja, in imajo pooblastilo, da določijo različne druge omejitve glede uporabe v njihovi pristojnosti – npr. kje je dovoljeno kajenje.

Vlada je določila smernice za navadno embalažo z malo blagovno znamko in strogimi zdravstvenimi opozorili. Prav tako bo uvedla omejitve za promocije – namenjene mladim, promocijo prek sponzorstev, prikazov slavnih oseb, znakov ali živali v oglasih.

Kaj ostaja nezakonito?

Nezakonito bo ostalo več kot 30 gramov konoplje v javnosti, gojiti več kot štiri rastline na gospodinjstvo in kupovanje od prodajalca brez licence. Kazni za omenjene omejitve bodo hude. Nekdo, ki bo konopljo prodal mladoletniku, bi lahko dobil kazen do 14 let zapora.

Nekateri kritiki pravijo, da so kazni preveč krute in niso sorazmerne s podobnimi zakoni – kot tisti, ki omejujejo prodajo alkohola mladoletnim osebam.

Kakšni so zakoni drugje po svetu?

Konoplja je prepovedana v večini držav, vendar se vse več mest v zadnjih letih odloča za dekriminalizacijo njene uporabe. Vlada Združenega kraljestva je nedavno izjavila, da bo pregledala uporabo “zdravilne konoplje”.

Medicinsko je dovoljena v 14 evropskih državah, Izraelu, Argentini, Portoriku, Panami, Mehiki, Turčiji, Zambiji in Zimbabveju.

V ZDA je dovoljena medicinska uporaba v 29 zveznih državah in okrožju Columbia. Devet držav je konopljo legaliziralo za medicinsko uporabo in osebno rabo.

Španija, Nizozemska, Portugalska, Slovenija, Jamajka, Čile, Peru, Kolumbija, Ekvador in Luksemburg so med državami, ki so sprostile zakonodajo o osebni uporabi.

Je kdo ugovarjal?

Novi zakon ni bil deležen le pohval. Vodja konservativne stranke Andrew Scheer je pred tem dejal, da je zaskrbljen, da bi normaliziral uporabo konoplje in jo naredil dostopnejšo.

Leo Housakos, konservativni senator iz Quebeca, je tweetnil, da bo zakon “katastrofalen za prihod generacij”.

Posebna skrb je zakonsko omejena najnižja starost, določena na 18, namesto na 25, kar je bilo priporočilo s strani strokovnjakov. Vendar pa je vladna delovna skupina priporočila 18 in opozorila, da bi lahko določitev previsoke starostne meje še naprej spodbujala mladino k nakupu konoplje na nezakonitem trgu.

Nasprotniki dvomijo tudi o možnem vplivu legalizacije na javno zdravje.

Medtem so avtohtone skupine in politiki izrazili strah, da se njihove skupnosti niso ustrezno posvetovale pred pripravami na glasovanje.

Ministrica avtohtonih služb Jane Philpott in minister za zdravje Ginette Petitpas Taylor sta morala junija nagovoriti predsednika in namestnika predsednika odbora senatskega odbora Aboriginov in obljubila polno poročilo parlamentu, ki je obravnaval njihove pomisleke, kar je precej preprečilo zamudo pri uvedbi zakona.

Zakaj zdaj?

Ta zakonodaja izpolnjuje obljubo za leto 2015, ki jo je dal g. Trudeau, vodja Liberalne stranke.

Predsednik vlade je trdil, da kanadski skoraj stoletni zakoni, ki kriminalizirajo uporabo droge, niso učinkoviti, saj so Kanadčani še vedno med najzahtevnejšimi uporabniki sveta.

Ankete so večkrat pokazale, da trdna večina Kanadčanov podpira potezo legalizacije konoplje.

Odločitev o legalizaciji rekreativne uporabe konoplje v Kanadi je prišla tudi zato, ker se svetovni trendi preusmerjajo od prepovedi uporabe široko uporabljene droge.

Prevedeno iz: https://www.bbc.com/news/world-us-canada-44543286

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Brezplačna dostava

Za naročila nad 40€

Strokovna podpora

in pomoč pri nakupu

Brezplačno svetovanje

070 543 038

100% varno plačilo

Kartica / Po povzetju / Predračun