Košarica
Brezplačna dostava ob nakupu nad 40€

Se želite pogovoriti?

Pokličite nas na 070 543 038

Socialna omrežja

Obeta se legalizacija za uporabo v medicini – na recept

Obeta se legalizacija za uporabo v medicini - na recept

Ministrstvo za zdravje s spremembo uredbe o razvrstitvi prepovedanih drog načrtuje, da bi lahko na zdravniški recept dobili cvetne ali plodne vršičke konoplje. To pa ne pomeni, da bi omogočali gojenje konoplje doma v medicinske namene, ampak jo bodo lahko bolniki dobili v lekarnah.

Recept?

Če bo uredba sprejeta v predlagani obliki, potem bodo bolniki lahko dobili na zdravniški recept oblike konoplje. Tako sintezne kot naravne ekstrakte, po novem tudi vršičke. Zdravniki pa jih bodo lahko predpisovali na podlagi strokovnih smernic, ki jih bo pripravila stroka za posamezna področja, kot so npr. uporaba v pediatriji, nevrologiji, paliativni medicini in drugih področjih, so za STA navedli na ministrstvu za zdravje. To daje tudi možnost predpisovanja na zeleni recept, ki ga krije zdravstvena zavarovalnica. S tem se uresničujejo tudi priporočila delovne skupine za uporabo kanabinoidov v medicini pri Zdravniški zbornici Slovenije. Predlog spremembe uredbe je bil v javni razpravi do petka.

Pripombe iz javne razprave bodo še medresorsko obravnavali in jih uskladili. Takoj, ko bo predlog uredbe medresorsko usklajen, ga bodo posredovali v odločanje na vlado, so še pojasnili na ministrstvu za zdravje. Za legalizacijo medicinske konoplje so se zavzemali tudi v poslanski skupini ZL. Na njihov predlog so člani parlamentarnega odbora za zdravstvo ministrstvu za zdravje naložili, naj premesti konopljo iz prve skupine prepovedanih drog. Ta skupina opredeljuje rastline in substance, ki so zelo nevarne za zdravje ljudi zaradi hudih posledic, ki jih lahko povzroči njihova zloraba in se ne uporabljajo v medicini.

A vendarle ostaja

A konoplja ostaja v prvi skupini prepovedanih drog, hkrati pa so dodali ekstrakte in standardizirane cvetne ali plodne vršičke konoplje, torej medicinsko konopljo v drugo skupino prepovedanih drog. Ta opredeljuje rastline in substance kot nevarne za zdravje, a se jih lahko uporablja v medicini. Ministrstvo tudi ni uresničilo drugega sklepa, ki ga je sprejel parlamentarni odbor za zdravstvo. In sicer naj pripravi pravne podlage za zdravljenje z medicinsko konopljo kot zdravilom ter za pridelavo in predelavo konoplje v medicinske namene.

Uredba namreč ne bo omogočala gojenja konoplje v medicinske namene, saj je za to treba vzpostaviti sistem nadzora, sledljivosti, kakovosti in varnosti pridelave in predelave ob upoštevanju predpisov s področja zdravil, so za STA pojasnili na ministrstvu. To pa je mogoče urediti le s spremembo zakona o proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami.

Do sedaj so se pozitivni učinki konoplje pokazali pri zdravljenju bolnikov z rakom, vplivi na apetit in telesno težo bolnikov z aidsom, pri obravnavi nevropatske bolečine pri bolnikih z multiplo sklerozo, pri epilepsiji, glavkomu. Prav tako pri paliativni oskrbi, Chronovi bolezni, različnih nevroloških obolenjih itd. Konoplja se v medicinske namene uporablja v nekaterih zveznih državah ZDA, v Izraelu, Italiji, Nemčiji, Avstriji, Belgiji, na Češkem, Portugalskem, v Španiji, na Finskem, v Franciji, Romuniji in na Nizozemskem.

Povzeto po: Tatrenutek.si

Brezplačno konoplja svetovanje

Brezplačna dostava

Za naročila nad 40€

Strokovna podpora

in pomoč pri nakupu

Brezplačno svetovanje

070 543 038

100% varno plačilo

Kartica / Po povzetju / Predračun