Košarica
Brezplačna dostava ob nakupu nad 40€

Se želite pogovoriti?

Pokličite nas na 070 543 038

Socialna omrežja

Marihuana na recept?!

Marihuana na recept

Na recept

Približno leto dni po tem, ko je Slovenija legalizirala zdravljenje na recept z zdravili iz medicinske konoplje (v resnici je dovolila samo uporabo kanaboidov v zdravilih) in mesec dni po najbolj neliberalni odločitvi na referendumu o zakonskih zvezah, je poslanska skupina SD v vladno proceduro vložila Zakon o regulaciji konoplje, ki bi vsaki polnoletni osebi dovolil nakup marihuane v lekarni v količini do deset gramov. Trenutno je rekreativna uporaba marihuane pri nas sicer dovoljena, a je paradoksalno ni dovoljeno posedovati niti v manjših količinah.

Kaj predlaga SD?

Predlagani zakon obstaja v dveh različicah – konservativni in liberalnejši, v obravnavo so poslali prvega.

Prva različica – desetka na dan, ampak samo v lekarni

Prva različica podeljuje pravico do proizvodnje in trgovanje s konopljo in njenih derivatov samo lekarnam. Pri tem je raba v medicinske namene vezana na zdravniški recept, pri rabi v druge namene – torej rekreativne, pa mora lekarna pridobiti dovoljenje Ministrstva za zdravje. Obvezno mora dobiti tudi soglasje lokalne skupnosti, kjer namerava izvajati dejavnost. Če tega ne dobi, ji je maloprodaja konoplje in njenih derivatov v druge namene onemogočena. Osnutek omejuje maksimalno dovoljeno posest konoplje in njenih derivatov na 10 gramov na osebo. Tudi dnevna transakcija je omejena na največ 10 gramov na posameznika.

Preseganje te vrednosti je v obeh primerih možno le na podlagi recepta, ki ga bolniku predpiše zdravnik. Pri tem so prodaja, ponudba in posest prepovedana osebam, mlajšim od 18 let, razen če imajo zdravniški recept. Konopljo in njene derivate je prepovedano dajati kot darilo. Poleg tega je oglaševanje dovoljeno le v strokovnih revijah in specializiranih medijih, drugje pa je prepovedano. Osnutek predvideva tudi to, da se konoplja na seznamu skupin prepovedanih drog izbriše iz prve skupine in se prerazporedi v tretjo skupino. Lekarne bi imele po novem zakonu dovoljenje konopljo tudi gojiti, lahko pa bi sklenile tudi pogodbo o odkupu konoplje z imetnikom dovoljenja za proizvodnjo in promet s prepovedanimi drogami ter zdravili na debelo.

Druga različica – doma bi lahko zalivali svojo konopljo

Druga različica omogoča gojenje konoplje za osebno uporabo polnoletnikom in zakonsko uokvirjenje delovanja socialnih klubov. Osnovna ideja osnutka zakona o regulaciji konoplje in njenih derivatov je urediti tri stvari: medicinsko uporabo konoplje, vprašanje osebne odgovornosti in nemedicinske rabe konoplje ter ekonomske možnosti, ki jih prinaša ta rastlina.

Kakšne so koristi predlagane zakonodaje?

SD ob tem pravi, da gre pri sprejetju predlagane zakonodaje med drugim tudi za večji gospodarski potencial. Obseg črnega trga s konopljo v Sloveniji po ocenah SD obsega med 140 in 200 milijoni evrov. Vsako leto se preproda okoli 20 ton konoplje. O tem priča tudi podatek, ki je prišel v javnost: po zadnjih racijah v Sloveniji je bilo namreč ugotovljeno, da je v Sloveniji toliko marihuane, da smo z njo samooskrbni, poskusil pa jo je že vsak tretji Slovenec. Ukinitev prohibicije ima torej neposredne ekonomske koristi. To pomeni manj izdatkov za policijsko represijo, saj se ta lahko bolj učinkovito ukvarja z bojem s trdimi mamili, država lahko računa na izdatne davčne prilive, ljudje pa na delovna mesta.

Črni trg

V prid govori tudi to, da država s tem dejansko ukine črni trg in lahko dosti bolj obvladuje morebitne nezaželene učinke uporabe. Nizozemska, kjer je dovoljena rekreativna uporaba marihuane, z davki na prodajo kanabisa zasluži med 250 do 450 milijonov evrov na leto. Skoraj toliko pa zaradi priliva turistov zasluži tudi turistična panoga. Skupen davčni izplen se je v posameznih letih povzpel tudi do 1,05 milijarde evrov. En gram te mehke droge stane med pet in devet evrov, odvisno od vsebnosti THC.

O največjem ekonomskem bumu kot posledici legalizacije pa govori primer države Kolorado v ZDA, ki v naslednjem fiskalnem letu pričakuje promet z marihuano v višini 610 milijonov dolarjev, od tega bo država pobrala za 98 milijonov dolarjev davkov, ki jih bodo namenili predvsem investicijam v šolstvu. Izračuni kažejo tudi to, da bi legalizacija kanabisa v ZDA drastično znižala izdatke za policijo in zapore ter prinesla približno 8,7 milijard dolarjev davkov na zvezni ravni, če bi bila marihuana obdavčena podobno kot alkohol in tobak.

Vir: MarihuanaMarš.si

Brezplačno konoplja svetovanje

Brezplačna dostava

Za naročila nad 40€

Strokovna podpora

in pomoč pri nakupu

Brezplačno svetovanje

070 543 038

100% varno plačilo

Kartica / Po povzetju / Predračun