Košarica
Brezplačna dostava ob nakupu nad 40€

Se želite pogovoriti?

Pokličite nas na 070 543 038

Socialna omrežja

Ministrstvo za zdravje ob zavzemanjih za legalizacijo konoplje opozarja na mednarodne raziskave

ministrstvo_opozarja_konopljaNet_OPT.jpg?v=1499875366

Ljubljana, 16. junija – Na zdravstvenem ministrstvu pozivajo vse, ki lahko prispevajo k argumentirani razpravi o drogah Sloveniji, da upoštevajo podatke mednarodnih in nacionalnih raziskav. Ti kažejo, da je Slovenija po dostopnosti do konoplje na drugem mestu v Evropi. Opozarjajo še, da legalizacija konoplje prinese več kriminala in večjo razširjenost droge med mladimi.

Na ministrstvu navajajo podatke mednarodne raziskave ESPAD in Kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa, s katerima se je ta teden seznanila vladna komisija za droge. Izpostavljajo podatke iz raziskave inštituta, ki ugotavlja, da je med slovenskimi dijaki prvih letnikov srednje šole problematika drog, zlasti konoplje, izraziteje bolj prisotna kot v večini ostalih 34 sodelujočih državah.

Dostopnost konoplje med mladimi v Sloveniji med najvišjimi

Na splošno je zaznana dostopnost konoplje med slovenskimi mladostniki po navedbah ministrstva, ki se sklicuje na omenjeni raziskavi, med najvišjimi v Evropi, saj se je pred Slovenijo pri tem uvrstila le Češka. Tudi zato po navedbah ministrstva ne preseneča, da “raba konoplje med slovenskimi 15- do 16-letniki Slovenijo uvršča med prvih deset evropskih držav”. “Kar četrtina slovenskih mladostnikov je v svojem življenju že uporabila konopljo, 12 odstotkov pa jih je poročalo tudi o nedavni rabi konoplje,” pravijo na ministrstvu in dodajajo, da se raba konoplje med slovenskimi mladostniki viša.

Na ministrstvu opozarjajo, da se tako v svetu kot pri nas pojavlja vse več interesnih skupin, ki izražajo pobude za legalizacijo konoplje, pobude pa argumentirajo z vsesplošno koristnostjo konoplje, poslovnimi priložnostmi, večjimi davčnimi prilivi v proračun ter manjšimi stroški policije in pravosodja za nadzor na tem področju. Tovrstni argumenti so bili že večkrat ovrženi, navajajo.

Legalizacija povezana s povečanjem premoženjskega kriminala

“Denverska raziskava več nacionalnih inštitutov za zdravje je na primer pred kratkim pokazala, da je legalizacija prodajaln konoplje povezana tudi z višjimi stopnjami premoženjskega kriminala v njihovi okolici. V Oregonu, kjer so v preteklih letih deregulirali konopljo, ugotavljajo, da se je med letoma 2006 in 2015 z višanjem števila bolnikov, ki uporabljajo konopljo v medicinske namene in z višanjem števila gojiteljev konoplje, značilno zvišala tudi razširjenost rabe konoplje med mladimi,” so zapisali.

Ministrstvo poziva, da se pri razpravi o legalizaciji upoštevajo raziskave

Tudi zato na ministrstvu pozivajo vse, ki lahko prispevajo k argumentirani razpravi na tem področju v Sloveniji, da upoštevajo podatke priznanih mednarodnih in nacionalnih raziskav.

V zadnjem času se namreč pojavlja vse več predlogov po legalizaciji konoplje, vsaj v medicinske namene. Na ministrstvu v zvezi s tem pravijo, da je vprašanje, na kakšen način naj se regulirata proizvodnja in promet konoplje tako za medicinske kot nemedicinske namene, zelo kompleksno in terja tehten premislek z vseh možnih perspektiv. Kot pravijo, s stroko izvajajo številne aktivnosti in ukrepe za zakonito ureditev področja in omilitev negativnih posledic.

Vir: STA

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Brezplačna dostava

Za naročila nad 40€

Strokovna podpora

in pomoč pri nakupu

Brezplačno svetovanje

070 543 038

100% varno plačilo

Kartica / Po povzetju / Predračun