Košarica
Brezplačna dostava ob nakupu nad 40€

Se želite pogovoriti?

Pokličite nas na 070 543 038

Socialna omrežja

Največja zmagovalka ameriških volitev je konoplja!

Tri ameriške zvezne države Kalifornija, Massachusetts in Nevada so sinoči na ameriških volitvah legalizirale konopljo. Tudi ameriškim državam, kjer je zaenkrat legalna medicinska konoplja, pa so se pridružile tri nove: Florida, Arkansas in Severna Dakota, kar pomeni, da bo odslej že več kot polovica zveznih držav v ZDA uporabljala konopljo v medicinske namene.

Prebivalci Kalifornije, Massachusettsa in Nevade, starejši od 21 let, bodo lahko marihuano legalno posedovali v majhnih količinah do 28 gramov oziroma doma gojili do šest cvetočih sadik konoplje. Podobna pobuda je padla v Arizoni, v Mainu pa je rezultat izjemno tesen, zato končna odločitev še ni znana. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je za legalizacijo v Kaliforniji glasovalo več kot 55 odstotkov volivcev.

Omenjene spremembe bodo po navedbah DPA še dodatno spodbudile že tako hitro rastoč trg marihuane v ZDA. Samo v Kaliforniji vrednost tega trga znaša okoli 1,6 milijarde dolarjev, po ugotovitvah raziskave ArcView pa bi se ta vrednost do leta 2020 lahko povečala na 6,4 milijarde dolarjev.

Florida, Arkansas in Severna Dakota so podprle uporabo marihuane za medicinske namene, to pa se po trenutnih rezultatih obeta tudi v Montani. Uporabo marihuane za medicinske namene sicer že podpira polovica zveznih držav; v Kaliforniji so jo odobrili leta 1996. Na Floridi bo odslej medicinska konoplja na zdravniški recept na voljo na primer za epilepsijo, rakava obolenja, HIV in post-travmatsko stresno motnjo, kar razveseljuje predvsem številne ameriške vojne veterane, od katerih so že zdaj številni farmacevtski »koktejl« raje zamenjali s konopljo. Zakon vključuje še številne druge bolezni, hkrati pa dovoljuje odpiranje prodajaln za medicinsko konopljo.

Tudi novi ameriški predsednik Donald Trump je med kampanjo 100-odstotno podprl legalizacijo medicinske konoplje in se zavzel za njeno prerazporeditev tudi na federalni ravni. Tako je pričakovati, da bodo ZDA kmalu prestavile konopljo v drugo skupino prepovedanih drog, ki dovoljuje njeno uporabo v medicini. A s to potezo bi se lahko zapletlo z že vzpostavljeno ameriško industrijo medicinske konoplje, saj bi popolno kontrolo prevzel ameriški FDA (Food and Drug Administration), kar bi lahko pomenilo strožjo regulacijo.

Glede legalizacije rekreativne rabe je Trump bolj previden. Pravi, da bo spoštoval pravico zveznih držav do samoodločbe, ni pa pričakovati legalizacije na federalni ravni. Ethan Nadelmann iz organizacije Drug Policy Alliance je komentiral: »Reforma politike do konoplje je dosegla veliko zmago na volilni dan. Nobena druga reforma ni dobila toliko podpore od ljudi na voliščih letos. A to, da je Trump postal predsednik, me zelo skrbi. Njegova najverjetnejša člana ekipe, ki bosta zasedla vodilni mesti v organih kazenskega pregona, bosta Rudy Giuliani and Chris Christie, ki nista največja prijatelja konoplje, tako kot tudi novi podpredsednik ne.«

Vir: Independent.co.uk www.sta.si fool.com

Brezplačna dostava

Za naročila nad 40€

Strokovna podpora

in pomoč pri nakupu

Brezplačno svetovanje

070 543 038

100% varno plačilo

Kartica / Po povzetju / Predračun