Košarica
Brezplačna dostava ob nakupu nad 40€

Se želite pogovoriti?

Pokličite nas na 070 543 038

Socialna omrežja

Pesticidi: Vprašanja in odgovori

Pesticidi in konoplja

Pesticidi so problem

Potrošniki v Koloradu so bili zmedeni zaradi navidezno neskončnega niza zdravstvenih in varnostnih odpoklicev, ki so sledili odkritju ostankov pesticidov v izdelkih iz konoplje, od cvetov do koncentratov in prehranskih izdelkov. Ja, pesticidi so problem. V zvezni državi Washington pa uživalci niso bili vznemirjeni zaradi novic iz Kolorada, ker njihovo proizvodnjo in vzgojo nadzirajo zvezne oblasti. Njihovi izdelki so se zdeli imuni na odpoklice zaradi pesticidov. Kar pa je industrija vedela, potrošniki pa ne, je, da pomanjkanje odpoklicev ne pomeni, da v izdelkih ni pesticidov. Samo država ni preverjala vsebnosti.

Zdaj je resnica prišla na plano. Veliko preveč izdelkov, kontaminiranih s pesticidi je prišlo na police prodajaln v skoraj vseh zveznih državah.

Uživalci konoplje imajo veliko vprašanj, zato bomo poskušali odgovoriti na nekatera.

Bodo ostanki pesticidov v konoplji prešli v moj krvni obtok?

Na kratko, da. Zahvaljujoč delu Jeffa Raberja, ustanovitelja analitičnega laboratorija za konopljo Werc Shop v Pasadeni, obstaja na to temo zanesljiva raziskava. V zadnjih letih je Raber preizkušal različne produkte iz konoplje in rezultate objavljal v strokovnih publikacijah. Pred tremi leti se mu je pri raziskavah pridružil Nicholas Sullivan in skupaj z Werc Shopovo raziskovalko Syzte Elzinga so raziskovali ostanke pesticidov v dimu konoplje. Cvetove so kontaminirali s štirimi najbolj uporabljanimi pesticidi – diazinonom, paclobutrazolom, bifenthrinom in permethrinom. Nato si izmerili vsebnost pesticidov prisotnih v dimu iz dveh pripomočkov za kajenje – steklene pipe in bonga. S stekleno pipo so uživalci vdihnili približno 65% pesticidov na listu, z uporabo bonga pa približno 50%. Ta se nato skozi pljuča prenese v krvni obtok.

Sullivan, Raber in Elzinga so v strokovni reviji Journal of Toxicology zapisali:

Delež prenešenih pesticidov je zelo visok in razlog za skrb.

Problematičen je predvsem pri bolnikih, ki uporabljajo konopljo v medicinske namene. Kot so zapisali, lahko ostanki pesticidov ogrožajo bolnike z oslabljenim imunskim sistemom ali bolnike z drugimi bolezenskimi stanji, kot so bolezni in okvare jeter, ki lahko okrepijo toksikološke učinke izpostavljenosti pesticidom.

Zakaj so koncentrati bolj problematični kot cvetovi?

Ker postopki ekstrakcije kanabinoidov skoncentrirajo tudi pesticide. Študija Inštituta za varnost konoplje (Cannabis Safety Institute) iz leta 2015 je odkrila približno desetkratne vrednosti pesticidov v koncentratih, kot v cvetovih, kar je bilo presenetljivo, saj so koncentrati samo 2-5 krat bolj koncentrirani.

Za ta pojav obstajajo številne možne razlage:

  • tehnike ekstrakcije lahko učinkovitejše koncentrirajo pesticide;
  • kronična kontaminacija opreme lahko vodi v navzkrižno kontaminacijo;
  • obrezki cvetov so lahko bolj kontaminirani kot samo cvetovi za prodajo.

V vsakem primeru je kratka in jedrnata bela knjiga CSI, ki jo je objavil oregonski laboratorij OG Analytical and Phylos Bioscience zelo priporočljivo branje.

Kako strupeno je »strupeno«?

Odlično vprašanje. Na to ne more nihče natančno odgovoriti na način »če vdihnete X količino diazinona, bo to vašim jetrom škodovalo na točno tak način«. Znanost toksičnosti pesticidov je sod brez dna zahtevnih podatkov, primerjav tipa »hruške in jabolka«, različnih stopenj škodljivosti (akutna proti kronični) in različnih opredelitev tveganj. Ameriška agencija za varnost hrane in zdravil (FDA) ni odobrila uporabe Paclobutrazola za uporabo na živilih, vendar pa ga je Evropska Unija odobrila za uporabo na nekaterih pridelkih.

V Seattlu je oddelek za javno zdravje okrožja King prejšnjo jesen izdal svetovalno mnenje glede uporabe pesticidov pri vzgoji konoplje. Zapisali so: »Ker se konopljo pogosto kadi ali uplinja in je malo znanega o učinkih inhalacije pesticidov je pomembno, da se bolje podučimo o vplivih pesticidov na zdravje tako z vdihavanjem, kot tudi z uživanjem izdelkov iz konoplje.«

Z drugimi besedami: znanost ne ve veliko o učinkih vdihavanja pesticidov, zato je pomembno, da se več naučite o vdihavanju pesticidov. O čemer znanost ne ve veliko povedati.

Hvala, Ministrstvo za zdravstvo …

Na splošno je varno reči, da ne želite vdihavati pesticidov. Prav tako je varno reči, da vas gram ali dva pošpricane konoplje ne bo ubil še danes.

So ostanki pesticidov šele nedavno postali problem?

Ne. Samo splošno znani so postali v zadnjem času. Že leta jih vdihavamo in jemo. Pred sedmimi leti je mestno pravobranilstvo Los Angelesa pridobilo in testiralo tri vzorce konoplje iz lokalnih trgovin s konopljo. Dva od treh vzorcev sta bila kontaminirana z izjemno visokimi vrednostmi bifenthrina, pogosto uporabljanega pesticida, ki je zelo nevaren čebelam, ne pa toliko ljudem. Bifenthrin je razmeroma nizko na lestvici tveganja, vendar je en cvet konoplje, ki ga je pridobilo pravobranilstvo, vseboval 1600 kratnik količine, ki je še varna za prehrano ljudi.

Prejšnjo jesen sta Ricardo Baca in David Migoya s časnika Denver Post razkrila, da so državni regulatorji v Koloradu že leta 2012 vedeli, da se konopljo goji s potencialno nevarnimi pesticidi. Ker pa ameriška agencija za varstvo okolja (EPA) zaradi nelegalnosti konoplje na zvezni ravni ni hotela ponuditi smernic, pridelovalci pa so nasprotovali večini omejitev, je koloradsko ministrstvo za kmetijstvo smatralo nadzor nad uporabo pesticidov kot nizko prioritetno.

Se uporaba pesticidov pri pridelavi konoplje povečuje?

Mogoče. Trenutno krožijo različne teorije, štiri od njih so:

  • Pridelovalci so vedno uporabljali neodobrene ali prepovedane pesticide, zdaj pa so jih razkrinkali laboratoriji, lastniki trgovin, nekateri državni regulatorji in novinarji, ki so pričeli s testiranjem njihovih produktov.
  • Državni regulatorji v Koloradu, Washingtonu, Oregonu in drugih zveznih državah so spodbudili preveč neizkušenih kmetov, da se pridružijo pridelovalcem konoplje.

Trgovinski pritiski so še poslabšali težavo. Pred petimi leti so se novinci s težavmi z zajedalci, plesnijo in ostalimi škodljivci soočili in podučili na podlagi izkušenj. Vendar pa so se učili na manjših vrtičkih, z malo rastlinami, kjer izguba pridelka ni bila tak finančni zalogaj. Dandanes lahko kmet vloži tudi 500.000$ in več v opremo za vzgojo, kjer pa lahko že ena ali dve izgubljeni žetvi bankrotirata celoten podvig.

Zvezne države prekomerno regulirajo nekatere škodljive snovi in premalo regulirajo druge.

Ta teorija je priljubljena v zvezni državi Washington in pridelovalci trdijo, da je živa resnica. Komisija za nadzor nad reguliranimi substancami (Washington State Liquor and Cannabis Board, LCB) je bila tako obsedena s preprečevanjem vsebnosti plesni, gliv in insektov v končnem izdelku, da so določili izjemno stroge standarde čistoče, hkrati pa niso zahteval testiranja prisotnosti pesticidov in niso zagotovili dovolj sredstev za izvajanje nadzora nad uporabo pesticidov. Zvezne države tudi niso dobile nikakršnih smernic s strani EPA, ki se o konoplji, dokler je na zvezni ravni nelegalna, noče niti pogovarjati. To je privedlo do situacije, kjer se pridelovalci bojijo, da bo njihov pridelek zavrnjen zaradi vsebnosti insektov ali plesni, hkrati pa je tveganje za zavrnitev pridelka zaradi ostankov pesticidov neznatno. Rezultat je, da pridelovalci dobesedno tuširajo svoje rastline s pesticidi, samo da bi prestali test čistoče.

Nekateri pridelovalci so v dobri veri padli v past brezvestnih proizvajalcev pesticidov.

To sicer ni razlog in opravičilo za vse zlorabe pesticidov, vendar se dogaja. Kmetija The Farm iz Boulderja v Koloradu je morala umakniti nekatere pridelke, ker so v njih odkrili ostanke abamectina. Kmetija je uporabljala škropivo Guardian, ki se reklamira kot naravno sredstvo za zatiranje škodljivcev. All In Enterprises, proizvajalec izdelka, je trdil, da ne vsebuje prepovedanih pesticidov, samo naravne učinkovine kot je cimetovo olje, olje limonske trave in podobno. Dejstvo pa je, da je bil Guardian tako učinkovit zato, ker je na skrivaj vseboval abamectin. Škropivo je razkrinkal Eugene Ore iz laboratorija OG Analytical, ki je pesticid zaznal v seriji izdelkov, ki so bili vzgojeni samo z uporabo Guardiana. Ministrstvo za kmetijstvo v Oregonu je odredilo odpoklic Guardiana, vendar je bila škoda na pridelkih iz Oregona in drugih zveznih držav že storjena. All In Enterprises se trenutno sooča s skupinsko tožbo.

Kako in kje lahko najdem izdelke brez pesticidov?

Morate jih zahtevati. Vprašajte svojega ponudnika, če je bil izdelek testiran za vsebnost pesticidov. Vprašajte kateri laboratorij je testiranje izvedel. Če vas skrbi vsebnost pesticidov, povejte ponudniku, da ste pripravljeni plačati več za izdelke, ki jih ne vsebujejo. Laboratorijski testi niso poceni. Organsko gojenje ni enostavno. Če bodo potrošniki zahtevali samo najcenejše in najmočnejše izdelke, se bo industrija obrnila v to smer. Če pa bodo zahtevali izdelke visoke kakovosti in brez pesticidov, se bodo proizvajalci in pridelovalci temu ustrezno odzvali. Denar je sveta vladar.

Povzeto po: https://www.leafly.com/news/cannabis-101/pesticides-101-questions-and-answers-for-cannabis-patients-and-co

Izdelki BREZ pesticidov

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Brezplačna dostava

Za naročila nad 40€

Strokovna podpora

in pomoč pri nakupu

Brezplačno svetovanje

070 543 038

100% varno plačilo

Kartica / Po povzetju / Predračun