Košarica
0.00 €

Plastika iz konoplje

Plastika je danes uporabljena na vsakem koraku. Življenja brez plastike si verjetno nihče od nas ne more predstavljati. Uporaba je tako razširjena zaradi njenih mehanskih ter kemijskih lastnosti. Z današnjo tehnologijo obdelav jo praktično lahko spremenimo in prilagodimo za vsesplošno uporabo.

PLASTIKA KOT JO POZNAMO DANES

  • pridelana je iz oglja, mineralov, plina in nafte,
  • danes je 80% plastike pridelane z petrokemijsko industrijo (iz fosilnih neobnovljivih virov),
  • večino plastike pridelane danes je za enkratno uporabo,
  • bio- polimeri in bioplastika (biorazgradljiva plastika in plastika iz obnovljivih virov).

Izjemna rast uporabe plastike, pripelje do pereče teme kaj z plastiko, ko postane odpadek, v naravi pa je trajni tujek.

KAKO PRIDOBIVAMO KONOPLJINO PLASTIKO

Iz konoplje je možno dobiti celulozo- rastlinska vlakna. Danes sta glavna vira za pridobitev celuloze, les in bombaž. To mesto bi lahko v prihodnosti prevzela vlakna konoplje, kot vezivo pa škrob.

Prvi industrijski polimeri (celofan in celuloid) so bili osnovani na celulozi. Z vključevanjem celuloznih vlaken v polimerne materiale dobimo biokompozitni proizvod, katerega po uporabi kompostiramo.

Celulozna vlakna, mešana z škrobom, imajo tehnično boljše lastnosti, kot nadomestek plastike iz lesa. Mešanje vlaken in celuloze nam da polimer, ki je parapropusten. Ta, nepogrešljiv material se uporablja v gradbeništvu.

Plastika narejena iz celuloze, celuloznih vlaken ter celuloznih derivatov se uporabljajo za igrače, tekstil, ,gradbeni material…

KAJ PRIDOBIMO S KONOPLJINO PLASTIKO

Vlakna konoplje, so najmočnejša naravna vlakna, ki jih pozna človeštvo. Konoplja je najbolj uporabna rastlina na planetu. Uporabna je za več tisoč vrst aplikacij, razlog za to pa je tudi plastika.

Plastika iz konoplje je bio plastika. Naredimo jih lahko več različnih vrst, odvisno od namena uporabe. V kratkem bodo lahko konopljina vlakna nadomestila, steklo v plastiki (poliamid). Plastiko pa lahko pridelamo tudi samo iz rastline konoplja.

Konopljino plastiko lahko recikliramo, lahko pa naredimo bio razgradljivo, primerno tudi za kompostiranje.

Bio- razgradljiva konopljina plastika: plastiki kot jo poznamo že danes, dodamo vlakna konoplje. Pri tem postopku posledično porabimo manj plastike, saj se manjša poraba surovin in onesnaževanja. Prav tako plastiki povečamo elastičnost.

Včasih bi lahko nadomestili fosilna olja z surovinami iz obnovljivih virov, vključno s celulozo iz konoplje.

Konopljina plastika je lahko do petkrat bolj trdna kot PP- polipropilen, je manj nevarna od plastik, ki so ojačana z steklenimi vlakni. Konopljino plastiko lahko brizgamo na običajnih strojih za brizganje plastike.

Glavni porabniki bi lahko bili pakirna, gradbena industrija, avtomobilska industrija, sanitarni izdelki …

Pri karoseriji, bi lahko uporabili konopljino plastiko namesto pločevine. Če ju primerjamo med sabo je konopljina plastika do desetkrat bolj vzdržljiva in lažja. Teža posledično vpliva tudi na porabo vozila. V notranjosti, bi lahko tako plastiko uporabili za armaturno ploščo saj bi bila tako bolj naravi prijazna, pri oblazinjenju pa bi lahko nadomestila bombaž.

Pri fermentaciji, bio razgradljive plastike nastajajo plini, katere bi lahko uporabili namesto fosilnih goriv, ki imajo velik ogljični odtis na okolje, ko pa smo že pri prometu, pa si lahko za naslednji članek preberete KONOPLJA KOT GORIVO.

Vir: Portal-Konoplja.si

Komentarji
Novice
Nazaj
Kanabinoidi in endokanabinoidni sistem
Naprej
Konoplja v gradbeništvu