Košarica
Brezplačna dostava ob nakupu nad 40€

Se želite pogovoriti?

Pokličite nas na 070 543 038

Socialna omrežja

Predsedniški kandidati o Konoplji

Predsedniški kandidati o konoplji

Ker se bližajo predsedniške volitve in ker so to edine volitve, kjer državljani svojega kandidata izbiramo neposredno, z imenom in priimkom, nas je tokrat zanimalo kaj predsedniški kandidati menijo o konoplji. Seveda o konoplji, rastlini, ki bogati naš vsakdan, obeta zeleno industrijo, zmanjšuje onesnaževanje okolja, odpira številna delovna mesta in nenazadnje dviguje kvaliteto življenja.

Vsem kandidatom smo zastavili enaka vprašanja

  1. V Sloveniji je samo na enem področju kar 15 % prebivalstva v prekršku. Toliko je namreč uporabnikov konoplje. Smo državljani tako nepošteni ali imamo zakone, ki jih ne moremo spoštovati?
  2. Zakaj mislite, da se prepovedi konoplje upira toliko ljudi?
  3. Si lahko t. i. demokratična in socialna država privošči, da se ljudem krati pravica do svobodnega odločanja kako in s čim se bodo zdravili? Splošna deklaracija OZN o človekovih pravicah določa, da se vsi rodimo svobodni in imamo enake pravice. Kakšno je vase stališče?
  4. Strokovnjaki konopljo označujejo za eno najbolj hranljivih živil na svetu, kajti vsebuje snovi, ki so nujno potrebne za optimalno zdravje. Je odlična preventiva, žal pa konopljo lahko gojijo zgolj pravne osebe, v domačih slovenskih vrtovih je prepovedana celo konoplja za industrijske namene. Mar ni preventiva eden od poglavitnih ukrepov za razbremenitev zdravstvenega sistema, kaj vi mislite?
  5. Iz konoplje lahko naredimo vse razen stekla in kovine, je obnovljiv naravni vir, čisti zemljo, kar je pomembno tudi že za Slovenijo, vse to kar kliče po razvoju novih panog, po odpiranju t. i. zelenih delovnih mestih. Kakšna je vaša vizija? Se vam zdi trenutna regulacija konoplje stimulativna za razvoj tega področja? Kako bi država lahko vzpodbudila razvoj na tem področju? Smo res tako nujno odvisni od tujih investitorjev?
  6. Uporabniki konoplje predstavljamo velik del populacije, predsednik države je predstavnik ljudstva, kaj si lahko obetamo od vašega morebitnega predsedovanja, boste aktivno pristopili, se boste zavzemali, da se sprejemajo zakoni, ki so v našo dobrobit?

Kot se za nas spodobi, smo začeli pri kandidatih, ki so jim vsi večji slovenski mediji namenili najmanj pozornosti.

Predsedniški kandidati

SUZANA LARA KRAUSE

Najprej si je vzela čas Suzana Lara Krause. Sicer čisto na kratko, a vendar v polni pripravljenosti. Povedala je, da si kot morebitna predstavnica ljudstva želi zagovarjati želje in interese navadnega državljana in vsekakor tako obsežne iniciative ljudstva, kot so uporabniki konoplje ne bo pustila na cedilu. To seveda ne pomeni da lahko kot predsednica vpliva na zakonodajo, lahko pa izrazi svoje mnenje kot predstavnica ljudi. Sama pravi, da se za kandidaturo odloča ker je premalo samo delovanje v socialnih medijih in želi biti vidnejša predstavnica tistih, ki si želijo sprememb na bolje.

ANDREJ ŠIŠKO

Gospoda Andreja Šiška bi opisala kot politika, kakršnega do sedaj še nismo  imeli. Njegovi odgovori so zelo konkretni in nimajo veliko skupnega z običajnimi praznim političnim besedičenjem. Sprejel nas je z navdušenjem in takoj. Sicer smo mu obljubili, da bomo kratki in jedrnati, pogovor pa je trajal debelo uro. Sebe v vlogi predsednika opisuje kot predstavnika ljudskih interesov, no, ne zgolj predstavnika temveč gorečega zagovornika. Svojo nalogo namerava jemati resno in meni, da so dejanja tisto kar šteje.

ANGELCA LIKOVIČ

Zanimivo srečanje z gospo Angelco  Likovič nas je spomnilo predvsem na to, kako malo ljudje vedo o dobrobiti, ki jo konoplja med nas prinaša. Pogovarjali smo se o delovnih mestih, pa ne le o tem, zelo resno smo govorili  o ohranjanju in skrbi za naravo. Globoko smo se strinjali, da je stanje, ki trenutno vlada v državi tako kot je, zaradi širjenja napačnega znanja o konoplji. Zelo dobro pomni kako se je konoplja nekoč koristila  in kako jo lahko koristno uporabljamo danes. Meni, da bi z izobraževanjem otrok in mladine lahko spremenili negativno mnenje o konoplji in njenih koristih. Če bo izvoljena za predsednico, se bo zavzemala tudi za to, da se odnos do konoplje v družbi spremeni na bolje.

MARJAN ŠAREC

Človek akcije, bi na hitro lahko rekli gospodu Marjanu Šarcu. Uporaba konoplje v gospodarstvu in kmetijstvu mu nista novo in neznano področje in jasno je, da ga stigma ni zajela. Odprt je za razprave in nakaže, da je tudi o tem že razmišljal, kako bi lahko implementirali konopljo za načrtovanje boljše prihodnosti. Zagovornik proste izbire o načinu zdravljenja odkrito pove, da ga stvari zanimajo in pokaže, da tudi novostim rad prisluhne. Meni, da je vsaka država neodgovorna kadar ne izkoristi naravnih virov, ki so ji dana. Zavzemal se bo za javno razpravo in hkrati s tem za izobraževanje širše javnosti.

BORIS POPOVIČ

Gospod Boris Popovič se nam je opravičil, ker se pred kamero nima časa pojaviti. Poslali smo mu vprašanja, odgovor pa smo dobili preko volilnega štaba v stranki, ki jo zastopa:

Spoštovani,

Kot nekdanji profesionalni športnik sem vedno zagovarjal pošteno in
zdravo športno udejstvovanje, brez poseganja po nedovoljenih snoveh. Ko
sem postal župan Mestne občine Koper, sem že poznal problematiko mladih,
ki se usmerjajo k eksperimentiranju različnih snovi, med katerimi tudi
takšnih, ki bi lahko bile zanje usodne. Zato je bil moj prvi korak
ustvarjanje pogojev mladim za varno in kakovostno šolanje, zlasti pa
pogojev za razvoj obšolskih programov, s poudarkom na športnih. Zgradili
smo vrstno novih šol na celotnem območju občine, gradili in dopolnjevali
smo športno infrastrukturo in podprli številne športne panoge, tako
profesionalne kot tudi neprofesionalne. Na tak način smo mlade
spodbudili k aktivnemu in zdravemu načinu življenja.
Sicer pa je terapevtski učinek konoplje in njenih izdelkov nesporen, kar
potrjujejo številne študije. V kolikor gre izključno za uporabo za
medinske namene, tudi sam podpiram tako uporabo.

Lp, SZV, volilni štab Borisa Popoviča

BORUT PAHOR

Trenutni predsednik Slovenije je v teh dneh zelo zaposlen. Njegov kabinet nas je obvestil o tem, da so naša vprašanja prejeli in še čakamo predsednikovo mnenje o problematiki, ki se je dotikamo. Da ne bo pomote, gospod Borut Pahor se je že nekajkrat izkazal kot častni pokrovitelj strokovnih seminarjev o konoplji, ki jih je  neodvisno od države organiziral nevladni sektor. Tokrat smo želeli slišati predsednikov pogled na razširjeno tematiko in želimo si, da ga bomo lahko dodali v ta članek pred iztekom predvolilne kampanje.

LJUDMILA NOVAK

Žal vam ne bomo mogli predstaviti mnenja kandidatke gospe Ljudmile Novak. Njeno predstavništvo za javnost nas je obvestilo, da nas morajo žal zavrniti, ker so čas za novinarje opredelili že pred tedni.

ROMANA TOMC

Predstavnica za stike z javnostjo gospe Romane Tomc nam je preko telefona večkrat obljubila, da nas bo obvestila o možnem terminu za pogovor. Do tega ni prišlo, telefoni nam zvonijo v prazno.

DR. MAJA MAKOVEC BRENČIČ

Preko službe za stik z javnostjo smo bili obveščeni, da nam gospa Maja M. Brenčič sporoča, da želi sama odgovoriti na naša vprašanja in da bo to storila v pisni obliki. Odgovor bomo dodali v članek takoj, ko ga prejmemo.

POVZETEK

Ne glede na to ali bodo rezultati volitev po naši volji, bo nekdo izmed kandidatov postal izvoljeni predstavnik ljudstva. Seveda si želimo, da bi naš izbranec deloval v skladu z našimi interesi, tako kot z interesi vseh slovencev, ki želimo našo državo zdravo, neodvisno in prijazno državljanu. Na tem mestu jim želimo pošteno zmago, prihodnost pa bo svoje pokazala. Kaj vse smo se z kandidati pogovarjali pa vam razkrijemo v kakem od prihodnjih prispevkov.

Povzeto po: Hopla Konoplja

Snemala: Mirjana Brelih

Avtorica Članka: Tanja Cvetrežnik

V sodelovanju s “Pest, Društvom za človekove pravice”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Brezplačna dostava

Za naročila nad 40€

Strokovna podpora

in pomoč pri nakupu

Brezplačno svetovanje

070 543 038

100% varno plačilo

Kartica / Po povzetju / Predračun