Košarica
Brezplačna dostava ob nakupu nad 40€

Se želite pogovoriti?

Pokličite nas na 070 543 038

Socialna omrežja

Raphael Mechoulam – oče raziskovanja konoplje

Oče raziskovanja

Oče raziskovanja

Dr. Raphael Mechoulam je oče raziskovanja konoplje iz Izraela. Njegovo raziskovanje se je začelo tako, da si je kot znanstvenik pri policiji leta 1964 izprosil 5 kilogramov hašiša in ga na še kako dišečem avtobusu v torbi prenesel v svoj laboratorij. Iz te pošiljke je kot prvi izoliral aktivno substanco iz konoplje THC, nato pa sestavil ekipo znanstvenikov z dr. Lumírjem Ondřejem Hanušem in dr. Williamom Devanom na čelu. Slednji je leta 1992 odkrila anandamid, ustreznico THC-ja, ki ga ustvarja naše lastno telo. Iz tega članka, medtem citiranega že več tisočkrat, je izšlo odkritje endokanabinoidnega sistema – »superračunalnika, ki uravnava homeostazo v človeškem telesu«.

Ta prek receptorjev, razsejanih po vsem našem telesu, ki enako vežejo tako rastlinske fitokanabinoide kot človeške endokanabinoide, spodbuja zdravje našega telesa. »Ljudem želim povedati, da obstaja skupina spojin, endogeni sistem izjemnega pomena, ki pa ga ne izkoriščamo, kolikor bi ga v zdravstvu morali. V zdravstvu izjemno veliko obeta. Poskusimo narediti kaj za to,« pravi Mechoulam, ki si je za svoje delo prislužil številne znanstvene nagrade in častne doktorate, po mnenju številnih pa bi moral z ekipo za to odkritje biti nominiran tudi za Nobelovo nagrado.

Ananda

»Dni naših polovica je za mano bila, tu znašel sem se v temnem gozdu – zgrešena prava pot in vse neznano.« Italijanski profesor dr. Mauro Maccarrone ga opisuje kot znanstvenega Vergila, ki je tako kot rimski pesnik Danteja v Božanski komediji raziskovalce vodil iz temin nepoznavanja enega ključnih sistemov v telesu vseh vretenčarjev. Ni naključje torej, da je Devine prvi odkriti endokanabinoid poimenoval z besedo ananda, ki v Sanskrtu pomeni blaženost.

Prek raziskovanja endokanabinoidnega sistema se je Mechoulam z ekipo dokopal do dokazov o zdravilnosti konoplje, ki z vnosom kanabinoidov v telo spodbuja ta sistem in tako pomaga zdraviti različna bolezenska stanja. Indice o medicinski rabi konoplje je našel v več tisočletni tradiciji Bližnjega vzhoda, kjer se je rastlina uporabljala kot zdravilo proti epilepsiji, anksioznosti in v rekreativne namene, pa tudi pri Grkih in Rimljanih, ki so jo uporabljali proti oteklinam in napenjanju. Njegovo raziskovanje se je razširilo tudi na druge oblike bolezni, ki sprožajo krče in napade, na shizofrenijo, posttravmatsko stresno motnjo, pa tudi na to, kako kanabinoidi vplivajo na navezanost otroka na mater.

Razočaran nad prepoznanostjo konoplje

»Oče kanabinoidne medicine« uživa sicer vedno širše priznanje v znanstveni skupnosti, a je razočaran nad prepoznanostjo konoplje konoplje in upoštevanjem endokanabinoidnega sistema v zdravstvu, zato se še naprej skupaj s svojimi varovanci trudi širiti znanje po vsem svetu in razbijati razširjeno demonizacijo konoplje.

Več o delu dr. Mechoulama si oglejte v dokumentarnem filmu Znanstvenik (The Scientist) s slovenskimi podnapisi:

KonopljaNET_brezplačno_svetovanje_o_uporabi_konopljinih_izdelkov

Brezplačna dostava

Za naročila nad 40€

Strokovna podpora

in pomoč pri nakupu

Brezplačno svetovanje

070 543 038

100% varno plačilo

Kartica / Po povzetju / Predračun