Košarica
Brezplačna dostava ob nakupu nad 40€

Se želite pogovoriti?

Pokličite nas na 070 543 038

Socialna omrežja

Redna uporaba konoplje izboljšuje kognitivne sposobnosti

Nova raziskava, ki jo vodi Staci Gruber, direktorica raziskovanja konoplje za program Neuroscientific Discovery, je bila ustvarjena, da bi ugotovili resnico o efektu kanabisa na kognitivne sposobnosti. Predhodni rezultati raziskave so že objavljeni v časopisu Frontiers in Pharmacology in obetajo dobre ugotovitve.

Čeprav že obstajajo starejše raziskave, ki dokazujejo, da bi naj imela redna uporaba kanabisa škodljive efekte na delovanje možganov; dokazi iz Gruberjeve dolgoletne raziskave kažejo ravno nasprotno, saj so pacienti v raziskavi pokazali izboljšanje kognitivnih sposobnosti po samo 3-mesečni uporabi kanabisa.

Za raziskavo bodo strokovnjaki bolnišnice McLean, zdravstvene šole Harvard in univerzitete Tufts pregledovali 24 pacientov, ki bodo uporabljali medicinsko marihuano tekom enega leta – preverili bodo nevrokognitivnost pred začetkom zdravljenja, po 3 mesecih, 6 mesecih in nazadnje po 12 mesecih zdravljenja. Raziskava je še vedno v teku, ekipa znanstvenikov pa je že govorila z večino od 24 pacientov po treh mesecih zdravljenja, kar nam daje osnovo za ta članek. Med pregledih paciente preverijo z različnimi kognitivnimi testi.

Rezultati študije

Rezultati tistih, ki so že opravili 3-mesečno zdravljenje s kanabisom, so pokazali izboljšanje v njihovi hitrosti in natančnosti v primerjavi z rezultati pred začetkom zdravljenja. Odstavek iz poročila bolnišnice McLean pravi:

Po treh mesecih zdravljenja s konopljo so se pacienti izkazali bolje v sposobnosti reševanja določenih kognitivnih testov, še posebej tistih, ki jih posreduje frontalni reženj.

Udeleženci raziskave so poročali tudi o boljšem spanju in splošnem zdravju, pa tudi o zmanjšanju njihove uporabe farmacevtskih zdravil, še posebej opiatov.

Opazili smo kar 42% zmanjšanje uporabe opioidov. To je zelo pomembno, še posebej za tiste, ki živimo v Massachusettsu in drugih delih države, kjer razgraja oploidna epidemija. To prvo odkritje definitivno kliče po še globlji in širši raziskavi,«

pravi dr. Gruber.

Redna uporaba konoplje izboljšuje kognitivne sposobnosti

Redna uporaba konoplje izboljšuje kognitivne sposobnosti

Iniciativa za uporabo rekreacijske marihuane

8. novembra letos so Massachusetts, Kalifornija in Nevada uradno sprejele iniciative za uporabo rekreacijske marihuane. Iz zdravstvenega stališča so se pridružile tudi Arkansas, Florida in Severna Dakota. To pomeni, da je že več kot pol okrožij Združenih držav Amerike sprejelo neko stopnjo legalizacije kanabisa, kar da še večji pomen raziskavam bolnišnice McLean in njej podobnih ustanov.

Z nadaljevanjem raziskave bodo raziskovalci imeli priložnost nadaljno raziskovati pozitivne in negativne posledice kanabisa za kognitivnost odraslih možganov. Raziskava postaja vse globlja in naše razumevanje postaja širše, to pa pomeni, da bo opioidna epidemija kmalu postala del preteklosti. S predanostjo in strastjo vodja raziskave Staci Gruber in njena ekipa nadaljujejo svoje delo. Medtem, ko so že prejeli odobravanje za inteligenten pristop v njihovem eksperimentnem modelu, njihovo delo postavlja nov standard za raziskovanje kanabisa in odpira nove informacije glede možganov ter vpliva substanc na njih. »Ljudje bodo kanabis uporabljali,« pravi Gruberjeva. »Naše delo je, da ugotovimo najboljše in najvarnejše načine za to.«

Vir: Timewheel (prevod: Lucija Peternel)

Brezplačna dostava

Za naročila nad 40€

Strokovna podpora

in pomoč pri nakupu

Brezplačno svetovanje

070 543 038

100% varno plačilo

Kartica / Po povzetju / Predračun