Košarica
Brezplačna dostava ob nakupu nad 40€

Se želite pogovoriti?

Pokličite nas na 070 543 038

Socialna omrežja

Samozdravljenje in konoplja

Ni me presenetilo, ko je pred nedavnim vlada sklenila, da nov predlog zakona o konoplji ni potreben, češ da drugi predpisi dovolj dobro zajemajo tudi področje prepovedanih drog, naša zakonodaja pa je usklajena tudi z mednarodno. Razmišljam, ali naj verjamem temu, da bi novi zakon lahko povečal zlorabo konoplje, ki vsebuje THC, in ali bi se zaradi njega povečala zdravstvena tveganja predvsem glede psihičnih bolezni – depresije, psihoze – ter srčno-žilnih bolezni in bolezni dihalnega sistema. Namreč zapletlo se je, kot sam razumem, pri dveh postavkah in njunem razumevanju: samozdravljenju in legalizaciji gojenja rastline.

Vlada ima po svoje prav. Samo da mene zanima nekakšna metafizika te rastline, navsezadnje sem bioterapevt. Seveda mi to ni treba biti, da bi lahko ugotavljal, koliko tveganja za zdravje nenehno vstopa v naše življenje (pa tudi izstopa). Kajti vse, kar počnemo preobsežno, od zlorabe alkohola do kajenja, uživanja rdečega mesa, mleka in nenaravno predelane hrane, zdravil …, ima svojevrstne posledice na psihofizično stanje. Skratka, govorim o življenjskem slogu, ki je posledica odnosa do sveta, kakršen nam slabi medsebojne odnose ter nas vodi v stres in zasvojenosti. Kaj je torej s to vlado, če začnem znova pri njej? Enostavno ne zmore razmejiti drogiranja od zdravljenja. Ko zakon vstopi v obtok, pa ne zmore, torej, se vladi ni več treba ukvarjati z ločevanjem koristi od lobističnih prizadevanj. Zato je njen argument, da to skromno in koristno rastlino poveže z raznim tveganjem za zdravje, dober.

Tudi jaz imam po svoje prav: ker sem bioterapevt, bom stopil na stran predlagateljev, ker sem volivec, bom tehtnico nagnil na stran koristi za zdravje, kar vse znižuje proračunske postavke. Zakaj mi ni všeč, da vladni uslužbenci zavrnitev utemeljujejo z omenjenimi zdravstvenimi tveganji? Ker je moje terapevtsko izhodišče, da je začetek bolezni na informacijski, potem na energijski, nato šele na telesni ravni. Zato kdor se s tem ne zna ali ne zmore soočiti, si bo dovolil nekakšno samozaščito, ki ga bo peljala v določeno zasvojenost ali odvisnost – priznajmo si, vsakdo od nas ima kakšno, čeprav še tako neznatno. Kajenje marihuane ni morda kaj bolj nevarno za zdravje od kajenja tobaka, uživanja neprimerne hrane ali prenajedanja, že tleča psihična bolezen se zna izviti na površje ob številnih sprožilcih. V karmični diagnostiki je ključna beseda agresija, ki je precej širok pojem. Ta pomeni dogajanje v telesu zaradi neravnovesja kot posledice nerazčiščenih travm v nezavednem. Na dobri poti samozdravljenja se znajdemo, če smo poskušali prodreti do temeljnega vzroka te agresije. Z marihuano, ki jo prižgemo in vdihnemo nato s polnimi pljuči, se morda zgodi vstop v drugo stanje zavesti. Vem recimo, da je to stanje dobro pri bolnikih z bolečinami, rakavi bolniki mi pogosto poročajo, kako si tako blažijo težave. Vemo tudi o učinkoviti kampanji aktivista Ricka Simpsona, ki ljudi z vsega razvitega sveta prepričljivo poučuje o koristi hašiševe smole. Vemo tudi, da so mnogi s to učinkovino uspešno nadomestili nekoristna in škodljiva alopatska zdravila.

Vemo za zdravnike in tudi politike, ki so bili, dokler so bili zdravi, proti. Marihuana ni nikakršna izjema, kadar govorimo o tem, kako se država loteva urejanja zdravilstva, kako rigorozno bdi nad naravnim zdravljenjem. Da varuje kliente, torej potrošnike, je sicer dober argument, vendar me ne prepriča, saj imam vedno občutek, da si samo polni blagajno; torej te kršitve so njena lastna definicija, ki jo državljani ne vidimo kot duhovno dobro. Strinjam se, da je pri vsaki komplementarni medicini treba biti previden, tako kot tudi pri uradni medicini. Še posebno je treba paziti pri zdravljenju s konopljino smolo oziroma hašiševim oljem. Rick verjame, da je odkril čudežno zdravilo, prepriča tudi marsikaterega zdravnika, a ne prepriča uradnega zdravstva. Predlog zakona, tako vlada, ne vsebuje meril, pogojev, obveznosti in kazenskih določb, povezanih s samozdravljenjem. Tega stavka sploh ne razumem, naj se še tako trudim. Kako urediti status samozdravljene osebe, ki bi ga zakon moral predvideti? To je prvovrstna ironija, milo povedano. Poleg tega nakazuje neke vrste legalizacijo gojenja in uporabe konoplje, kajti o tem, kaj pomeni samozdravljenje, odloča posameznik, ki se samozdravi. Sam razumem ta pojem kot način samopomoči, ki sproži notranji, prirojeni mehanizem; ta nadalje pomaga vzpostaviti v telesu red. Vladni uradniki razumejo samozdravljenje kot »zdravljenje na svojo roko«, brez pomoči strokovnjaka. Resnico bo težko dokazati: kako se je oseba resnično zdravila ter zakaj se je pozdravila?

Samozdravljenje je obsežen proces, kompleksen, nikakor hiter. Tak proces pomaga sprožiti bodisi zdravnik s farmacijo, bodisi naravni terapevt z ozaveščanjem vzrokov, bodisi pa psihoterapevt s pogovorom. Tudi sami smo odgovorni za sprožitev oziroma jo izzovejo okoliščine, kadar se nas dotaknejo boleče. Učinkovine iz marihuane v določenih razmerah in pod določenimi pogoji prav tako lahko sprožijo samozdravljenje. Tako kot šaman deževnega pragozda z uporabo pripravka ajahuaska pomaga ozavestiti vzroke bolezni in najti primeren način zdravljenja, lahko tudi pri pravilni uporabi proizvodov iz marihuane bolnik spozna vzroke svojega stanja oziroma bolezni. Seveda poleg povsem snovnega delovanja, ki ga lahko ima na telo, kajti očitno govorimo o dveh stanjih: stanju vznesenosti in stanju fizičnega zdravljenja. Pa tudi energijskega, če že hočemo analizirati. Energijsko zdravljenje je sproščanje na telesni in duhovni ravni, s sproščanjem energijskih blokad se laže otresemo strahov, ki nastanejo zaradi obupa in brezperspektivnosti, se laže spopadamo z žalostjo, se pogumneje spopademo s težko boleznijo. Zakaj bi se potem človek »ob nejasnosti ali tveganju posvetoval z zdravnikom ali farmacevtom?« Zatorej samozdravljenja ne moremo ujeti v predpise, toga pravila, čeprav smo jih prevzeli iz Evropske unije. Merilo naj bo predvsem učinek na izboljšanje zdravja in počutja ljudi. Ali bo pri tem nekdo še kakšnega skadil, tako malo za sprostitev, pa pri vsem tem nima posebne teže.

Vir: polet.si

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Brezplačna dostava

Za naročila nad 40€

Strokovna podpora

in pomoč pri nakupu

Brezplačno svetovanje

070 543 038

100% varno plačilo

Kartica / Po povzetju / Predračun