Košarica
Brezplačna dostava ob nakupu nad 40€

Se želite pogovoriti?

Pokličite nas na 070 543 038

Socialna omrežja

Sedem stvari, ki jih morate vedeti o »zastrupitvi« s konopljo

Sedem stvari, ki jih morate vedeti o »zastrupitvi« s konopljo

 

Je odmerek THC lahko smrtonosen?

Če gre za zdravo osebo, ne. Trenutno razpoložljivi podatki kažejo, da do zastrupitev s konopljo lahko pride. Smrtonosni odmerek konoplja ima, a je ta pri zdravem človeku nedosegljiv. Če pa ima oseba predhodne kardiovaskularne bolezni in ni zdravljena z beta blokatorji, je THC lahko nevaren za uporabnika ter lahko privede do smrti zaradi prehitrega bitja srca. Vendar so te smrti posledica predhodne bolezni, ne pa zaužite substance. Ni nevarnosti, kot se govori, da lahko človek kar umre. Tudi ob 1000 miligramih THC ne bo umrl, če je seveda zdrav.

Je THC nevaren za otroke?

Treba je opozoriti na razliko med medicinsko in rekreativno rabo. Nevarnost piškotkov s THC je, da lahko po njih posežejo tudi mladostniki, ki ne vedo, da gre za piškotke s THC in se hitro lahko zastrupijo. Z medicinskega gledišča to ni nevarno, ker so tam izdelki za njih pravilno odmerjeni. Tako ne zaužijejo preveč, niti premalo THC. V tujini že obstaja klinična praksa, ko zdravijo otroke tudi s kanabinoidi, saj so pod zdravniškim nadzorom zelo varni.

Zakaj so piškotki in konopljin napitek oziroma »beng« drugačni od kajenja?

Pri piškotkih, bengu in tudi smoli gre za koncentrirane količine THC, ko ne veš, za kolikšno vsebnost gre. Prav zaradi tega tu, v primerjavi s kajenjem, prihaja do več težav z zastrupitvijo oziroma omamljenostjo. Predlog zmanjševanja škode v teh primerih je, da če si v takšni situaciji, sprva poješ eno četrtino piškotka. Počakaš od 45 minut do ene ure, da vidiš učinek, nato pa počasi stopnjuješ. Podobno v primeru benga ne smemo spiti vsega naenkrat, temveč se sprva naredi požirek, šele nato, ko vidimo, kako močan je, odmerjamo naprej. Ko pa pride do hitre konzumacije piškotkov za rekreativno rabo, se zna zgoditi, kar se je zgodilo v primeru Bio parka Nivo. V primeru medicinske uporabe do tega ne bi prišlo, saj so odmerki tam nadzirani. Vseeno to niso izdelki za vsakega, niti ne smejo biti na dosegu rok za otroke, ki ne vedo, kaj jedo.

Kaj storiti, če do tega pride?

Če bi bili v Bio parku Nivo ljudje, ki vedo, kaj počnejo, do tega sploh ne bi smelo priti. Glede na to, da je šlo za starejše, ki niso imeli izkušenj z omamljenostjo od THC, pa je bilo pravilno, da so prišli zdravniki. Šlo je namreč za veliko in neobvladljivo število oseb. Tudi v primeru rekreativne uporabe piškotkov mora biti zmeraj zraven oseba, ki nadzira dogajanje. Nikoli ne vzameš 15 oseb, da bi se šli zadevat. To je preveliko število za eno osebo. Kljub pravilnemu posredovanju zdravnikov pa je treba reči, da je preplah, ki je nastal zaradi tega, odveč. Čeprav je treba opozoriti, da je šlo tudi za osebe z zdravstvenimi težavami, ki jemljejo zdravila. Pri zaužiti količini in dejstvu, da je šlo za uporabnike, ki še niso imeli izkušenj s THC, je bil razplet neizogiben.

Kaj je razlika med industrijsko konopljo in indijsko?

Industrijska konoplja ima tudi v primeru koncentriranega vnosa tako nizko vsebnost THC, da je nezaznavna in uporabnik nima nobenih omenjenih stranskih učinkov. Ko do njih pride, ni smiselno govoriti o industrijski konoplji. Šlo je za konopljo z višjo vsebnostjo THC, kar ni nujno indijska, saj gre lahko tudi za sativo. Ker so bili piškotki narejeni iz takšne konoplje, je bil zaradi večjega vnosa THC tudi večji učinek zadetosti. Če bi zaužili zgolj četrtino piškotka, bi doživeli zgolj prvo fazo zadetosti in ta ne bi napredovala tudi v kasnejše faze.

Bi z zaužitjem velike količine izdelkov, narejenih iz moke ali olja, in drugih produktov industrijske konoplje prišlo do primerljivih učinkov?

Ne. Prej nam postane slabo zaradi prevelike količine zaužite hrane. Takšne količine sploh ni možno zaužiti. Gre za tako majhne sledi THC. Sploh v semenih, kjer je samo ovojnica malce onesnažena s THC, a tudi z izvlečkom iz rastline se to ne bi moglo zgoditi.

Kaj pomeni, da je šlo za zastrupitev s THC? Je ta primerljiva z zastrupitvijo z alkoholom?

O zastrupitvi s THC govorimo, ker je tak strokovni termin. V običajni rabi med uporabniki bi temu rekli zadetost. Zastrupitev je zato lahko v obeh primerih primerljiva zgolj na ravni občutkov, to se pravi slabosti in bruhanja, a je zastrupitev z alkoholom lahko veliko hujša, saj lahko privede do smrti. Ko govorimo o zdravih ljudeh, brez predhodnih bolezenskih stanj, to v primeru zastrupitve s THC ni možno.

Vir: https://www.dnevnik.si/1042715652

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Brezplačna dostava

Za naročila nad 40€

Strokovna podpora

in pomoč pri nakupu

Brezplačno svetovanje

070 543 038

100% varno plačilo

Kartica / Po povzetju / Predračun