Košarica
Brezplačna dostava ob nakupu nad 40€

Se želite pogovoriti?

Pokličite nas na 070 543 038

Socialna omrežja

Škodljivci – pršice, mušice in uši

Škodljivci konoplje

Kako se spoprijeti s tremi najpogostejšimi škodljivci?

Eden od zahtevnejših vidikov gojenja konoplje je preprečevanje, odkrivanje in obvladovanje okužbe bioloških škodljivcev. Pametni pridelovalci naredijo vse v svoji moči, da se jim škodljivci ne zaredijo v vrtu in prostorih za gojenje. S tem je preventiva lažja in učinkovitejša, kot pa obvladovanje infekcije same rastline. Če vas muči eden ali več od zgoraj omenjenih škodljivcev, smo pripravili nekaj nasvetov za borbo proti tem nepridipravom.

Splošni nasveti za zaščito

Najprej nekaj osnovnih smernic za gojenje zdravih rastlin brez škodljivcev.

  • Poskrbite, da je prostor za gojenje zatesnjen.

Uporabite tesnilo v tubi ali peno v spreju, s katero zapolnite morebitne vrzeli ali razpoke, zatesnite vrata in okna s tesnilom in namestite filtre na vse dovode zraka.

  • Ne dovolite, da bi vaša obleka navzkrižno okužila rastline.

Če ste bili zunaj se preoblecite, preden stopite v prostor za gojenje. Tako boste preprečili vnos morebitnih škodljivcev, ki so se oprijeli obleke.

  • Ne dovolite vstopa v prostor hišnim ljubljenčkom, saj lahko prenašajo škodljivce in povzročitelje bolezni.
  • Uporabljajte sterilno opremo. Vedno uporabljajte nove, inertne substrate ali take, ki so bili pasterizirani.
  • Poskrbite za čisto okolje.

Prostor za gojenje mora biti čist in pospravljen. Umivajte in sterilizirajte opremo, orodje in lonce. Preden se dotaknete rastlin si umijte roke in takoj odstranite odvečen rastlinski material iz prostora.

Naučimo se prepoznati tri najpogostejše škodljivce in najučinkovitejše načine, kako se jih znebiti. Prepoznajte škodljivce; uporabite povečevalno steklo in jih primerjajte s fotografijami na internetu, preden se lotite odstranjevanja.

Pršice

Pršice (Spider Mites) so najpogostejša nadlega pri gojenju konoplje in hkrati ena najbolj uničujočih. Pršice so majhni pajki, veliki približno 0,4 mm, ki običajno živijo na spodnji strani listov, ki jih prebodejo in iz njih sesajo sokove. S prostim očesom jih je težko opaziti, vendar okuženi listi na zgornji strani kažejo sledove infestacije v obliki majhnih belih pikic, ki jih v začetku mnogi zamenjajo za plesen. Pršice tudi spletejo tanke mreže in če se te pojavijo na rastlini, ste lahko prepričani, da imate znatno okužbo.

Pršice - spider mites - na konoplji
Pršice, vir: growweedeasy.com
Pršice so kot mali pajki, nevidni s prostim očesom.
Pršice so kot mali pajki, nevidni s prostim očesom, vir: growweedeasy.com

Kako se znebiti pršic

Pršice bujno uspevajo in se množijo v toplem in suhem okolju. Če želimo zajeziti okužbo, je potrebno znižati temperaturo in dvigniti vlažnost prostora za gojenje. V trgovinah je na voljo mnogo miticidov, vendar so večinoma zelo strupeni in se jih ne bi smelo nikoli uporabljati pri gojenju konoplje.

Piretrin je naravni insekticid in miticid, ki je zelo učinkovit pri zatiranju pršic. Trije tretmaji v razmaku 5-10 so običajno dovolj za popolno uničenje pršic. Lahko ga nanesemo s pršilko ali uparjevalnikom, vendar pa ga ni priporočljivo uporabljati v času cvetenja.
Insekticidna mila, kmetijska olja in nimovo olje so varni za uporabo na cvetočih rastlinah in običajno zelo učinkoviti. Koncentrati iz nimovega olja, kot sta Azamax in Azatrol, so zelo priljubljeni pri gojiteljih konoplje, uporabni skozi celoten cikel rasti, vendar dragi.
Uspešne so lahko tudi biološke metode za zatiranje pršic, kot so pikapolonice ali plenilske pršice, vendar se jih, iz očitnih razlogov, ne sme uporabljati v kombinaciji z insekticidi.

Mrtvaške mušice

Mrtvaške mušice (Fungus Gnats) so sive ali črne mušice z dolgimi nogami, običajno velike 2-4mm in so podobne majhnim komarjem. Njihove ličinke so bele ali prozorne, 4-6mm dolge in živijo v substratu, kjer se hranijo s koreninami, organskimi snovmi in glivami. Pri hudi okužbi postanejo listi bledi, rastlina izgubi moč in rast ter postane dovzetna za bolezni, predvsem gnitje korenin. Čeprav odrasle mušice rastlini ne škodujejo, so pa prenašalke bolezni in se pogosto ulovijo v smolo na cvetovih.

Škoda povzročena na konoplji s strani mrtvaške mušice.
Škoda povzročena na konoplji s strani mrtvaške mušice, vir: growweedeasy.com

 

Fungus gnat mušica.
Fungus gnat mušica, vir: growweedeasy.com

Kako se znebiti mrtvaških mušic

Poglavitna ukrepa sta ohranjanje nizke vlažnosti v prostoru za gojenje in pravilno, ne preobilno zalivanje. Najučinkovitejši način za preprečevanje ali ustavljanje infestacije je fizična prepreka na vrhu substrata. 5-6cm debela plast perlita, peska ali podobnega materiala na vrhu substrata prepreči mušicam izleganje jajčec v substrat in tako konča njihov življenjski ciklus.
Naravno pojavljajoče se bakterije Bacillus thuringiensis, podvrsta Israelensis ubija ličinke mrtvaških mušic in je na voljo v mnogih proizvodih, kot so Summit Mosquito Bits, Gnatrol in Microbe-Lift BMC. Insekticidi, na primer piretrin in nimovo olje, lahko učinkovito zmanjšajo populacijo, če z njimi namočimo substrat, vendar imajo negativen učinek na korenine, postopek pa je potrebno večkrat ponoviti.

Uporabimo lahko tudi rumene trakove za lovljenje muh, na katere se prilepijo odrasle mušice, v najboljšem primeru preden izležejo stotine jajčec.

Trtna uš

Trtna uš (Root Aphid) je najverjetneje najtrdovratnejši med škodljivci konoplje in ga je najtežje iztrebiti. Majhne uši, ki se hranijo s koreninami so dolge približno 1mm in rumene, zelene ali rjavo-oranžne barve. Ker nekaterim odraslim primerkom zrastejo krila, ko populacija doseže kritično maso, jih nekateri zamenjujejo z mrtvaškimi mušicami. Ko se na njih hranijo uši postanejo korenine rumene, nabreknejo in nato olesenijo, kar vodi do sekundarnih okužb z glivicami in nastanek odmrlih peg. Sčasoma se rast zavre in pridelek je posledično mnogo manjši.

Kako se znebiti trtne uši?

Ko pride do okužbe, je skoraj nemogoče uničiti trtne uši na rastlinah. Najpogostejše uporabljana rešitev je BotaniGard, insekticid sestavljen iz živih gliv Beauveria bassiana, ki okuži in ubije uš, nato pa izpusti spore, ki okužijo naslednjo žrtev. Lahko se uporabi hkrati s piretrinom, neem oljem ali oljem iz citrusov, vendar je potrebno paziti, da ne škodimo rastlini. S pripravkom popolnoma namočite zemljo vsak drugi dan, ponovite pa vsaj šestkrat. Tudi plenilske gliste (ogorčice, nematode) so lahko učinkovite pri obvladovanju okužbe.

Povzeto po Leafly.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Brezplačna dostava

Za naročila nad 40€

Strokovna podpora

in pomoč pri nakupu

Brezplačno svetovanje

070 543 038

100% varno plačilo

Kartica / Po povzetju / Predračun