Košarica
Brezplačna dostava ob nakupu nad 40€

Se želite pogovoriti?

Pokličite nas na 070 543 038

Socialna omrežja

Slovenski zdravniki za legalizacijo medicinske konoplje in brezplačen dostop za paciente

Legalizacija medicinske konoplje, oziroma uporabe konoplje v medicinske namene je v zadnjih dneh doživela pomemben preboj. Za ureditev tega področja so se namreč zavzeli tudi slovenski zdravniki – Zdravniki so za legalizacijo konoplje.

Anketa Zdravniške zbornice Slovenije je pokazala, da kar tri četrtine zdravnikov meni, da bi bilo dobro, če bi tudi v Sloveniji lahko predpisovali medicinsko konopljo. 73 odstotkov zdravnikov je od svojih pacientov že dobilo informacijo, da se zdravijo s konopljinim pripravki, prav toliko pa bi jih THC predpisalo svojim bolnikom. Problem pa je v tem, hkrati priznavajo slovenski zdravniki, da še nimajo dovolj znanja in dovolj jasnih indikacij, za kaj konopljo predpisovati in koliko – več kot 80 odstotkov si jih želi dodatno izobraževanje na tem področju.

žZdravniška zbornica ugotavlja, da »je v splošnem interesu bolnikov in stroke omogočiti zdravljenje z medicinsko konopljo.« Zato je sestavila delovno skupino za področje predpisovanja medicinske konoplje in kanabinoidov, ki je včeraj predstavila svoje prve ugotovitve in načrte. Skupina je predlagala naslednje ukrepe: »Država mora zagotoviti tak pravni okvir, da se zdravnik ne bo izpostavljal kaznivemu dejanju.

Zagotoviti mora medicinsko konopljo v količini, ki bo zadostna za vse paciente. Zdravilo mora biti plačano s strani zdravstvene zavarovalnice. Stroka mora določiti indikacije in kontra indikacije za zdravljenje z medicinsko konopljo.« Delovna skupina bo za seznam indikacij in kontra indikacij zaprosila kolegije in sekcije, javno agencijo za zdravila in medicinske pripomočke pa poziva, da uredi vse potrebno, da bo medicinska konoplja dobila status zdravila. Izvedli izobraževanja za zdravnike o zdravljenju z medicinsko konopljo, prvo v novembru.

Delovna skupina meni, da je nedopustno, da so ljudje, ki se sami zdravijo s pomočjo konoplje ali zdravniki, ki jim želijo pri tem pomagati, obravnavani kot kriminalci. Prav tako pa opozarjajo na črni trg, ki se je razvil zaradi prepovedi konoplje, ljudje pa dobivajo nepreverjeno kakovost smole in strokovno nepodprte informacije, kar naj bi celo privedlo tudi že do smrti pacientov, ki so opustili konvencialno zdravljenje. »Medtem ko je medicinska konoplja kontrolirana in standardizirana, s poznano vsebnostjo različnih substanc in ustrezno določeno terapevtsko dozo, tega pri smolah in drugih doma narejenih derivatih iz konoplje, ki jih ljudje nabavijo na črnem trgu, ni. Vidimo primere nekritičnega jemanja konoplje, bodisi v smoli ali olju, ki sploh ni na mestu,« je dejala članica delovne skupine dr. Danica Rotar Pavlič in opozorila, da lahko pride tudi do poslabšanja stanja.

»Vsi, ki smo še s srcem zdravniki, vidimo, da je po tem potreba. Ne smemo se jeziti na ljudi, ampak jim moramo znati povedati, kdaj in kako naj konopljo jemljejo. Zaupanje ti lahko pomaga načrtovati zdravljenje, pacient si mora upati povedati, kaj jemlje in kaj mu pomaga,« je pojasnila in dodala, da se je tudi sama o konoplji največ naučila od ene svojih pacientk.

Kot je pojasnila primarij Josipina Ana Červek z Onkološkega inštituta Ljubljana, medicinska konoplja ni le eno zdravilo, ampak je po svoji sestavi in vsebnosti lahko praktično neomejeno število zdravil in se glede na vsebnost glavnih kanabinoidov (THC, CBD) tudi uporablja pri zdravljenju. Kanabinoidi so po njenih besedah učinkoviti za obvladovanje nekaterih simptomov napredovane maligne bolezni kot dopolnilo k uveljavljeni obravnavi, kanabinoidni receptorji v rakavi celici pa so možna bodoča tarča za zdravljenje raka kot del kombiniranega zdravljenja.

Na onkološkem inštitutu imajo izdelan protokol za zdravljenje s kanabinoidi, izvajajo pa tudi raziskavo za ugotavljanje učinkovitosti, nezaželenih učinkov in terapevtskih doz. »Težko bolnim ljudem lahko konoplja tudi zelo izboljša kakovost življenja in ga podaljša. Kanabinoidi delujejo, kar je za nas novo, na več simptomov hkrati,« je razložila članica delovne skupine. Uporabljajo jih tudi v nevrologiji, gre pa za tako imenovano »sočutno rabo«, je dodal Aleš Pražnikar z Nevrološke klinike. Červekova je ob tem povedala, da bi bilo smiselno razmisliti tudi o vključitvi ljudi, ki se zdaj ukvarjajo z zdravljenjem ljudi s konopljo. »Na Češkem so vključeni v proces zdravljenja, saj iz prakse vedo, katero sorto uporabiti in kako jo pri kom dozirati.« Podobno imajo tudi pacienti v Izraelu neposreden stik z gojitelji konoplje, kjer se lahko posvetujejo z njimi o učinkih različnih sort in kombinacij.

Član delovne skupine zdravniške zbornice je tudi Milan Krek z Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki pravi: »To je jasen signal. Čas je, da zakopljemo bojne sekire in si nehamo nasprotovati. Zdaj imamo možnost, da se usedemo skupaj in postavimo res dober, funkcionalen sistem v dobro pacientov.«

Brezplačna dostava

Za naročila nad 40€

Strokovna podpora

in pomoč pri nakupu

Brezplačno svetovanje

070 543 038

100% varno plačilo

Kartica / Po povzetju / Predračun