Košarica
Brezplačna dostava ob nakupu nad 40€

Se želite pogovoriti?

Pokličite nas na 070 543 038

Socialna omrežja

Snovi v konopljinem čaju in njihovi pozitivni učinki

Snovi v konopljinem čaju - Konopjla.net

Kot vemo, je konoplja polna snovi, ki blagodejno delujejo na zdravje in počutje človeka. Do danes jih je odkritih prek tisoč, začenši s 144 kanabinoidi. Tudi v konopljinih čajih jih najdemo zelo veliko. Snovi v konopljinem čaju pa niso le kanabinoidi.

Kanabinoidi in kislinski kanabinoidi v konopljinem čaju

Kakšno obliko kanabinoidov najdemo v konopljinem čaju, je predmet večne debate. Kot se je izkazalo pri preizkusu podjetja Cannabigold, opisanem spodaj, v konopljinem čaju najdemo veliko več kislinskih kot nevtralnih kanabinoidov.

Konopljin čaj - Kanabinoidi in kislinski kanabinoidi v konopljinem čaju
Kanabinoidi in kislinski kanabinoidi v konopljinem čaju,
vir slike: https://cbdoilreview.org/wp-content/uploads/2015/01/What-Are-Cannabinoids-1024×322.png/

Kislinski kanabinoidi so dolgo veljali za »neaktivno« obliko kanabinoidov. Zdaj pa znanost počasi, a vztrajno dokazuje njihovo medicinsko vrednost.

Nekateri kislinski kanabinoidi, ki jih v različnih deležih, odvisno od vrste konoplje, pogojev rasti sušenja itd., lahko najdemo v konopljinem čaju.

Kanabidiolska kislina (CBDa)

Deluje protimikrobno, protivnetno, proti slabosti in je močan antioksidant. Kaže tudi velik potencial pri zdravljenju določenih vrst raka (med drugim raka na prsih) ter epilepsije.

Tetrahidrokanabinolska kislina (THCa)

THCa za razliko od THC-ja nima psihoaktivnih učinkov. THCa deluje protivnetno, proti slabosti in bruhanju ter zavira rast rakavih celic. Pomaga pri nespečnosti, spodbuja apetit, deluje protibolečinsko ter antispazmodično. Lahko deluje kot imunomodulator, torej uravnava delovanje imunskega sistema.

Kanabigerolska kislina (CBGa)

Velja za primarni kanabinoid. Delovala naj bi protivnetno, protibolečinsko in antibiotično. Raziskujejo tudi njene protirakave lastnosti.

Kanabikromenska kislina (CBCa)

Pripisujejo ji predvsem protiglivične in protibakterijske lastnosti.

Snovi v konopljinem čaju: Flavonoidi

Flavonoide najdemo v rastlinah vseh vrst. Bogato so prisotni v začimbah, sadju, zelenjavi, kakavu … Tudi v konopljinem čaju najdemo flavonoide. Konoplja spada med rastline z najvišjo vsebnostjo flavonoidov in najmočnejšimi antioksidativnimi lastnostmi. Flavonoidi so spojine, ki so topne v vodi in tako bogato zastopane v čaju.

Flavonoidi v konoplji
Flavonoidi v konoplji prispevajo k okusu in vonju konopljinega čaja, vir: https://www.herb.delivery/single-post/2018/03/27/Cannabis-Flavonoids

Vsebnost flavonoidov je odvisna od vrste konoplje in še nekaterih drugih dejavnikov. V konoplji naj bi do danes odkrili okrog 20 flavonoidov.

Najpogostejši flavonoidi so:

Apigenin

Pripisujejo mu protivnetne, protivirusne, protidiabetične, antimutagene in protirakave lastnosti …

Luteolin

Blagodejno vpliva na srčno mišico (je kardiotoničen), ščiti jetra (je hepatovarovalen), prepreči kopičenje maščob …

Kvercetin

Ščiti srce, je deluje protivnetno in protialergijsko, antimutagen, zavira rast tumorjev, ščiti jetra, znižuje krvni tlak (odvisno od odmerka) in deluje proti tesnobi …

Orientin

Ščiti srce, ščiti pred sevanjem, varuje živčevje, deluje kot antidepresiv, ima protivirusno in protibakterijsko delovanje, je antioksidant in deluje proti staranju, širi žile (je vazodiletator) …

Kaempferol

Zavira rast tumorjev, varuje srce, je protivneten, protibakterijski in protivirusen, deluje protidiabetično in varuje živčevje, znižuje plazemske vrednosti trigliceridov in holesterola …

Viteksin

Deluje protivnetno, zavira rast tumorjev, krepi spomin, deluje protidiabetično, varuje srce, znižuje krvni tlak, deluje antikonvulzivno …

Snovi v konopljinem čaju: Terpeni

Trihomi v konoplji
Konopljini trihomi, v katerih se nahajajo terpeni,
vir slike: https://www.zamnesia.com/cannabis-grow-guide/13-trichomes

Vsak sev konoplje ima nekoliko drugačno terpensko sliko, s širokim spektrom terapevtskega delovanja. V konoplji so med najbolj bogato zastopanimi terpeni:

α-linalool

Deluje protibolečinsko, antikonvulzivno in pomaga pri tesnobi.

β-kariofilen

Deluje protibolečinsko, protivnetno ter varuje črevesno sluznico.

Pinen

Je bronhodilatator, deluje protivnetno, protibakterijsko in pomaga ohranjati dober spomin.

Mircen

Pomaga pri boljšem spanju in sprošča mišice.

Limonen

Deluje kot antidepresiv in pomaga proti tesnobi ter pri želodčnem refluksu. Raztapljal naj bi celo žolčne kamne.

Klorofil

Klorofil je zeleno barvilo v rastlinah, ki je zelo pomembno v procesu fotosinteze. V rastlinah ima podobno vlogo kot kri v človeškem telesu in tudi dokazano blagodejno učinkuje na zdravje ljudi. Mlada konoplja je odličen vir klorofila, saj ga je v njej več kot v ječmenovi travi, spirulini in kloreli.

Več študij je dokazalo, da lahko pomaga pri raznih težavah. Med drugim pri težavah s kožo, telesnem vonju in tudi v borbi proti določenim oblikam raka. Pomaga tudi pri tvorbi rdečih krvničk, razstruplja telo, skrbi za hormonsko ravnovesje, spodbuja delovanje imunskega sistema, zavira staranje, izboljšuje delovanje prebavil, pomaga pri nespečnosti, pospešuje celjenje ran, krepi kosti itd…

Klorofil v konoplji
Klorofil v konoplji,
vir slike: http://thecannabisguru.co.za/cannabis-chlorophyll-healing/

Če želimo izkoristiti terapevtski potencial klorofila v čaju iz konoplje, mu moramo dodati nekaj maščobe (lahko v obliki mleka, olja ali piškota z maslom …), saj klorofil ni topen v vodi in za absorpcijo potrebuje maščobo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Brezplačna dostava

Za naročila nad 40€

Strokovna podpora

in pomoč pri nakupu

Brezplačno svetovanje

070 543 038

100% varno plačilo

Kartica / Po povzetju / Predračun