Košarica
Brezplačna dostava ob nakupu nad 40€

Se želite pogovoriti?

Pokličite nas na 070 543 038

Socialna omrežja

Sušenje marihuane – Kako posušiti konopljo

V grobem je za sušenje konoplje potrebno naslednje: Prostor moramo 100% zatemniti, zagotoviti moramo dober pretok zraka in dovolj prostora med vejami (vršički) in pa zagotoviti sredstva za uravnavanje temperature. Biti moramo tudi stalno pozorni na nastanek plesni.

Postopek sušenja konoplje s curing tehniko

Najboljša splošna metoda za sušenje konoplje je t. i. »curing«, ki vključuje sušenje v kontroliranem okolju. Najprej bule (ali veje) ležijo (bolje če visijo) na prostem, na 20°C s 50% stopnjo vlage, zatem pa jih damo v kozarce na 21°C in 58-65% stopnje vlažnosti.

Pogosto predlagajo, da jih na prostem (1. del) sušimo še na vejah (ne ločujemo vrhov), tako da jih obesimo. Ko zunanji del vrhov postane suh na otip t. j., ko se steblo prelomi (ker je dovolj posušeno, to je cca 10-18 dni) vrhove ločimo od vej (na končno velikost). Nato jih damo v kozarce (2. del), pri tem pa ne pretiravamo z napolnjenostjo kozarcev. Takrat tudi preklopimo na 21°C in 58% do 65% vlažnosti. Tako jih pustimo. Kozarce seveda zapremo, zato, da vlaga, ki je v notranjosti vrha preide na zunanjo plast. Namen je, da vrhove posušimo počasi in temeljito, saj tako ohranijo optimalen vonj in okus. Kozarce potem dneno odpiramo (za cca 30 min), toliko da vlaga preide iz kozarca (dokler vršički postanejo suhi na otip). Postopek ponavljamo, dokler ne dosežemo želenega učinka.

Temperaturo vzdržujemo najbolje s klimatsko napravo, saj je pri nas navadno potrebno hladiti prostor.

Prezračevanje

Vlago urejamo s prezračevanjem, več prezračevanja znižuje stopnjo vlažnosti. Če je slučajno stopnja vlažnosti prenizka, jo lahko dvignemo z večjo količino konoplje, ki jo sušimo v prostoru, ali pa z razvlaževalci zraka.

Pri tej tehniki spodbudimo, da se zgodijo določeni naravni procesi, tako dosežemo boljšo aromo, učinek in preprečimo tisto ostrino.

Curing proces je izredno pomemben, saj močno vpliva na kakovost. Z njim lahko dosežemo dober pridelek še izboljšamo, brez curinga pa nasprotno, lahko precej poslabšamo pridelek.

Zakaj sušiti konopljo s »curing« tehniko

Curing je verjetno najbolj razširjena in obenem tudi tradicionalna tehnika sušenja konoplje – z razlogom. S curing tehniko namreč močno izboljšano aromo, efekt in odstranimo neželene priokuse.

Kakšne so prednosti sušenja konoplje s curing tehniko:

  • Odstrani se klorofil, kar izboljša okus,
  • Znebimo se vonja po senu oz. pokošeni travi,
  • Okrepimo aromo in dobimo unikaten vonj,
  • Zmanjšamo ostrino (po kateri se navadno kašlja),
  • Zmanjšamo možnost plesni,

Po nekaterih trditvah naj bi povečali »učinkovitost«. Gre namreč za to, kaj se pri počasnem sušenju dogaja z razmerjem med kanabinoidi in terpenoidi.

Kako najhitreje posušiti konopljo

Če se vam curing tehnika za sušenje konoplje »ne dopade«, ker je nekoliko zamudna, si lahko pomagate s tehniko water curing. V tem primeru vrhe namočimo v kozarce z nekoliko hladno vodo. Vodo menjamo dnevno in postopek ponavljamo 3-5 dni, nato pa posušimo po standardnem postopku (obesimo na suhem v temi).

Za še hitrejši efekt je zanimiv postopek, da jih spiramo pod tekočo vodo (cca 10 ur). Pri tem pazimo na temperaturo (rahlo hladna) in na jakost curka (čimbolj zmeren).

Žal v obeh primerih dobimo vršičke z manj arome in manj vonja, bolj primerne za »diskretno« uporabo (a la v javnosti).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Brezplačna dostava

Za naročila nad 40€

Strokovna podpora

in pomoč pri nakupu

Brezplačno svetovanje

070 543 038

100% varno plačilo

Kartica / Po povzetju / Predračun