Košarica
Brezplačna dostava ob nakupu nad 40€

Se želite pogovoriti?

Pokličite nas na 070 543 038

Socialna omrežja

Veliko prednosti, malo slabosti po dveh letih legalizacije v ZDA

Veliki premiki na področju medicinske in rekreativne rabe konoplje se praktično vsako leto dogajajo čez lužo, v ZDA. Državi, ki je s svojo »vojno proti drogam« tudi najbolj odgovorna za globalno prepoved konoplje. Že polovica zveznih držav je legalizirala medicinsko konopljo, pet pa tudi rekreativno rabo konoplje. Poglejmo si kako je legalizacija vplivala na ZDA.

Letos je na pot legalizacije stopilo pet novih zveznih držav, dodatnih osem pa jih je napovedalo zakonodajne spremembe v smeri bolj tolerantne politike do konoplje za naslednje leto. Prepričale so jih številke iz Kolorada in drugih delov države, kjer je medicinska konoplja že dovoljena, prav tako pa tudi pritisk civilnih iniciativ in v številnih državah tudi vojnih veteranov, ki se za lajšanje posttravmatskega stresnega sindroma pogosto zatekajo h konoplji. Samo v Kaliforniji, ki je pred kratkim legalizirala tudi rekreativno rabo konoplje in kjer je medicinska konoplja najdlje na voljo – od leta 1996, je trg z medicinsko konopljo težak že 845 milijonov dolarjev letno.

Raziskava Zavezništva za politiko do drog

Nedavna raziskava Zavezništva za politiko do drog (Drug Policy Alliance) je nedavno pokazala številne koristi, ki jih je zveznim državam doslej prinesla legalizacija konoplje. Število aretacij zaradi posedovanja konoplje je v Koloradu padlo s 13.000 na leto na 7.000, v zvezni državi Washington pa aretacij skorajda ni več, kar pomeni velik prihranek pri stroških pregona, sodišč in policije. Na leto namreč v vseh ZDA porabijo kar 51 milijard dolarjev za vojno proti drogam. Povečali se tudi nista nevarnost na cestah in uporaba med mladimi, kot so opozarjali nekateri. Kolorado je po drugi strani v prvih dveh letih legalizacije pobral okrog 200 milijonov dolarjev davkov od prodaje konoplje, Washington pa blizu 300 milijonov, oba pa sredstva vlagata nazaj v zdravstvo, v šolstvo, raziskovanje konoplje in preventivo.

Širši učinki so po podatkih koloradske organizacije Marijuana Policy Group še bistveno večji, saj je v letu 2015 koloradska industrija konoplje podpirala 18.000 delovnih mest, njen učinek na gospodarstvo pa so ocenili na kar 2,39 milijarde dolarjev. Celoten ameriški trg s konopljo bo letos dosegel že več kot 7 milijard dolarjev, do leta 2020 pa naj bi se povzpel čez 20 milijard. »Prepoved konoplje je bil drag polom za posameznike, skupnosti in vso državo.

Zvezne države, ki so se odločile za legalizacijo, bi morali hvaliti za razvoj pametnejšega, odgovornejšega pristopa h konoplji,« je komentiral odvetnik Drug Policy Alliance Joy Haviland. Ključni izsledki raziskave: – aretacije za konopljo so drastično padle, čeprav neproporcionalen pregon temnopoltih Američanov še naprej ostaja – uporaba konoplje med mladino v Koloradu, Washingtonu, Aljaski in Oregonu po legalizaciji s eni povečala – Kolorado, Washington, Oregon so presegli prvotne napovedi davčnih prihodkov od konoplje in skupaj zbrali 552 milijonov v dveh letih – legalizacija ni poslabšala razmer na cestah, saj število smrtnih nesreč ostaja stabilno.

Izsledki raziskave Zavezništva za politiko do drog

Vir: www.drugpolicy.orgraziskava

Brezplačna dostava

Za naročila nad 40€

Strokovna podpora

in pomoč pri nakupu

Brezplačno svetovanje

070 543 038

100% varno plačilo

Kartica / Po povzetju / Predračun