Košarica
Brezplačna dostava ob nakupu nad 40€

Se želite pogovoriti?

Pokličite nas na 070 543 038

Socialna omrežja

VOLITVE 2018 in KONOPLJA

Spoštovani volivci in podporniki deregulacije uporabe konoplje za osebno rabo! Volitve so tu…

Vsem slovenskim strankam, ki sodelujejo na letošnjih volitvah, smo posredovali spodaj pripeta vprašanja in smo zaprosili, da nam do današnjega dne do 12.00 ure pošljejo svoja stališča.

Pripenjamo odgovore v vrstnem redu, kot smo jih dobili od posameznih strank.

Če ste še neodločni ali razmišljate, da se ne udeležite volitev, boste zelo verjetno dali glas kakšni izmed večjih strank, ki jim za to področje dol visi. Tako, kot jim dol visi za vas, vaše zdravje in možnost širšega dialoga o temah, ki so za državljanke in državljane dejansko pomembni: zdrava hrana in možnost lastnega odločanja o načinu zdravljenja.

To so stranke, ki ne le, da niso odgovorile na naša vprašanja ampak se celo niso opravičile, da tega ne morejo ali znajo uredit. Tako kot to najširša populacija od njih tudi pričakuje. Zato so te stranke za Zvezo NVO dinozavri demokracije, od katerih na področju konoplje ni za pričakovati konkretnih premikov.

Vprašanja:

Glede na dejstvo, da stroka, več kot očitno, noče ureditve tega področja na način kot ga predvidevajo akti ZN, ki nikoli niso bili prevedeni v slovenski jezik (Enotna konvencija o narkotikih iz leta 1961) in da ista stroka, ki je doslej pripravljala zakonodajo ponovno ničesar ne počne, kar bi kazalo na pozitivne premike in dajalo optimizem najširši javnosti, Vas naprošamo kot stranko, sledeče:

  1. Ali se strinjate, da rastlina konoplja izvzame iz seznama prepovedanih drog? To je namreč slovenska posebnost, ker je rastlina namenjena prehrambni industriji, v gradbeništvu, energetiki itn. Le en del rastline (cvet, angl Cannabis) je pogojno psihoaktiven ampak le, če se ga ustrezno pripravi in segreje nad določeno temperaturo. Če bi iste kriterije uporabljali za grozdje, jabolka in drugo sadje bi prav tako bilo to sadje prepovedano za uporabo mlajšim od 18, ker se iz njih lahko naredi alkohol.
  2. Ali se strinjate, da se gojenje konoplje v osebne namene omogoči državljankam in državljanom Slovenije, tako kot je to predlagano v 1. in 28. členu enotne konvencije o mamilih iz leta 1961, s katero je konoplja, ki se goji v industrijske, prehrambne ali hortikulturne namene, iz konvencije dejansko izvzame?

Opozoril bi še na to, da nas ne zanima stališče vezano na morebiten poseben zakon o uporabi konoplje v zdravstvu, ker je ta neodvisen od zgoraj naštetih vprašanj, ki se nanašajo na osnovne pravice državljank in državljanov, da sami odločajo o hrani, ki jo uporabljajo ter o izbiri naravnih rastlin v zdravstvene namene. Odgovore na zgornja vprašanji bi želeli dobiti od vaše stranke še pred državnozborskimi volitvami 2018, tako kot Zveza NVO, kot tudi v imenu najširše populacije bolnikov in uporabnikov.

Predsednik Zveze NVO s področja drog in njihov uporabe
Dean Herenda

 

1. Stranka Andreja Čuša in Zelenih Slovenije

V stranki Andreja Čuša in Zelenih Slovenije bi rastlino konopljo izvzeli iz seznama prepovedanih drog, prav tako pa bi gojenje konoplje v osebne namene omogočili državljankam in državljanom. Pri tem bi morali slediti ureditvam nekaterih izmed držav članic Evropske unije, kot so Italija, Malta, Češka, Nizozemska in Španija. Slednja je dober primer tudi zato, ker so tam dekriminalizirali tako rastlino kot THC. Zaradi našega slabega prevoda in nerazumevanja uradnikov na Ministrstvu za zdravje smo na tem področju v družbi Turčije in Saudove Arabije, kar je zaskrbljujoče. V naslednjem sklicu Državnega zbora vas vabimo, da nam skupaj pomagate spisati pravilnike, s katerimi bi pripravili takšno zakonodajo in okvir, da bodo imeli vsi državljani v Sloveniji prosto izbiro, tako pri zdravljenju kot pri uživanju te rastline.

2. SMC – Krog mladih SMC

Opozorilo: SMC je stranka in Krog mladih SMC, kot stranka, ne obstaja

Krog mladih SMC je že decembra leta 2016 na programskem kongresu sprejel sklep, da podpira legalizacijo konoplje tako v medicinske, kot tudi rekreativne namene. Za vzor pa smo vzeli ameriško zvezno državo Kolorado. Na podlagi tega, smo se tudi odločili za sodelovanje s Piratsko stranko pri pisanju zakona, saj so imeli Pirati že pripravljen predlog peticije, za katero so zbirali podpise in jih na koncu zbrali 18.262. Dejstvo je, da je konoplja v Sloveniji prisotna, glavna težava pa je, da je dostopna le na črnem trgu, kjer ni nadzora in regulacije. Ravno zato, je potrebno sprejeti naš predlog zakona, ki uvaja nadzor in regulacijo nad uporabo in pridelavo. S sprejetjem zakona bi tako odvzeli nevarno moč črnemu trgu. Na predlog SD ne gledamo kot na protipredlog, ampak na zakon, ki se z našim dopolnjuje. Njihov zakon ureja samo področje medicinske uporabe, naš predlog zakona pa se tega področja ne dotika in je fokusiran na rekreativno uporabo, njeno regulacijo in vzpostavitev nadzora. Je pa res, da je želela SMC urediti tudi področje medicinske uporabe, vendar ne z novim zakon, ampak z novelacijo že obstoječe zakonodaje.

Črni trg je po nekaterih ocenah v Sloveniji vreden 21 milijonov EUR, zato pričakujemo številko podobno tem ocenam. Realne prihodke pa bo mogoče ocenite seveda šele, ko bo zakon stopil v veljavo. Zakon tudi predvideva, da se večji del sredstev pobranih iz naslova prodanih izdelkov z višjo vsebnostjo THC nameni: informiranju, izobraževanju in osveščanju javnosti in posameznih skupin o škodljivih posledicah zlorabe konoplje, pripravi in izvajanju programov za spodbujanje zdravega življenjskega sloga ter podpori institucijam, združenjem, nevladnim organizacijam, lokalnim skupnostim in posameznikom pri izvajanju preventivnih programov.

Osnovni namen zakona je ureditev področja, zajezitev črnega trga, zagotovitev varne uporabe konoplje in ne politično kupčkanje. To smo dokazali že s sodelovanjem s pirati. Računamo na podporo vseh poslancev, ki spremljajo trende v svetu in se zavedajo, da prohibicija ni rešitev, zato se ne omejujemo zgolj na okvire koalicije. Ocenjujemo, da bo podpore v DZ dovolj in da bi zakon lahko bil sprejet. Skrbijo pa nas izjave tistih, ki trdijo, da je to področje dovolj urejeno že s trenutno zakonodajo.

To kaže na popolno nepoznavanje področja in dovoljuje nadaljnji razmah črne trga. Morda pa so nekateri izmed njih s tem črnim trgom tudi povezani in se zato skrivajo pod neutemeljenimi zdravstvenimi argumenti.

3. DeSUS

Ne, ne strinjamo se z izvzemom konoplje s seznama prepovedanih drog. Primer, ki ste ga navedli, ni dober, ker je destiliracija alkohola iz sadja veliko bolj zahteven proces kot samo segrevanje, kot ste navedli.

V naši stranki ves čas zagovarjamo uporabo konoplje zgolj v medicinske namene z ustrezno zdravniško podporo in spremljanjem, ne pa za rekreativno uporabo. Strinjamo se, da bi se tudi pri nas omogočilo gojenje konoplje za medicinske namene (za industrijsko in prehrambeno se že lahko goji), vendar s strogo reguliranim gojenjem in nadzorom s strani države.

4. Gibanja Zedinjena Slovenija

Komentar: Jaka Bitenc je v imenu SKSK izstopil iz Zveze, tako da tisto, kar je zapisano v predstavitvah Jake Bitenca in Gašperja Petrača, da je SKSK združen v Zvezo NVO ne drži več !!!

Seveda se strinjamo. Konoplja je zdravilna rastlina in kot tako, jo je treba obravnavati. Ob dejstvu, da zdravstvo uporablja morfij in metadon, ki obremenjujeta telo pacienta, je nezaslišano, da konopljin THC in CBD, ki zdravi, preganja kot mamilo. Zavedamo se, da bo potrebno še nekaj časa, preden bodo zdravniki konopljo sprejeli v celoti. To je proces v katerega bo treba vložiti še dosti energije. Začnemo z izbrisom konoplje iz seznama prepovedanih drog in gremo naprej.

V programu Gibanja Zedinjena Slovenija imamo naturalizacijo konoplje. Naturalizacija konoplje nazaj v naravo pomeni, da ni več omejitev v zakonodaji in podobnih aktih. Tako kot mora biti – narava ne sme biti zakonsko omejena! Od tam dalje pa se lahko pogovarjamo o morebitni omejitvi oz. obliki regulacije za določene namene, o davku in tako dalje.

In to bomo naredili.

V naših vrstah sta Jaka Bitenc in Gašper Petrač, ter drugi člani, ki se ukvarjajo z gojenjem konoplje in izdelki iz konoplje. Jaka je »borec za konopljo, za zdravje, za ljudi,” kot se opiše sam, saj se nanj vsakodnevno obračajo hudo bolni posamezniki z različnimi zdravstvenimi težavami. Jaka je s svojim obširnim znanjem o konoplji pomagal že mnogim. Gašper je informatik, ki se od leta 2000 v družbeno dogajanje intenzivno vključuje prek spleta. S postavitvijo in administriranjem foruma Svet pogovorov (kjer se je ozaveščanje o konoplji začelo, čeprav pod drugim imenom) in iz njega izhajajočega spletnega portala Pozitivke je skupaj z nekaj somišljeniki omogočil nastanek ene tedaj največjih spletnih skupnosti, ki še vedno deluje in ima danes okrog 10.000 registriranih članov. Pot se je logično nadaljevala v sksk.si, kjer je tajnik, in kasneje še v odborzakonopljo.si, kjer so s somišljeniki združeni v Zvezo nevladnih organizacij na področju drog in njihove uporabe. Zavzemamo se za svobodnega in suverenega človeka, ki ima pravico uporabljati katerokoli zdravilno rastlino za nego svojega zdravja.

2. Seveda, to je edino logično. Zavzemamo se – in se bomo še naprej! – za osvoboditev konoplje, za njeno ponovno naturalizacijo (izbris omejitev v zakonodaji in podobnih aktih) in prostosajenje. To je naša prioriteta, kajti narava ne sme in ne more biti zakonsko omejena. Še naprej se bomo zavzemali za uveljavitev glasov vseh Slovencev, ki so se potrudili in overili svoj glas za zakone o konoplji, samozdravljenju, osnovnem bivanju. Tako se je pred leti odločilo 28.000 Slovenk in Slovencev, ki so na našo pobudo oddali svoje na upravnih enotah overjene podpise. S podpisi, dostavljenimi v parlament, kljub vsej zavzetosti nismo uspeli, a se ne vdamo in bomo vztrajali do osvoboditve konoplje in zdravja ljudi! Človek potrebuje konopljo – za samozdravljenje – in mora mu biti omogočeno, da si jo nekje vzgoji. V Sloveniji je dovolj zemlje, znanja in pogojev, da se to izvede!

Prosto sajenje!

Hortikulturno gojenje nam je dovoljeno že zdaj, ampak naša zakonodaja je v konfliktu z mednarodno konvencijo, ki je nad zakonodajo. In kot je bilo rečeno že pred štirimi leti: za dosego tega cilja je treba samo umakniti konopljo iz uredbe (o prepovedanih drogah).

Bistvena težava je tudi v tem, da avtohtone vrste konoplje ne morejo in ne smejo biti prepovedane. To je norost korporacijske farmacije, saj avtohtone rastline sploh nimajo drugega bivalnega okolja in gre za ogrožanje rastlinskih vrst. Enako, če ne še bolj pomembno dejstvo je, da je konoplja zdravilna rastlina, ki pomeni pomemben del osvoboditve od farmacevtskih monopolov, ter da ima poleg tega še dolgo vrsto načinov ekološke uporabe. Konoplja je prvoborka med zdravilnimi zelišči – vladajoči uporabo zelišč onemogočajo in preganjajo na vsakem koraku, konopljo ki je najbolj zdravilna, preganjajo najmočneje. Konoplja namreč vsebuje vse, kar vsebujejo ostale zdravilne rastline. S tem ko dovolimo, da preganjajo konopljo, dovolimo, da preganjajo tudi druga zelišča: regrat, bela omela, šentjanževka … ipd. Vse je že regulirano, prepovedano, zaščiteno …

Svoboda za vse zdravilne rastline!

Konoplja je rastlina, iz katere znamo narediti že več kot 50.000 izdelkov, v njej pa je več kot tisoč poznanih aktivnih učinkovin. V Sloveniji že danes pridelamo največ industrijske konoplje na prebivalca. Težava pa je, da v Sloveniji še vedno ne smemo gojiti za naše okolje primernejših, avtohtonih vrst, temveč kupovati tuje in drago certificirano seme – ki preizkušeno proizvede manj kot 0,2 % THC – temu odstotku primeren je tudi odstotek ostalih elementov – majhen. Pridelava konoplje je torej podvržena globalnemu monopolu.

5. Stranka SNS

Pošiljamo vam odgovore na obe vprašanji:

Strinjamo se, da se konoplja izvzame iz seznama prepovedanih drog. Popolnoma se strinjamo z vašo utemeljitvijo. SNS je že pred kakimi 15 leti to predlagala, pa nas je takratna LDS izigrala.

Strinjamo se gojenjem konoplje za vse državljane Slovenije.

6. Stranka Dobra država

Poslušali bomo stroko. Dr. Bojan Dobovšek

Komentar: Zveza NVO ne ve natančno katero stroko nameravajo poslušat.

7. Piratska stranka

Ali se strinjate, da rastlina konoplja izvzame iz seznama prepovedanih drog ?

Da. Zakon, ki smo ga Pirati pripravili v sodelovanju s SMC in ki ga nameravamo v naslednjem zasedanju državnega zbora ponovno vložiti v zakonodajni postopek, predvideva tudi izvzem ne le rastline, temveč tudi ekstraktov in smole.

Ali se strinjate, da se gojenje konoplje v osebne namene omogoči državljankam in državljanom Slovenije tako kot je to predlagano v 1. In 28. člen enotne konvencije o mamilih iz leta 1961, s

katero je konoplja, ki se goji v industrijske, prehrambne ali hortikulturne namene iz konvencije dejansko izvzame?

Da. Naš zakon ne predvideva nikakršnih omejitev za gojenje konoplje v osebne namene z vsebnostjo THC manjšo od 1%, za konopljo z višjo vsebnostjo THC pa predvideva omejitev gojilne površine za osebno rabo na 3m2 na osebo.

8. LEVICA

Seveda. Skozi cel mandat se je Levica zavzemala za to, da se konoplja izvzame iz seznama prepovedanih drog, saj je popolnoma nerazumno, da je na tem seznamu tudi konoplja, ki jo namenjamo v prehrambne namene. Že v začetku mandata smo uspeli doseči , da se lahko iz nje izdelujejo pijače in pekovski izdelki, tinkture ipd.

Zato štejemo kot naš dosežek dejstvo, da je na trgu mogoče dobiti toliko različnih izdelkov iz konoplje, hkrati pa so mnogi pridelovalci našli v tem svoj vir zaslužka.

Seveda. Zavzemamo se za popolno legalizacijo gojenja in uporabe konoplje.

Oktobra 2016 smo celo uspeli uskladiti predlog s civilno družbo in poslanskimi skupinami, da so podprle naš predlog, ki je naložil Ministrstvu za zdravje, da pripravi v 60 tih dnevih pravilnik o gojenju in predelavi konoplje za medicinske namene. Kljub enoglasni podpori vseh poslancev na seji odbora, se do danes ni zgodilo nič.

Vir: Facebook Dean Herenda

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Brezplačna dostava

Za naročila nad 40€

Strokovna podpora

in pomoč pri nakupu

Brezplačno svetovanje

070 543 038

100% varno plačilo

Kartica / Po povzetju / Predračun