Košarica
Brezplačna dostava ob nakupu nad 40€

Se želite pogovoriti?

Pokličite nas na 070 543 038

Socialna omrežja

Vpliv kajenja konoplje na delovni spomin

Marihuana, indijska konoplja oziroma trava je ponavadi skupno ime za rastlino, ki jo imenujemo Cannabis sativa. V Anketi o uporabi alkohola, tobaka in drugih drog (2011-2012) v Sloveniji so preverjali, koliko posameznikov je poskusilo med drugim tudi konopljo vsaj enkrat v življenju, v zadnjem letu in v zadnjem mesecu. Rezultati so pokazali, da konoplja dominira v vseh treh kategorijah – vsaj enkrat v življenju je konopljo poskusilo 15,8 % ljudi, v zadnjem letu 4,4 % in v zadnjem mesecu 2,3 % ljudi, kar kaže na razširjenost uporabe konoplje. Javnost jo predstavlja kot naravno zdravilo za zdravljenje raka, diabetesa, multiple skleroze in mnogih drugih bolezni in tegob. Ima pa tudi kar nekaj stranskih učinkov – slušne in vidne halucinacije, povečanje apetita, povečanje ali zmanjšanje spolne sle, okrepitev čutil, evforija (lahko posameznika popolnoma umiri, lahko pa ga pripravi do nesmiselnega smeha), pri nekaterih pa lahko povzroči celo paranojo ali pa tesnobo.

Študija študent psihologije – spomin

Štiri študentke psihologije v Ljubljani pa se bomo posvetile predvsem stranskemu učinku oslabitve spomina. Osredotočile se bomo na delovni spomin in preverile, ali kajenje konoplje res oslabi obseg le tega. V okviru projekta bomo izvedle tri različne preizkušnje, s katerimi bomo preverjale vidni, verbalni in prostorski delovni spomin. Dve izmed nalog se izvajata preko računalniškega programa, naloga za verbalni spomin pa s preprosto preizkušnjo zapomnitve in obnovitve nizov različno dolgih številk. Preizkušnje se bodo izvajale dvakrat – enkrat pod vplivom substance in drugič (1-5 dni kasneje) ko ne bi bili pod vplivom. Vse tri preizkušnje vzamejo okrog 15 minut dela.

Ker takšne raziskave pri nas v Sloveniji še ni bilo, je lahko to velik prispevek k znanstveno-raziskovalnem delu. Zato iščemo zanesljive redne uporabnike konoplje, ki bi želeli sodelovati pri izvedbi. Ker gre za substanco, ki še vedno ni legalna, vam konoplje ne priskrbimo mi, ampak si jo priskrbite sami.

Zainteresirani prosim pišite na bednjanic.spela@gmail.com. Raziskava se bo izvajala v maju.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Brezplačna dostava

Za naročila nad 40€

Strokovna podpora

in pomoč pri nakupu

Brezplačno svetovanje

070 543 038

100% varno plačilo

Kartica / Po povzetju / Predračun