Košarica
0.00 €

Zdravljenje s konopljo: Parkinsonova Bolezen

Parkinsonova bolezen (PB) je nevrodegenerativna motnja, kjer pride do izgube dopaminergičnih nevronov v določenem delu možganov, imenovanem substantia nigra pars compacta (SNpc). Tipično za to degenerativno bolezen je tudi kopičenje alfa-sinukleinske beljakovine, ki tvori tako imenovane lewyjeva telesa. To je druga najpogostejša nevrodegenerativna bolezen po Alzheimerjevi bolezni. Poleg sistema dopamina pri pojasnjevanju nemotoričnih simptomov PB pomagajo tudi drugi sistemi nevrotransmiterjev.

Simptomi

  • Bradikinezija / akinseia ( skromnost gibanja, bolniki s PB prilagajajo svoj položaj manj pogosto in z večjo težavo kot običajni posamezniki),
  • tresavica (razpon ~ 4-6 Hz in ponavadi izgine z gibanjem),
  • togost (povečani ton ali povečana odpornost na pasivno gibanje udov),
  • posturalna nestabilnost (hoja v sključeni drži, ob zelo majhnih korakih),
  • nemotorični simptomi PD: avtonomna disfunkcija, zaprtje, motnje spanja, simptomi sečil (impotenca pri moških in urinske inkontinence pri ženskah), kognitivne motnje (15-50% bolnikov), depresija, tesnoba.

Vzroki: Še vedno ni znanih vzrokov za PB. 5% primerov je mogoče razložiti s posebnimi genskimi mutacijami. Okoljski dejavniki, kot so pesticidi, so bili prav tako vključeni v povečano tveganje za Parkinsonovo bolezen, zlasti na podeželskih območjih.

Zdravljenje: Kot za večino bolezni se konoplja z 1: 1 (THC: CBD) izkaže kot dobro izhodišče za zdravljenje simptomov PB. Lajšanje simptomov se lahko pojavi že v nekaj minutah po inhalaciji konoplje preko uparjevalnika, kot je to mogoče videti v videu spodaj. Ekstrakti, tinkture in uparjanje so vse metode, ki so se izkazale kot dober način dajanja zdravila konoplje bolnikom s Parkinsonovo boleznijo. V študiji “Potencialna vloga kanabinoidov pri Parkinsonovi bolezni” sta avtorja Sevcik J. in Masek K. obrzložila, kako deluje terapija s kanabinoidi: “Z njihovim izjemnim, receptorsko usmerjenim modularnim ukrepanjem v jedru bazalne ganglije, kanabinoidi lahko ublažijo nekaj simptomov Parkinsonove bolezni. Poleg tega je bilo v zadnjem času opaženo, da so nekateri kanabinoidi močni antioksidanti, ki lahko ščitijo nevrone pred smrtjo, celo brez aktivacije kanabinoidnih receptorjev.

Zdi se, da lahko kanabinoidi upočasnijo ali celo ustavijo postopno degeneracijo možganskih dopaminergičnih sistemov, to pa je možgansko obolenje, za katerega trenutno ne obstaja zdravilo.V kombinaciji s trenutno uporabljenimi zdravili lahko kanabinoidi predstavljajo nov kakovostni pristop k zdravljenju PD, zaradi česar je takšno zdravljenje bolj učinkovito.” V tem videu si lahko ogledate takojšen odziv PD bolnika na vdihavanje konoplje in njene učinke na simptome te bolezni:

V tem videu lahko vidimo bolnika, kako kadi konopljo. Mi ne priporočamo bolnikom kaditi konopljo, ker piroliza iz kakršnega koli materiala ustvarja strupene stranske proizvode. Priporočamo uporabo uparjevalnika ali vaporizatorja, ki je veliko bolj učinkovito, zdravo in nedražilno sredstvo porabe učinkovin konoplje.

Vir: Zbudimo.se

Komentarji
Novice
Nazaj
Zdravljenje s konopljo: Sladkorna Bolezen
Naprej
Zdravljenje s konopljo: Nespečnost