Košarica
Brezplačna dostava ob nakupu nad 40€

Se želite pogovoriti?

Pokličite nas na 070 543 038

Socialna omrežja

Zdravljenje s konopljo: Parkinsonova Bolezen

Parkinsonova bolezen (PB) je nevrodegenerativna motnja, kjer pride do izgube dopaminergičnih nevronov v določenem delu možganov, imenovanem substantia nigra pars compacta (SNpc). Tipično za to degenerativno bolezen je tudi kopičenje alfa-sinukleinske beljakovine, ki tvori tako imenovana Lewyjeva telesa. To je druga najpogostejša nevrodegenerativna bolezen po Alzheimerjevi bolezni. Poleg sistema dopamina pri pojasnjevanju nemotoričnih simptomov Parkinsonove bolezni, pomagajo tudi drugi sistemi nevrotransmiterjev.

Simptomi

Med najpogostejše simptome Parkinsonove bolezni prištevamo:

  • Bradikinezija/ akinseia ( skromnost gibanja, bolniki s Parkinsonom prilagajajo svoj položaj manj pogosto in z večjo težavo kot običajni posamezniki),
  • tresavica (razpon ~ 4-6 Hz in ponavadi izgine z gibanjem),
  • togost (povečani ton ali povečana odpornost na pasivno gibanje udov),
  • posturalna nestabilnost (hoja v sključeni drži, ob zelo majhnih korakih),
  • nemotorični simptomi Parkinsonove bolezni so: avtonomna disfunkcija, zaprtje, motnje spanja, simptomi sečil (impotenca pri moških in urinske inkontinence pri ženskah), kognitivne motnje (15-50% bolnikov), depresija, tesnoba.

Vzroki

Še vedno ni znanih vzrokov za Parkinsonovo bolezen. Pet odstotkov primerov je mogoče razložiti s posebnimi genskimi mutacijami. Okoljski dejavniki, kot so pesticidi, so bili prav tako vključeni v povečano tveganje za Parkinsonovo bolezen, zlasti na podeželskih območjih.

Zdravljenje

Kot za večino bolezni se konoplja z 1: 1 (THC: CBD) izkaže kot dobro izhodišče za zdravljenje simptomov. Lajšanje simptomov Parkinsonove bolezni se lahko pojavi že v nekaj minutah po inhalaciji konoplje preko uparjevalnika, kot je to mogoče videti v videu spodaj.

Učinkoviti so tudi ekstrakti, tinkture oziroma macerati in uparjanje. Vse te metode so se tudi izkazale kot dober način uživanja konoplje pri bolnikih s Parkinsonovo boleznijo. V študiji “Potencialna vloga kanabinoidov pri Parkinsonovi bolezni” sta avtorja Sevcik J. in Masek K. obrzložila, kako deluje terapija s kanabinoidi:

Z njihovim izjemnim, receptorsko usmerjenim modularnim ukrepanjem v jedru bazalne ganglije, kanabinoidi lahko ublažijo nekaj simptomov Parkinsonove bolezni. Poleg tega je bilo v zadnjem času opaženo, da so nekateri kanabinoidi močni antioksidanti, ki lahko ščitijo nevrone pred smrtjo, celo brez aktivacije kanabinoidnih receptorjev.

Zdi se, da lahko kanabinoidi upočasnijo ali celo ustavijo postopno degeneracijo možganskih dopaminergičnih sistemov, to pa je možgansko obolenje, za katerega trenutno zdravilo ne obstaja. V kombinaciji s trenutno uporabljenimi zdravili lahko kanabinoidi predstavljajo nov kakovostni pristop k zdravljenju PD, zaradi česar je takšno zdravljenje bolj učinkovito.

V spodnjem videu si lahko ogledate takojšen odziv PD bolnika na konopljo in njene učinke na simptome te bolezni:

 

V videu lahko vidimo bolnika, kako kadi konopljo. Kajenja konoplje ne priporočamo, ker piroliza oziroma izgorevanje iz kakršnega koli materiala ustvarja strupene stranske proizvode, vdihavanje dima pa na telo deluje stresno. Priporočamo uporabo uparjevalnika ali vaporizatorja, ki je veliko bolj učinkovito, zdravju manj škodljivo in nedražilno sredstvo porabe učinkovin konoplje.

Morda najbolj varna pa je uporaba tinkture oziroma macerata – pripravek z izvlečkom konoplje raztopljen v oljnih kapljicah, ki jih apliciramo pod jezik. Poleg oljnega pripravka CBD, lahko izberemo tudi smolo.

Vir: Zbudimo.se

Brezplačna dostava

Za naročila nad 40€

Strokovna podpora

in pomoč pri nakupu

Brezplačno svetovanje

070 543 038

100% varno plačilo

Kartica / Po povzetju / Predračun