Košarica
Brezplačna dostava ob nakupu nad 40€

Se želite pogovoriti?

Pokličite nas na 070 543 038

Socialna omrežja

Gojenje industrijske konoplje – ena za vse!

Za gojenje industrijske konoplje ne potrebujete veliko zemlje, potrebujete pa dober načrt prodaje, da boste izkoristili rastlino v celoti. Kljub temu, da je industrijska konoplja nekaj povsem drugega od indijske konoplje, si morate za njeno gojenje najprej pridobiti dovoljenje. Preden se odločite, da boste s semeni konoplje posejali svojo njivo, je ravno tako dobro razmisliti o tem, kaj nameravate s pridelkom. Po konoplji je namreč po svetu veliko povpraševanja, pri nas zaenkrat nekoliko manj, pravi izdelki pa gredo za med.

Zakaj se sploh odločiti za gojenje industrijske konoplje?

V prvi vrsti seveda zaradi povpraševanja. Če se pri nas gojenje nekaterih kultur zaradi poceni uvoza ne izplača več, je industrijska konoplja gotovo odlična izbira. Pričakuje se, da bo po njej posegalo vse več ljudi, za kmetovalca pa ima gojenje industrijske konoplje kar nekaj prednosti:

  • Pri gojenju ni potrebno uporabljati herbicidov, s katerimi bi uničevali plevel. Industrijska konoplja raste tako hitro, da ji plevel ne more do živega. Ko semena posejete in ta vzklijejo, so rastline hitro tako velike, da jih plevel ne doseže, kasneje pa ta pod krošnjo konoplje nima več pogojev za rast.
  • Konoplja ni privlačna za živalske škodljivce, celo žuželke je nimajo za pretirano privlačno. Tudi insekticidov ni potrebno uporabljati. Torej je gojenje industrijske konoplje okolju prijazno tako zaradi neuporabe herbicidov kot insekticidov – če jo posejete na zemlji, ki je bila z njimi v preteklosti precej obremenjena, jo boste z leti očistili.
  • Gojenje industrijske konoplje je enostavno. Rastlina je nezahtevna in izjemno odporna, tako da ne zahteva posebne nege.
  • Industrijska konoplja ni občutljiva na sušo!

Konoplja je naravni vir

Konoplja ima več kot 50.000 načinov uporabe. Kljub temu, da smo jo že skoraj povsem zanemarili, v zadnjih letih ponovno odkrivamo njeno vsestransko uporabnost. Gotovo je vsem znano, da je konoplja odlična za prehrano, saj vsebuje precej beljakovin (in je odlična za vegane), prav tako pa tudi vsi vemo, da se iz nje pridobiva močna vlakna. Če so ta nekoč uporabljali zgolj za izdelovanje vrvi, jih danes izkoriščamo tudi v druge namene. Vlakna konoplje so precej bolj topla kot bombažna, zato lahko iz njih delamo oblačila (kar že počnejo mnogi svetovni oblikovalci). Poleg tega se 30% vseh pesticidov na svetu uporablja za špricanje bombaža, pa naj bo ta fair-trade ali ne. Četudi je organski, naravo nato zasvinja predelava bombaža, pri konoplji pa je ta dokaj enostavnejša in ne potrebuje številnih kemikalij.

Kaj pa druge vrste uporabe? Gojenje industrijske konoplje nam daje nov material za izdelavo izolacije, za gradnjo hiš, za material, ki lahko nadomesti plastiko, steklena vlakna, lupine se lahko uporablja kot biomaso, prideluje se lahko alkohole in gorivo, uporablja se jo kot hrano za živino, olja se uporablja v kozmetiki in farmaciji … Konoplja je torej čudežna rastlina: ena za vse!

Kam z vso konopljo, ki ste jo pridelali?

Če se odločite za gojenje industrijske konoplje pri nas, je vsekakor potrebno pomisliti na to, v kakšni obliki jo boste najlaže prodali. Večina gojiteljev se osredotoča na povpraševanje posameznih potrošnikov, zato pripravljajo na primer čaj iz konoplje in pridobivajo olje v manjših količinah. Da bi lahko sklepali posel z velikimi podjetji, pa so običajno potrebne velike količine, kar pomeni tudi velike površine za pridelavo.

Večji kupci običajno ponujajo nižje cene kot jih lahko ponudimo posameznim potrošnikom, zato se takšni posli večinoma ne izplačajo – dokler poteka gojenje industrijske konoplje v manjšem obsegu in kupci prihajajo do vas sami, boste brez težav prodali prav vse. Dodatna prednost, ki jo prinaša gojenje industrijske konoplje za manjše kmetovalce, je tudi v tem, da govorimo o kulturi, ki je vrtičkarji sami ne vzgajajo. Izjemno uporabna rastlina, ki raste sama od sebe, po kateri se vse več povprašuje, poleg tega pa ni (tako kot paradižnik) na vrtu za vsako hišo. Se vam to ne sliši obetavno? Prav zares je – zato se za gojenje industrijske konoplje navdušuje vse več kmetovalcev. Konoplja namreč še zdaleč ni rastline preteklosti, temveč je rastlina prihodnosti.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Brezplačna dostava

Za naročila nad 40€

Strokovna podpora

in pomoč pri nakupu

Brezplačno svetovanje

070 543 038

100% varno plačilo

Kartica / Po povzetju / Predračun