Košarica
Brezplačna dostava ob nakupu nad 40€

Se želite pogovoriti?

Pokličite nas na 070 543 038

Socialna omrežja

Gojenje industrijske konoplje – nasveti

Nasveti za gojenje industrijske konoplje

Gojenje industrijske konoplje

Industrijska konoplja je sorta Cannabis Sative, ki se goji za pridelavo semen in stebel, ki imajo vrsto uporabnih aplikacij. Za razliko od konoplje za medicinsko ali rekreativno uporabo, ki se jo goji zaradi svojih smolnatih cvetov polnih kanabinoidov, sta cilja pridelave industrijske konoplje semena in slama (stebla in listi). Zato se ti dve vrsti konoplje gojita na popolnoma različne načine. V naslednjih odstavkih vam bomo predstavili nekaj koristi, in pa tudi nasvete za gojenje industrijske konoplje.

Konoplja kot industrijska rastlina in njene koristi

Industrijska konoplja ima energično, hitro rast in tvori dolga, preklasta stebla ter globoke korenine. Različne sorte konoplje lahko proizvedejo različno količino semen in vlaken in se lahko razlikujejo tudi v sestavi olja. Industrijska konoplja je običajno pripravljena na žetev po štirih mesecih rasti in na hektar proizvede tudi do štirikrat več papirja (celuloze) kot drevesa, ki potrebujejo mnogo let rasti, da postanejo primerna za sečnjo.

Seznam koristi, povezanih z gojenjem industrijske konoplje je dolg. Nekateri primeri so:

  • Gosto rastje ne dovoli rasti plevelu
  • Zelo odporna na škodljivce
  • Globok koreninski sistem pomaga zaščititi prsti
  • Lažje se jo prideluje organsko kot mnoge druge vlaknate rastline

Kako pridelovati industrijsko konopljo

Izbira primerne genetike

Industrijska konoplja je koristen kmetijski pridelek, ki ga je moč pridelovati tako za semena, kot stebla. Genetiko (sorto) je potrebno izbrati na podlagi potreb in pričakovanj. Želite pridelati olje, semena ali stebla? Ob nakupu semen poiščite tista, ki so bila vzgojena za namene, ki vas najbolj zanimajo.

Pridelujte v pravem podnebju

Industrijska konoplja je kmetijski pridelek, ki lahko uspeva v različnih okoljih in podnebjih. Globoke korenine lahko črpajo vodo iz podtalnice, vendar bo za obilen in zdrav pridelek potrebno dodatno namakanje ali ugodna klima z dežjem.

Prst naj bo rahlo bazična. Potreben je pH nad 6, idealno pa med 7 in 7,5. Četudi ne morete zagotoviti primerne zemlje, bo konoplja vseeno uspevala. Vsako sezono bodo korenine izboljšale zračnosti prsti in povečale njeno kakovost.

Gojenje industrijske konoplje ni smiselno v zaprtih prostorih. Zaradi nizkih stroškov pridelave se jo goji v velikem obsegu in z vzgojo v notranjosti bodo stroški pridelave večkrat presegli vrednost pridelka.

Sejte na gosto

Ker je končna uporaba industrijske konoplje drugačna od medicinske ali rekreativne, se morate naučiti drugačne pridelave. Posejte jo na gosto in ustvarite površino, kjer raste na stotine ali tisoče rastlin z enim samim steblom. Čeprav je pridelava konoplje za medicinske ali rekreativne namene podobna sadovnjaku, je polje industrijske konoplje bolj podobno koruznemu ali pšeničnemu polju.

Pogosti načini uporabe industrijske konoplje

Eden najprepričljivejših argumentov za gojenje industrijske konoplje je skoraj neskončen seznam uporabnosti. Industrijsko konopljo, semena in stebla, se lahko uporabi na ducate načinov.

Stebla

Stebla konoplje se pridelujejo za predelavo v vlakna, ki se nato uporabljajo za proizvodnjo širokega spektra tekstila, od časopisnega papirja do embalaže. Oleseneli deli stebel se lahko uporabijo za izdelavo gradbenega materiala z imenom Hempcrete (hemp concrete, konopljen beton). Hempcrete je izdelek z negativnim ogljičnim odtisom, ki lahko pri gradnji nadomesti izolacijo, mavčne plošče in cement. Nestrupen, lahek, vzdržljiv, ne plesni, je ognjevaren in vzdržljiv izolator, sestavljen iz koščkov sredice stebla, zmletega apnenca in vode.

Semena

Semena se lahko v prehrani uporabljajo oluščena ali stisnjena v olje. Živila, kot so kruh, granola, mleko, sladoled in beljakovinski praški se lahko proizvedejo iz oluščenih semen. Konopljeno olje se lahko uporabi za kuhanje, prelive za solato, prehrambne dodatke z esencialnimi maščobnimi kislinami, kozmetiko in za olja za industrijske namene. Olje industrijske namene je lahko tudi alternativno biogorivo, ki se uporablja namesto plinskega olja.

Industrijsko konopljo so tisočletja pridelovali in uporabljali po celem svetu. Ko je konoplja postala prepovedana, sta močno trpela tudi pridelava in gojenje industrijske konoplje. Upamo lahko le, da se bodo hkrati z zakoni uporabe medicinske in rekreativne konoplje zrahljali tudi zakoni za pridelavo tega trajnostnega posevka.

Vir: https://www.leafly.com/news/growing/tips-for-growing-industrial-hemp

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Brezplačna dostava

Za naročila nad 40€

Strokovna podpora

in pomoč pri nakupu

Brezplačno svetovanje

070 543 038

100% varno plačilo

Kartica / Po povzetju / Predračun