Košarica
0.00 €

Kaj se zgodi z vašim telesom, ko mešate marihuano s tobakom?

Kaj se zgodi, ko kadimo tobak skupaj z marihuano? Pravzaprav kar veliko stvari. Mešanje trave s tobakom ustvari unikatno kadilsko izkušnjo. Nekaterim je zelo všeč, drugi pa raje kadijo sam kanabis. Za vas smo razčlenili, kaj točno lahko pričakujete, če kadite marihuano skupaj s tobakom.

Kaj je »spliff«? Izraz »spliff« ima različne pomene v različnih državah. Na primer, na Jamajki pomeni joint. V ZDA pa je »spliff« cigareta, zvita z mešanico tobaka ter marihuane. V tem članku bomo uporabljali to definicijo besede.

»Blunt« (nekakšna cigara z marihuano) tudi vsebuje tobak, ki pa je zvit v tobačnem listu.

Kaj se zgodi z vašim telesom, ko mešate marihuano s tobakom?

Obstaja razlog, da so »spliffi« (jointi z mešanico trave in tobaka) tako priljubljeni. Nikotin vzpodbudi opioidne kemikalije v možganih, ki povzročajo prijetne občutke in vas sprostijo. Takšne občutke čutimo tudi pri kanabisu, ampak z močnejšo psihoaktivno in mišično relaksacijo. Ko združimo ta dva skupaj, dobimo popolnoma drugačno izkušnjo.

Lažji učinek zadetosti

Trava, zmešana s tobakom še vedno “zadane”; vseeno pa mogoče ne boste doživeli tiste »možganske megle,« ki bi jo pri kajenju čistega jointa. Vsak posameznik ima drugačno izkušnjo s kanabisom ter tobakom, ampak po vsej verjetnosti boste preprosto prijetno sproščeni. Še vedno se boste lahko osredotočili in imeli mirne, zanimive pogovore. Nikotin in THC oba povzročata evforijo, zato pričakujte nasmejan, srečen izraz na svojem obrazu.

Povečan THC

Raziskava iz leta 2009 je ugotovila, da z združitvijo tobaka in kanabisa dobimo več THC-ja. To pomeni, da boste čutili vplive kanabisa zelo hitro in ga bo v vaše telo prišlo več.
Raziskava je pregledala vsebnost THC v dimu iz čistega jointa iz kanabisa in pa »spliffa,« ki je vseboval zgolj 25% kanabisa. Rezultati so bili presenetljivi. THC-ja v dimu čistega jointa je bilo okrog 32.70 miligramov na gram. In »spliff«? THC-ja je bilo kar 58.90 miligramov! Iz teh podatkov so sklenili, da tobak poveča vdihan THC za kar 45%.

Možganska mrzlica

Povečana količina THC skupaj z nikotinom povzroči posebno vrsto možganske mrzlice. Tobak povzroči žgečkljiv občutek lahke glave. Prav tako tudi stimulira ustvarjanje adrenalina. Vaše srce bije močneje, krvni pritisk pa se dvigne. Ta pospešek adrenalina lahko povzroči tudi rahlo tresenje.
Kanabis povzroči, da kri teče hitreje do arterij v možganih, kar povzroči še en občutek možganske mrzlice. Ko združite te dve stvari, lahko občutite malo večjo »zadetost« kot ponavadi. Nikotin vam da malce več energije, kanabis pa povzroči smeh in filozofska razmišljanja.

Zdravstvena tveganja pri tobaku

Tobak je zelo škodljiv za vas. To vemo že dolgo časa. Ko skadite »spliff« namesto jointa, tvegate negativne posledice, ki so povezane s tobakom. Večina teh tveganj se lahko uresniči po kronični, dolgi uporabi tobaka. Torej je zelo malo verjetno, da boste dobili grozno bolezen pluč, če kadite tobak le tu in tam. Vseeno pa je pametno, da se izobrazite o tveganjih, če boste večkrat kadili tobak. Tu je nekaj od teh tveganj:

  • KOPD,
  • Emfizem pljuč,
  • Rak na pljučih,
  • Rak na grlu,
  • Astma,
  • »Dlakav« jezik,
  • Bolezni zob in čeljusti …

Ali se ta tveganja zmanjšajo pri »spliffih«?

Obstaja nekaj dejavnikov, ki vpliva na to, ali imajo spliffi enaka tveganja za rak in druge negativne zdravstvene posledice. Tu je nekaj stvari, o katerih je dobro premisliti, preden prižgete:

Količina, ki jo pokadite

Ljudje, ki kadijo cigarete, se redko ustavijo pri eni. Kadilci v ZDA pokadijo povprečno 1000 do 1500 cigaret na leto. To je približno 2-4 na dan. Čimveč cigaret pokadite, čimvečje je tveganje. Spliffi so malo drugačni. Ker je kanabis tako močan, kadilci le tega ponavadi ne bodo pokadili več spliffov zapored. Ponavadi uživajo po enega pred spanjem ali ob posebnih priložnostih. Če kadite spliffe zgolj občasno, to močno zmanjša tveganja škodljivega tobaka.

Filter – da ali ne?

Veliko katrana in toksinov se ujame v cigaretne filtre. Večinoma pri kajenju spliffov ne uporabljamo filtrov, blunti pa jih sploh nimajo. Če ne uporabljate filtra, vdihujete več katrana in rakotvornih snovi. To poveča tveganja povezana s kajenjem tobaka. Mogoče še bolj kot pri običajni cigareti.

Manj tobaka

Kanabis vsebuje lastnosti, ki delujejo proti raku. Zato ga tako težko povežejo z resnimi boleznimi, kot je rak na pljučih. Kljub temu pa še vedno vsebuje nekatere rakotvorne snovi, ko ga kadimo. Te snovi niso iz rastline same, temveč nastanejo v procesu izgorevanja. Teoretično, anti-rakave lastnosti kanabisa pomagajo zaščititi proti rakotvornimi spojinami v dimu.

Ko zmešamo kanabis s tobakom, povečamo količino rakotvornih snovi v vsakem dimu. Tobak ni povezan z anti-rakavimi sposobnostmi. Prav nasprotno, že nekaj časa vemo, da pravzaprav povzroča raka. Če v cigareto dodamo malce kanabisa, zmanjšamo količino zaužitega tobaka. To je zelo dobro za kadilce cigaret, saj zamenjamo katran z nečim veliko manj škodljivim.

Kjub temu pa vas preprosto dodajanje kanabisa tobaku ne bo popolnoma zaščitilo pred tveganji tobaka. Mogoče lahko malo zmanjšate škodo, a kanabis še vedno ne bo izničil vseh negativnih vplivov tobaka.

Čeprav za vse to ni popolnega znanstvenega dokaza, je verjetno občasno kajenje spliffa veliko bolj zdravo kot kajenje cigaret. Ampak, če že boste kadili, je verjetno najboljša izbira čisti kanabis. Če ga kadite, priporočamo uporabo vaporizerja ali bonga, saj zmanjšuje vdihovanje dima, ki je škodljiv.

Spliffi so lahko prijetni, a definitivno niso prav dobri za vaše zdravje. Če vas skrbi za zdravje, se odločite za kakšno drugo možnost konzumiranja kot je npr. vaporiziranje oz. uparjanje, je pa praktično nemogoče vedno ostati 100% zdrav. Če si kdaj pa kdaj malce privoščite, ne bo nič narobe; dokler se zavedate teh teh tveganj.

Napisala: Lucija Peternel

Komentarji
Novice
Nazaj
Uprava ZDA za hrano in zdravila je prepovedala CBD in izvlečke iz konopljinega olja
Naprej
Konoplja dosega nove zmage kot gradbeni material na Nizozemskem mostu