Košarica
Brezplačna dostava ob nakupu nad 40€

Se želite pogovoriti?

Pokličite nas na 070 543 038

Socialna omrežja

KANABINOL (CBN) – Nov kanabinoid na obzorju?

Predstavljamo vam kanabinol (CBN). Gre za relativno nov kanabinoid, ki zaenkrat še ni do potankosti raziskan, kljub temu pa že v teh zgodnjih fazah kaže velik potencial na področju zdravstva in medicine. Kanabinoid CBN sicer nosi podobno ime kot njegov bližnji, precej bolj poznani sorodnik CBD, v osnovi pa se ta dva kanabinoida medsebojno precej razlikujeta.

Zdi se, da se v zadnjem obdobju na področju konoplje tudi pri nas dogajajo konkretni premiki v pravo smer in v tem duhu si tudi mi prizadevamo prisostvovati pri informiranju o novostih na dotičnem področju. Poglejmo si torej kaj CBN v osnovi sploh je, kakšne potencialne predstavlja in kakšni so obeti za njegovo implementacijo v zdravstvu.

Kaj je kanabinol (CBN)?

Kanabinol oz. CBN je torej kanabinoid, ki v osnovi izvira iz kanabigerolične kisline (podobno kot THC in CBD). Kanabigerolične kisline se v fazi rasti rastline načeloma spreminjajo v specifične kanabionide kisline, kar pa ne velja za kanabinol. V sami rastlini namreč kanabinol ni prisoten, pač pa se pod določenimi pogoji ustvarja iz tetrahidrokanabinolne kisline (THCA), torej iz kisline THC-ja. To pomeni, da je nastanek CBN-a posledica oksidacije THC-ja. V prisotnosti zraka prične THC izgubljati molekule ogljika, posledično pride do oksidacije, produkt tega pa je kislina CBN-a, ki se s pomočjo toplote in UV svetlobe pretvori v kanabinol. Kanabinol je topen v maščobah in se lepo raztaplja v etanolu in metanolu.

Če je bila posušena in skladiščena rastlina kanabisa izpostavljena zanjo neprimernim pogojem, torej prekomerni svetlobi in toploti, je njena raven vsebnosti CBN-ja načeloma precej višja kot pri pravilno obdelanih in skladiščenih rastlinah. Prav zanimivo je, da smo ljudje pregovorno zavračali takšno obliko kanabisa in jo označevali kot nekvalitetno, zdaj pa nekateri ljudje svoje pridelke načrtno izpostavljajo prej omenjenim pogojem, da lahko njihovi cvetovi razvijejo več kanabinola. To pa nikakor ne pomeni, da bodo morali ljudje za potrebe CBN-ja uporabljati zgolj stare cvetove dvomljive kvalitete! Izdelki obogateni z CBN-jem v obliki olj, kapsul, prehranskih dodatkov, itd. bodo prav gotovo kmalu na voljo širši javnosti, podobno kot denimo CBD olje.

Prednosti in učinki kanabinola (CBN)

Pomemben dejavnik za uveljavitev kanabinola v zdravstvu in javnosti na splošno je dejstvo, da CBN ni psihoaktivna snov. To je odlična novica za vse paciente, ki so se primorani zdraviti s trezno glavo. Najveličastnejša lastnost kanabinola je ta, da deluje kot sedativ. Nekatere raziskave so pokazale, da 5 mg kanabinola učinkuje tako kot 10 mg odmerek diazepama (lažji farmacijski sedativ). Ljudje, ki imajo težave z nespečnostjo bi morda potrebovali le nekoliko CBN-ja, da bi lahko lažje zaspali.

Raziskave o kanabinolu so delali tudi v Italiji leta 2008, kjer so ugotovili, da bi CBN lahko deloval tudi kot antibakterijsko sredstvo pri infekcijskih boleznih. CBN podobno kot THC niža raven pritiska v očeh, zato bi ga lahko uporabljali za zdravljenje glavkoma in to brez psihoaktivnih učinkov THC-ja. Tudi pri stimulaciji apetita in lajšanju bolečin bi lahko deloval podobno kot THC.

Nekatere študije kažejo tudi na to, da bi lahko kanabinol potencialno stimuliral rast kosti, ojačal njihovo zdravje in nižal možnosti za nastanek osteoporoze ter drugih bolezni okostja. Poleg tega naj bi CBN lajšal simptome luskavice in lajšal opekline. Izkazal se je tudi pri zdravljenju epilepsije in drugih bolezenskih napadov.

Kanabinol (CBN) v zdravstvu in medicini

Kanabinol zaenkrat še ni dovolj podrobno raziskan, da bi ga implementirali v splošno zdravstvo, toda vse večje splošno zanimanje bo stroko zagotovo prisililo v nadaljnje raziskave CBN-ja in konoplje na splošno. Živimo v času, kjer se znanje in informacije širijo s svetlobno hitrostjo in če samo pomislimo na to, da še pred nekaj leti širša javnost ni vedela skoraj nič o THC-ju, dandanes pa poleg THC-ja poznamo in uporabljamo tudi CBD, gre verjeti, da bo tudi CBN slej kot prej našel svoje mesto v svetu zdravstva in samooskrbe. Številni potenciali tega mladega kanabinoida so torej že znani, obeti za prihodnost pa so definitivno pozitivni.

Ekipa portala www.konoplja.net se navdušuje nad vsemi novostmi na področju konoplje in njene uporabe tako v zdravstvene kot industrijske namene, zato nas nova odkritja vselej navdajajo z optimizmom za boljšo prihodnost našega planeta.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Brezplačna dostava

Za naročila nad 40€

Strokovna podpora

in pomoč pri nakupu

Brezplačno svetovanje

070 543 038

100% varno plačilo

Kartica / Po povzetju / Predračun