Košarica
Brezplačna dostava ob nakupu nad 40€

Se želite pogovoriti?

Pokličite nas na 070 543 038

Socialna omrežja

Kanabis na letališču

Kanabis na letališču

Zaradi vse večjega števila držav, kjer je kanabis legaliziran v medicinske in/ali rekreativne namene, se poraja tudi vse več vprašanj o legalnosti posedovanja konoplje med letalskim prevozom. Ali to substanco lahko brez težav nesemo na letalo? Bodo letalske družbe znale razločiti med medicinskim in rekreativnim kanabisom? Morda pa so te zadeve še nekoliko bolj zapletene?

Medicinski kanabis

Posedovanje kanabisa in vkrcavanja na letalo, je precej odvisno od države v kateri se nahajate.

Na letališčih so navadno za to pristojni lokalni vladni organi. V primeru, da uporabnik medicinskega kanabisa živi v državi, kjer je bila ta substanca dekriminalizirana ali legalizirana, ima seveda precej večje možnosti, da bo lahko obdržal svoj medicinski kanabis.

Kar pa ne pomeni, da so pri TSA (Transportation Security Administration) navdušeni nad potovanjem z medicinskim kanabisom. Izvleček iz njihove spletne strani pravi: ”Dejstvo, da je medicinski kanabis legalen glede na lokalne zakonodaje ni relevantno za TSA preglede, saj TSA obvladuje zvezna vlada. Zvezna zakonodaja nima nobene podlage za to, da bi se medicinski kanabis obravnavalo drugače kot ne-medicinski kanabis.”

Toda TSA ni policija; v primeru, da pride do težave na letališču bodo potnika in njegovo prtljago zadržali ter poklicali policijo. TSA načeloma ne bo poklical policije zaradi potnika s medicinskim kanabisom, če se ta nahaja v državi, kjer je ta substanca legalna. V tem primeru policija tako ali tako ne mora narediti prav veliko.

V nekaterih zveznih državah v ZDA, kjer je kanabis legaliziran, na primer v Kaliforniji, so izrecno izjavili, da je posest kanabisa na letalih dovoljena.

Z drugimi besedami to pomeni, da ne bomo imeli težav, če so zakonske ureditve podobne v državah, po katerih potujemo. V nasprotnem primeru znamo naleteti na težave.

Rekreacijski kanabis

Regulacije glede uporabe ali posesti medicinskega kanabisa so načeloma precej podobne regulacijam za rekreativni kanabis.

Če potujete po zvezni državi ali pa med dvema državama, v katerih je kanabis legaliziran, ne bi smeli imeti večjih težav. Na letališču v Portlandu, Oregon, na primer, so izrecno posodobili svoje regulacije, tako da je potovanje z rekreativnim kanabisom popolnoma legalno v kolikor potnik ne potuje izven države.

Pri DoT pa so nekoliko manj razumevajoči, kar se tiče uporabe kanabisa. Njihovi zaposleni ne smejo uporabljati niti rekreativnega niti medicinskega kanabisa – tudi v zveznih državah, kjer je to sicer povsem legalno.

Uradni zapis na spletni strani ministrstva iz leta 2012 izrecno pravi, da zvezni zakoni niso dejavnik pri njihovem procesu sprejemanja odločitev.

”Pri DoT ponavljamo, da medicinski preiskovalec nebo potrdil testa proti prepovedanim substancam kot negativnega, ne glede na sprejete zakone oz. iniciative v zveznih državah in ne glede na informacijo, da je zaposleni osebi zdravnik predpisal uporabo medicinskega kanabisa.”

Kako pa kanabis izgleda na letališčih?

Ker različni materiali absorbirajo rentgenske žarke na različnih nivojih, lahko operater iz slike na zaslonu brez težav razloči med predmeti v vaši torbi. Predmeti se na zaslonu načeloma vidijo obarvano, barva pa je po navadi odvisna od spektra energije, ki potuje skozi predmet. Vsaka barva predstavlja eno od glavnih kategorij:

  • Organske snovi,
  • Neorganske snovi,
  • Kovine.

Barve, ki jih uporabljajo za neorganske snovi in kovine so si pogosto različne glede na proizvajalca naprav, pri vseh rentgenskih napravah pa se organske snovi obarvajo z oranžnimi odtenki. Kanabis je organska snov, zato se bo na zaslonu pokazal v oranžni barvi.

Koliko časa bodo sledi kanabisa v vašem sistemu?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Brezplačna dostava

Za naročila nad 40€

Strokovna podpora

in pomoč pri nakupu

Brezplačno svetovanje

070 543 038

100% varno plačilo

Kartica / Po povzetju / Predračun