Košarica
Brezplačna dostava ob nakupu nad 40€

Se želite pogovoriti?

Pokličite nas na 070 543 038

Socialna omrežja

Koliko časa bodo sledi kanabisa v našem sistemu?

thc v našem telesu

Napočil bo čas, ko bodo nekatere izmed nas prosili, da opravimo test za prepoznavanje drog oz. prepovedanih substanc v našem telesu. Morda bo povod prišel s strani našega delodajalca, zavarovalniškega agenta ali pa celo kakšnega policista (upajmo, da ne!).

Opravljanje testiranj na udeležencih v prometu, preverjanje osebja na delovnih mestih (še posebej pri delu s težko mašinerijo) je v teh časih vse bolj pogosto … Kot gotovo že veste, lahko tudi sami zaprosite za test, če morda niste ravno prepričani o tem, ali so sledi kanabisa še vedno prisotne v vašem telesu.  V tem članku se bomo dotaknili enega od najbolj perečih vprašanj glede kanabisa: Koliko časa po uživanju THC-ja bodo sledi še vedno v našem telesu?

Na žalost dokončnega odgovora na to vprašanje ni, saj se je izkazalo, da na to vpliva veliko različnih dejavnikov:

  • osnoven ritem našega prebavnega sistema,
  • indeks naše telesne mase,
  • pogostost uporabe,
  • sorta kanabisa,
  • metoda konzumacije …

Test prikaže le vsebnost THC-ja v našem sistemu

Pomembno je tudi dejstvo, da se na testih pokaže zgolj vsebnost THC-ja v našem sistemu. Ostale ne-psihoaktivne vsebnosti kanabisa, kot je na primer CBD, pa so nezaznavne – testi so namreč narejeni tako, da zaznavajo zgolj THC. Ne glede na to, ali kanabis uporabljate občasno, redno, ali pa iz zdravstvenih razlogov, se verjetno tudi sami kdaj prestrašite misli, da boste morda nekoč primorani pristati na takšno testiranje.

Preden se lotimo razčlenjevanja našega glavnega vprašanja moramo vedeti, da se sledi THC-ja v sistemu poznajo v različnih količinah časa – To pomeni, na primer, da sledi THC-ja niso več zaznavne v slini, lahko pa so še vedno prisotne v urinu.

METODA TESTIRANJAPRILOŽNOSTNI KADILEC (št. dni)OBČASNI KADILEC (št. dni)VSAKODNEVNA UPORABA (št. dni)
KRI1-237
URIN710-1830-48
SLINA137
LASJEDO 90DO 90DO 90
ZNOJ7-287-287-28

 

Kot je razvidno iz zgornje tabele so sledi THC-ja dlje časa prisotne v urinu kot v krvi. Sledi THC-ja so prisotne tudi v naših laseh, znoju in slini. Trenutno je najbolj pogosta in natančna metoda testiranja tista, ki preverja vzorce urina. Pri tej metodi gre za zaznavanje kisline THC-COOH – presnovek THC-ja, ki v našem sistemu ostaja najdlje.

Kot smo že povedali, so sledi THC-ja v našem sistemu precej odvisne od posameznika. Poznamo pa nekatera dobro znana dejstva o vsaki različni metodi testiranja. Sledi THC-ja so v krvi prisotne od 1 do 7 dni – odvisno od tega kako pogosto uporabljamo kanabis.

Ker sledi THC-ja v krvi niso prisotne toliko časa, kot denimo v urinu, se ta metoda testiranja načeloma ne uporablja pogosto. Pred kratkim so jo sicer uporabljali pri preverjanju udeležencev v cestnem prometu, da bi ugotovili ali je pod vplivom kanabisa, ali pa da so lahko ugotovili, ali je oseba pred kratkim uporabljala kanabis.

Po kajenju kanabisa THC s krvjo potuje do maščobnih celic – tu pa se sledi zadržijo nekoliko dlje časa. Torej, če niste redni kadilec kanabisa, pa ste inhalirali par dimov, ali pa ste kanabis kadili celo prvič v življenju, bo THC v vaši krvi prisoten od 24 do 48 ur.

V primeru, da kanabis uporabljate pogosteje (ne vsakodnevno) bodo sledi THC-ja v vaši krvi prisotne približno 3 dni. V kolikor redno kadite kanabis pa boste načeloma potrebovali približno 7 dni, da bodo sledi prisotnosti THC-ja v vaši krvi izginile. Sledi THC-ja so v urinu prisotne od 7 do 70 dni – odvisno od tega kako pogosto uporabljamo kanabis. 

Testiranje urina je povsem druga zgodba od testiranja krvi

Pri testiranju urina se ne išče sledi THC-ja temveč sledi ne-psihoaktivnega presnovka THC-ja, ki ga imenujemo THC-COOH (kislina THC-ja).

Po konzumaciji kanabisa se THC v naših jetrih presnovi v kislino THC-COOH, ta pa se potem skladišči v našem urinu. Tudi to je najbolj odvisno od tega, kako pogosto ste kadili kanabis.

V primeru, da ste kanabis uporabljali prvič, bodo sledi THC-COOH v urinu načeloma prisotne približno 7 dni. Če ste kanabis kadili 2-4 krat v enem tednu, pozneje pa ne več, se bo to v vašem urinu poznalo med 10-18 dni. Pogostejši uporabniki kanabisa (5 do 6-krat na teden) lahko pričakujete, da bo presnovek THC-ja v vašem urinu možno zaznati od 30 do 48 dni.

Vsakodnevni uporabniki kanabisa v medicinske namene potrebujejo nekoliko več časa, da iz svojega sistema očistijo THC. Tisti kadilci, ki kanabis kadijo vsak dan, večkrat dnevno, pa bodo potrebovali med 50 in 70 dni, da bodo sledi kanabisa povsem izginile iz urina.

Sledi THC-ja so v laseh prisotne do 90 dni po konzumaciji

Testiranje na laseh tudi ni zelo pogosto uporabljena metoda, čeprav se sledi THC-ja poznajo najdlje časa prav v laseh. Tovrstni testi lahko v laseh sledi THC-ja zaznajo tudi 90 dni po konzumaciji.

THC in njegovi presnovki so v laseh zaznavni kakšen teden po dejanski konzumaciji – toliko časa namreč traja, da nam izrastejo lasje, v katerih se bodo poznale sledi THC-ja. Pravzaprav lahko THC prepoznamo iz enega samega laska, ki ga odstrižemo približno 3cm od lasišča.

Takšni testi so precej natančni, zato lahko v vzorcu las zaznavajo že najmanjše količine kisline THC-COOH. Pravzaprav lahko s takšnim testom zaznamo celo 1 pikogram kisline THC-ja na 1 miligram testirane snovi – to je seveda zelo, zelo, zelo malo! Omenimo tudi: V primeru, da je naš prvi vzorec las negativen, bomo verjetno morali vajo ponoviti še z drugim vzorcem, da bodo rezultati lahko povsem dosledni.

Sledi THC-ja so v slini prisotne od 1 do 7 dni po konzumaciji

Testiranje na slini se načeloma uporablja zgolj pri policistih kadar preverjajo stanje udeležencev v prometu, sicer pa se ta metoda ne uporablja pogosto. THC in njegovi presnovki bodo v slini opazni približno eno uro po konzumaciji kanabisa.

V primeru, da ste kanabis konzumirali zgolj enkrat oz. prvič, bodo sledi THC-ja v vaši slini sledljive približno 24 ur. Pri posameznikih, ki kanabis uporabljajo občasno se bodo sledi poznale 72 ur po konzumaciji. Redni in pogosti kadilci kanabisa pa bodo morali za negativne rezultate na testih počakati vsaj teden dni.

Testiranja udeležencev v prometu so po svoje precej kontroverzna in so v zadnjem obdobju v očeh javnosti sprožila kar nekaj ogorčenja – Dejstvo je, da smo lahko pri takšnih testih pozitivni, pa čeprav nismo pod dejanskih vplivom kanabisa. Zaenkrat je torej še vedno precej težko ugotoviti oz. določiti kateri izmed udeležencev v prometu dejansko so pod vplivom kanabisa in kateri imajo v svojem sistemu zgolj sledi THC-ja.

Sledi THC-ja so v potu prisotne od 7 do 28 dni

Da, celo v našem potu lahko najdemo sledi THC-ja. Ta metoda testiranja se načeloma uporablja zgolj pri opazovanju pacientov, ki se zdravijo od odvisnosti in pri uslužbencih na raznih delovnih mestih. Kakorkoli že, v potu bo sledi THC-ja moč zaznati približno 1-4 tedne po konzumaciji.

Tudi pri tej metodi pa je marsikaj odvisno od posameznika. Nekateri ljudje se potijo več kot drugi, nekateri ljudje so bolj telesno aktivni, drugi manj. Upoštevati moramo tudi zunanje faktorje kot so temperatura in vlaga v zraku.

Testiranje v tem primeru poteka preko obližev za pot, ki zaznavajo prisotnost THC-ja. Načeloma se takšni obliži nosijo od 7 do 14 dni, po tem roku pa se obliž odlepi in gre na testiranje. Ker se ljudje različno potimo, so tudi natančnosti omenjenega testa dokaj omejene. Prav tako je zelo težko ugotoviti oz. nadzorovati, če je testni subjekt obliž dejansko nosil neprestano.

Sicer pa obliži za pot, THC prepoznajo zgolj nekaj ur po sami konzumaciji, veliko pa je odvisno tudi od tega v kakšnih količinah smo kanabis konzumirali.

Koliko časa se sledi THC-ja poznajo v našem sistemu, če smo uživali jedilne produkte narejene iz kanabisa?

Izrednega pomena pri zaznavanju THC-ja v naši krvi in urinu, je sama metoda konzumacije kanabisa . Kadar pojemo piškot ali pa kakšno drugo znano slaščico iz kanabisa, bo načeloma trajalo nekoliko dlje časa, da se bomo počutili ‘pod vplivom’, kot pri konzumaciji kanabisa s kajenjem.

Ko kanabis doseže naš želodec, traja še nekaj časa, preden se začne proces prebavljanja. Nato se kanabis procesira še skozi jetra in šele potem kanabinoidi dejansko pridejo v našo kri. Zato se nam, kadar uživamo kanabis v jedilni obliki, sledovi THC-ja v sistemu poznajo dlje časa kot bi se sicer – od enega tedna do enega meseca.

Dejansko se po prvih petih dnevih od zaužitja kanabisa iz našega sistema izloči od 80 do 90% THC-ja (iz krvnega obtoka in urina). Preostanek THC-ja bo ostal v našem sistemu, koliko časa bo temu tako, pa je odvisno od prej omenjenih dejavnikov.

Kako lahko spravimo kanabis iz svojega sistema?

Najboljši način, da spravite THC iz svojega sistema je povsem preprost – popolna abstinenca. V primeru, da morate na neki točki opraviti enega izmed omenjenih testov, je priporočljivo, da kanabisa ne kadite in ne jéste v tistem času, ki sovpada z določeno metodo testiranja. To je edini zanesljivi način, da THC ne boste imeli v sistemu.

Če ste morda v situaciji, ko je že prepozno za zgoraj omenjene róke, vam morda lahko pomagamo z nekaterimi nasveti o naravnih načinih, s katerimi lahko poskusite ‘počistiti’ preostale sledi THC-ja iz telesa. Naslednji nasveti vam morda lahko pomagajo, vselej pa se na njih ne gre povsem zanašati.

Znanost in izkušnje posameznikov dokazujejo, da lahko ljudje s hitrejšim metabolizmom, nižjim indeksom telesne mase in nižjimi odstotki telesnih maščob, iz svojega telesa spravijo THC precej hitreje.

Načini, ki jih lahko poskusite:

1. Pijte vodo

Hidracija je tako ali tako vitalnega pomena za naše zdravje. Vodo pričnite piti nekaj ur pred predvidenim testom, pri tem pa nikakor ne pretiravajte – prevelike količine vode nam dokazano škodijo. En ali dva litra vode nekaj ur pred testom, bi moralo zadostovati. Nobene potrebe pa ni, da bi dneve ali pa celo tedne pred predvidenim testom uživali ogromne količine vode.

V mislih imejte tudi dejstvo, da boste zaradi pitja vode večkrat primorani urinirati. Posledično bo vaš urin bistrejši, to pa lahko potencialno vzbudi tudi kakšne sume in dvome pri ljudeh, odgovornih za vaše testiranje!

2. Jejte primerno hrano

Nekatere sestavine v hrani vam verjetno lahko pomagajo, da spravite THC hitreje iz telesa, nekatere sestavine pa vam bodo zagotovo pri tem lahko tudi škodile.

Dejstvo je, da THC v telesu išče maščobne celice, da se lahko skladišči. To pomeni, da se morate izogibati mastni hrani in hrani z večjimi vsebnostmi sladkorjev in/ali natrija. Hitra hrana in rdeče meso torej odpadeta!

Potrebovali boste veliko hrane obogatene z vlakninami in antioksidanti – te bodo THC preusmerjali iz maščobnih celic in posledično iz vašega sistema. Držite se sadja, zelenjave in žitaric.

Vitamin C je od zdaj naprej vaš najboljši prijatelj. Limonada in sirupi iz citrusov so polni elektrolitov, ki delujejo kot odlični agenti za razstrupljanje. Tudi čaj lahko pomaga, da THC hitreje spravite iz sistema. Spijte par skodelic zelenega, črnega ali belega čaja nekaj dni pred predvidenim testom.

Tudi vitamin niacin je odličen pri prečiščevanju vašega sistema. Avokado in krompir sta ena izmed najbogatejših virov niacina.

3. Fizična aktivnost in potenje

Telovadba je najboljši način za ‘kurjenje’ telesnih maščob – v teh pa se shranjujejo presnovki THC-ja. Ob telovadbi se potimo in izločamo tekočino, hkrati pa pospešimo našo prebavo. Kombinacija teka, plavanja, kolesarjenja in vaj za moč, je verjetno najboljši način, da preko vadbe iz telesa spravite THC.

Obstaja pa ena zelo neprijetna zadeva, ki se vas lahko doleti kot posledica telovadbe. Nikakor ne smete telovaditi na dan samega testiranja. Pravzaprav se telovadbi izogibajte že nekaj dni pred predvidenim testom. Ob tem, ko fizična aktivnost porablja maščobo, se v našo kri sprošča večja količina presnovkov THC-ja. Zaradi tega bi znala biti telovadba na dan testa precej slaba ideja.

4. Spanje je pomembno

Vsi že vemo, da je kanabis eno najučinkovitejših sredstev proti stresu in neprespanim nočem. Kadar smo primorani opraviti testiranje na prepovedane substance pa se bomo morali spočiti brez kanabisa.

Med spanjem se naše celotno telo obnavlja in pripravlja za naslednji dan. Spanje je naš naravni mehanizem razstrupljevanja. Priporočljivo je, da se nekaj dni (ali tednov) pred testom poskusite kar se da kvalitetno naspati. Spočijte si in v posteljo se skušajte spraviti prej kot po navadi!

Česa se moramo izogibati, kadar se želimo znebiti THC-ja v sistemu?

Obstajajo nekatere stvari, ki preprosto ne delujejo in vam lahko celo škodujejo.
Nikakor ne poskušajte ‘prekrivati’ vašega urina s kemičnimi dodatki, kot so belilo, detergenti ali kisline. Vse kemikalije se v urinu precej hitro prepoznajo, zato bi izgledali sumljivo, test pa bi morali skoraj zagotovo ponoviti.

Zdravila, kot sta paracetamol in ibuprofen, preprosto povedano ne delujeta. Nikakor pa ne bosta prekrila vsebnosti THC-ja. V mislih imejte tudi to, da je prevara s tujim urinom, seveda strogo prepovedana, lahko pa vas doletijo tudi kakšne pravne posledice.

V prihodnosti brez skrbi

V kolikor uporabljate konopljo za lajšanje nekaterih težav, ki jih imate, vam priporočamo, da si na našem blogu preberete učinkovitost CBD-ja. Ta na testih ne kaže pozitivno. Z njim si lahko pomagate pri izboljšanju kvalitete spanca, lajšate alergijske težave, mirite anksiozna stanja in izboljšate depresijo. Da o drugih resnejših stanjih tukaj ne govorimo. Na voljo so CBD kapljice, smola za pripravo svečk, mazila.

Vir: GreenCamp.com

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Brezplačna dostava

Za naročila nad 40€

Strokovna podpora

in pomoč pri nakupu

Brezplačno svetovanje

070 543 038

100% varno plačilo

Kartica / Po povzetju / Predračun