Košarica
Brezplačna dostava ob nakupu nad 40€

Se želite pogovoriti?

Pokličite nas na 070 543 038

Socialna omrežja

Kdaj vam bodo zaradi uživanja konoplje (THC) vzeli izpit?

Rdeči fičko

“Če ti dokažejo THC v telesu, ti gre vozniška,” velikokrat slišimo. In pa: “THC najdlje časa ostane v laseh.” Pa to drži?

Zakon o pravilih cestnega prometa (ZPrCP) voznike, ki so zaloteni pod vplivom prepovedane droge, psihoaktivnih zdravil in drugih psihoaktivnih snovi deli v dve skupini: voznike, ki so pod vplivom in voznike pri katerih se ugotovi prisotnost navedenih snovi. Vožnja pod vplivom THC je prepovedana.

Za kršitelje, torej za tiste, pri katerih je bilo ugotovljeno, da so vozili pod vplivom drog, je predvidena globa 1200 evrov in 18 kazenskih točk, kar pomeni takojšnje prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja.

Hitri test potrdi sum, sledi odvzem krvi in urina

Policist na podlagi posebnega postopka ali hitrega testa potrdi sum, da je oseba pod vplivom prepovedanih snovi in odredi strokovni pregled s preiskavo krvi in urina. Las nihče ne preverja.

Lani so policisti izvedli 2500 testov na prisotnost prepovedanih drog med vožnjo. Pri 753 je bil po pozitivnem hitrem testu opravljen strokovni pregled z odvzemom krvi in urina. Kar 559 pa je bilo takih, ki so odklonili strokovni pregled in tako zavestno ostali brez vozniškega dovoljenja. To pomeni, da so kadili neposredno ali nekaj ur preden so sedli v avto. Če konopljo kadite denimo ob 22. uri, na pot pa se odpravite ob 7. uri zjutraj, niste več pod vplivom.

Postopek poteka tako, da policist najprej preizkusi horizontalni in vertikalni drget oči ter njihovo usmerjenost. Pri tem mora oseba z očmi slediti pripomočku, ki mu ga pred obrazom premika policist (na primer svinčniku). Sledi ocena velikosti zenic, kjer si pomaga s kartončkom, na katerem so velikosti zenic grafično prikazane in jih lahko primerja. Povprečna velikost zenice je med tremi in 6,5 milimetri. V nadaljevanju s svetilko posveti v predel oči in pri tem opazuje reakcijo zenic na svetlobo, če je ta morda upočasnjena.

Vpliv dokazan, če je snov prisotna v krvi

Šteje torej, da je voznik pod vplivom prepovedane droge, psihoaktivnih zdravil in drugih psihoaktivnih snovi, če se prisotnost teh snovi ugotovi v krvi in ali v slini. Toksikologi namreč ugotavljajo, da omenjene substance vplivajo na zmanjšane sposobnosti le v času, ko je prisotnost teh snovi možno ugotoviti v krvi in/ali slini.

Zdravljenje s konopljo : Tako vršički konoplje kot sintetični THC imajo psihoaktivne učinke, medtem ko kanabidiol (CBD) ni psihoaktiven.

Psihoaktivne snovi v krvi/slini, če ste kadili pred nekaj urami

“Detekcija psihoaktivnih snovi v krvi je vezana na relativno kratko časovno obdobje nekaj minut do nekaj ur, ki je lahko tudi mnogo krajše od časa, ki je potekel med dogodkom in odvzemom biološkega materiala za analizo,” pojasnjujejo na policiji. Podobno velja za detekcijo psihoaktivnih snovi v slini. “Vpliv je nedvomen, saj je razpolovni čas vpliva teh snovi v krvi kratkotrajen,” poudarjajo na policiji. Pri kajenju konoplje namreč THC, ki ostane v telesu, ni ista molekula, ki povzroča tako imenovano zadetost, saj gre za neaktivne metabolite.

Za ugotavljanje vpliva psihoaktivnih snovi policija trenutno uporablja hitre teste za odkrivanje drog v slini proizvajalca Securetec, tip DrugWipe® 6S. Na podlagi rezultata hitrega testa (služi kot indikator) se policisti odločijo, ali bodo preizkušancu odredili strokovni pregled z odvzemov vzorcev krvi in urina za analizo. Ne glede na rezultat hitrega testa, sta le rezultat analize vzorcev in mnenje zdravnika dokaz v nadaljnjem postopku.

V urinu snovi prisotne več tednov

Kadar pri vozniku ne morejo dokazati vpliva, psihoaktivnih snovi pa so prisotne v urinu, je voznik napoten na kontrolni zdravstveni pregled. Znano je, da sledi THC in drugih prepovedanih snovi ostanejo v urinu tudi do nekaj mesecev oziroma tednov, najdlje THC, najprej se “izpere” kokain. Prisotnost psihoaktivnih snovi in njihovih metabolitov v urinu dokazuje le uživanje določene vrste droge, ni pa je mogoče vedno in zanesljivo povezati z zmanjšanjem psihofizičnih sposobnosti v času obravnavanega dogodka.

Vir: https://www.zurnal24.si/avto/kdaj-vam-bodo-zaradi-uzivanja-marihuane-vzeli-izpit-302510

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Brezplačna dostava

Za naročila nad 40€

Strokovna podpora

in pomoč pri nakupu

Brezplačno svetovanje

070 543 038

100% varno plačilo

Kartica / Po povzetju / Predračun