Košarica
Brezplačna dostava ob nakupu nad 40€

Se želite pogovoriti?

Pokličite nas na 070 543 038

Socialna omrežja

Konoplja – kraljica rastlinskih beljakovin

Če ne uživamo mesa, moramo beljakovine dobiti iz rastlinskih živil. Verjetno ena od najboljših opcij so konopljina semena, ki vsebujejo vse beljakovine, ki jih telo potrebuje. Naše telo ne more brez beljakovin. Iz njih tvori številne snovi, ki jih potrebuje za svoje normalno delovanje. Beljakovine so pomembne tudi zato, ker obnavljajo in gradijo telesno tkivo in organe. Sestavljene so iz verige manjših enot, imenovanih aminokisline. Ko zaužijemo beljakovinsko živilo, se te beljakovine med prebavo razgradijo na aminokisline. Iz slednjih nato telo sestavi svoje beljakovine, ki jih potrebuje.

Konopljina semena

Dve vrsti aminokislin

Poznamo esencialne in neesencialne aminokisline. Prvih je devet in jih naš organizem nujno potrebuje za svoje delovanje. Poudariti velja, da je pomembno uživanje tudi neesencialnih aminokislin. Hrana živalskega izvora ima ugodno razmerje vseh esencialnih aminokislin in zato velja za »popoln vir beljakovin«, medtem ko rastlinska hrana praviloma teh ugodnih razmerij nima. Če hrane živalskega izvora ne uživamo, moramo kombinirati rastlinska živila, da dobimo vse potrebne aminokisline. Na ta način jih dobijo tudi živali. Obstaja formula za mešanje različnih oblik živil, s katerimi dobimo vse aminokisline (npr. vrsta žitarice + vrsta stročnice = popoln paket aminokislin).

Dnevne potrebe po beljakovinah

Odrasli moški morajo dnevno zaužiti 59 gramov beljakovin, odrasle ženske pa 47 gramov. Starejši kot smo, manjšo potrebo po beljakovinah imamo (približno 1 gram beljakovin manj na vsako leto po 50. letu starosti). Nekoliko večje potrebe po beljakovinah imajo otroci in nosečnice. Strokovnjaki zatrjujejo, da je količina (živalskih) beljakovin ustrezna velikosti naše dlani.

Stara dobra konoplja

Že stare civilizacije so konopljo uporabljale za najrazličnejše namene. Še danes iz nje izdelujemo papir, tekstil, embalaže, cevi … Vedno bolj se jo uporablja tudi kot izolacijski in gradbeni material. Konoplja je zelo zanimiva tudi kot živilo. Njeno seme je izjemen vir beljakovin – vsebuje jih namreč od 20 do 30 odstotkov. Semena konoplje so odličen prehranski nadomestek za vse, ki ne uživajo mesa, saj so vir vseh esencialnih aminokislin, ki so v razmerju, ugodnem za človeka.

Beljakovine v konopljinem semenu

Kar 65 odstotkov beljakovin konopljinega semena predstavlja globulin, ki pomaga pri tvorbi protiteles in pri krepitvi imunskega sistema. Proteini konoplje so bogati tudi z razvejanimi aminokislinami (BCAA), ki so še posebej pomembne za športnike, saj sodelujejo pri gradnji in popravilu mišic. Konopljini proteini vsebujejo izjemno visok nivo L-arginina, ki spodbuja celjenje ran, pomaga pri celični delitvi, krepi imunski sistem in spodbuja sproščanje hormonov iz žlez. Konopljine beljakovine predstavljajo pomoč tudi pri hujšanju, dvigujejo energijo, znižujejo krvni tlak in holesterol v krvi. Nasploh so beljakovine v konopljinem semenu zelo visoke kakovosti in za človeka v zadostni količini in razmerju.

Zakaj je konoplja kraljica rastlinskih beljakovin?

Konoplja morda ne vsebuje toliko beljakovin kot soja, a v nasprotju s slednjo ne vsebuje inhibitorjev (zaviralcev) tripsina. To so snovi, ki zavirajo delovanje prebavnih encimov in zmanjšajo prebavo beljakovin, s tem pa lahko povzročijo prebavne težave. Zaviralce tripsina najdemo v soji, stročnicah in jajčnih beljakih. Ker so beljakovine iz konoplje boljše in koristnejše od ostalih rastlinskih beljakovin, lahko konopljo brez slabe vesti imenujemo za kraljico beljakovin!

Vsebuje tudi esencialne maščobne kisline

Preostali del semena sestavljajo večinoma maščobe, med katerimi je največ esencialnih maščobnih kislin. Te so nujno potrebne za pravilno delovanje možganov in metabolizma, rast, razvoj, obnovo kože, zdravje kosti, rast las in za dobro delujoč imunski sistem. Še posebej velja izpostaviti gama-linolensko kislino, ki zmanjšuje tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja, blaži PMS in preprečuje strjevanje krvi. Pomagala naj bi tudi pri zdravljenju različnih bolezni: ateroskleroze, luskavice, očesnih bolezni, alergij itd.

Kako uživati konopljine beljakovine?

Semena lahko posujemo po solati ali jih uživamo kar na žlico. Uporabljamo jih lahko v smoothijih, v jogurtu, s kakijem … Z njimi lahko nadomestimo od 20 do 30 odstotkov moke pri pripravi palačink, pite, korenčkove torte, pizze … Konopljine beljakovine lahko kupimo tudi že zmlete, v prahu.

Vir: BodiEko.si

Brezplačno konoplja svetovanje

Brezplačna dostava

Za naročila nad 40€

Strokovna podpora

in pomoč pri nakupu

Brezplačno svetovanje

070 543 038

100% varno plačilo

Kartica / Po povzetju / Predračun