Košarica
Brezplačna dostava ob nakupu nad 40€

Se želite pogovoriti?

Pokličite nas na 070 543 038

Socialna omrežja

Konoplja za hčerko

Konoplja za hčerko

Konoplja za hčerko

Ne tako daleč nazaj sem očetu na nevrološki oddelek odnesla konopljo. Občutek, ki me je spremljal, je namigoval, da nekaj ne delam prav, čeprav svoji hčerki dajem omenjeno zel brez slabe vesti že slaba tri leta.

Priznam, da se brez zelo prizadetega otroka s konopljo ne bi spečala. Če me v odraščajočih letih ni prepričala do te mere, da bi jo poskusila vsaj enkrat, potem predvidevam, da je brez zdravstvenih težav otroka ali morda lastne diagnoze v zrelih letih, ne bi konzumirala vse do svoje smrti.

Pa sem v času, ko je Sofia živela, čeprav bi po vseh statističnih napovedovanjih morala umreti v prvem mesecu, gotovo pa vsaj v prvem letu, bila deležna mnogih dobronamernih alternativnih načinov zdravljenja. Sprva sem ob vseh mogočih prepričevanjih, da konoplja lahko reši mojega otroka, le zamahnila z roko. Vse dokler mi omenjenega načina zdravljenja ni omenil en od očetov, prav tako otroka s posebnimi potrebami, ki sem mu zlahka prisluhnila.

Vedela sem, da ima ob lastni izkušnji posebnega starševstva do omenjene uporabe odgovoren pogled in je v veliki meri naravnan k naravnemu vsega, kar nas obkroža. Kar vsebuje tudi biodinamično noto.

Najprej je bilo zame ključno zaupanje. Da bi se lotila znanstvene raziskave s področja konoplje, bi bilo zame preveč. Starš otroka z nemalo diagnoz, še več zdravstvenih težav in mnogo prilagoditev, ki jih ustvariš sam, ta dodatek le stežka prenese. Zato so zadostovale prve osnovne razlage, nekaj konkretnih medicinskih člankov in že sem jo pričela uporabljati brez strahu.

Treba je vedeti, da zdravstvena uporaba konoplje nima s članki o plezanju na kozolcih prav ničesar. Želela bi si, da bi konopljo z minimalnim deležem THC komponente bila deležna ob strokovni pomoči, ki je v mojem primeru prvih štirinajst dni ni bilo. Govorim o tem, da sem ob konopljini pasti, ki sem jo Sofii pričela dajati, odkrila novi svet.

Ko si v skrbi za posebnega otroka 24/7, potem ne rabiš poseči po prvi steklenici alkohola, temveč ti kanabinoid CBD omogoča prisotnost tukaj in sedaj, brez nenehnega kljuvajočega elementa v glavi. Mož pa se je svoje anksioznosti rešil prav z zeleno gmoto, ob čemer je vključil še redni tek in tako brez antipsihotikov premaguje skupaj z mano maratonske podvige. Take, življenjske.

Najprej mesece trepetaš za otrokovim življenjem, potem leta ne spiš v enem kosu in vmes skrbiš za kronična vnetja ušes in druge »malenkosti« nezdravega otroka. V bistvu sva danes oba hvaležna, da so zdravniki dvignili nad najinim drugim otrokom roke proč le do te mere, da nama pomagajo pri akutnih bolezenskih stanjih, vmes pa se sama odločava o terapiji. Zgradili smo zaupanje, ob katerem iskreno povem, kadar antiepileptiki iz mojega otroka naredijo zaspano gmoto, pa jih brez občutka krivde črtam iz seznama zdravil in veselo pripovedujem o pozitivnih učinkih svečk, ki vsebujejo konopljo.

Preden nadaljujem, je treba reči, da na vlak, ki želi legalizirati konopljo, ne spadajo mladostniki, ki v določenem obdobju ne vedo, kaj točno bi sami s seboj. Tudi tisti, ki želijo hiter zaslužek na račun pacientov ali njihovih staršev, konopljo pa gojijo v kleteh in v mnogih primerih uporabljajo tudi pesticide.

Konopljine preparate, tudi takšne s prisotnostjo THC-ja in v zdravstvene namene, bi rada kupovala s certifikatom in to v naravnih trgovinah. O uporabi, doziranju in nivojih dodajanja THC-ja, ki je v primeru Sofiinega glavkoma in rahlih epileptičnih napadih ključen, bi želela spregovoriti z njeno pediatrinjo. Sintetični spojino tetrahidrokanabinol namreč uporabljajo pri omenjeni bolezni oči. Glede na Sofiini luknjici v srčku anestezija z operativnim posegom vred ni mogoča. Zato s konvencionalnimi zdravili, križem rok nisem ostala.

Na drugi strani bi želela preiti na samooskrbo. Brez nalepke kriminalca, ker bi si sadiko povsem legalno kupila na drugi strani meje s severno sosedo, jo posadila v zemljo, ki ohranja naravne značilnosti in jo potem na jesen dobesedno obrala, kot to počnejo vinarji. Lahko prišepnem, da smo letos to že storili, ne da bi se bali organa pregona. Državo prosim, naj raje odločno več energije posveti preganjanju tistih, ki praznijo državna podjetja in pustošijo občinske malhe.

Po slabih štirih letih, ko svojemu otroku vsaj dvakrat na dan odmerim konopljo, opažam, da je motorično napredovala v vseh možnih pogledih, ob tem seveda nimam hoje kot enega izmed ciljev. Vesela sem aktivnega sedenja na tleh in poseganja po predmetu. Epileptični napadi, ki so se pred uporabo pojavljali nekajkrat na leto, so povsem izzveneli. Dokazov za spremembe prej in potem nimam, saj otroka nerada izpostavljam preiskavam, ob katerih sva obe povsem izmučeni, v praksi pa mi ne povedo kaj veliko. Glavkom je še vedno prisoten, vendar se ne veča. Po odličnem materinem občutku lahko le rečem, da bolje vidi, smiselno prijema predmete in začenja pomagati pri dajanju žličke v usta.

Ker se zavedam, da marsikaj doprinese sam otrokov razvoj, si ne delam posebnih utvar, ko opažam, da se veliko več smeji, smiselno reagira na izrečene stavke in prepoznava ljudi. Vem, da so avtistični otroci po dolgotrajni uporabi omenjene rastline veliko bolj umirjeni in starši opažajo manj težav. Sama lahko pripovedujem tudi o odličnih učinkih, ki jih imajo konopljine učinkovine prav tako na starše same, kar pa kronično bolni otrok in sorojenci ob njem še kako potrebujejo.

Ne bom reklamirala dejstva, da so ljudje po uporabi pretirane količine alkohola veliko bolj agresivni in jim možganske celice umirajo, tisti, ki uporabljajo konopljo za zmanjševanje učinkov stresa na telo, pa ljubeči in veliko bolj kreativni.

Rada bi povedala le, da je alkohol – želeli ali ne – postal že del kulture, zato naj bo konoplja vsaj legaliziran del zdravljenja.

Bi pa dodala še to: ob povsem zdravem otroku bi razmišljala drugače. Ne pozabite, da Sofii diagnoza ne obeta prihodnosti. Razumem, človek je smrtno bitje in vsi bomo umrli, a je drugače, če se na življenjsko pot podajaš zdrav. Sofia se ne in tako sem dobila le eno možnost, da ji poskusim olajšati življenje. Pri dveh zdravih otrocih o konoplji bržkone ne bi razmišljala.

***

Petra Greiner je žena, mama treh otrok, od katerih ima eden dodatni kromosom, in je zaradi tega direktorica neprofitnega Zavoda 13, fizioterapevtka v prejšnjem življenju, a ko zvečer leže v posteljo, je samo svoja.

Vir: Delo.si

[woonder_product id=”3176“]

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Brezplačna dostava

Za naročila nad 40€

Strokovna podpora

in pomoč pri nakupu

Brezplačno svetovanje

070 543 038

100% varno plačilo

Kartica / Po povzetju / Predračun