Košarica
Brezplačna dostava ob nakupu nad 40€

Se želite pogovoriti?

Pokličite nas na 070 543 038

Socialna omrežja

Nemci bodo legalizirali konopljo za medicinsko rabo

Nemci bodo legalizirali konopljo

Konoplja pod mikroskopom

Nemčija se bo prihodnje leto kot kaže pridružila vedno širšemu naboru držav z uvidom potenciala konoplje v medicini. Nemška Vlada je namreč v sredo potrdila predlog oblikovanja vsedržavnega programa za medicinsko konopljo, ki ga je predložil minister za zdravje Hermann Gröhe. Glavna usmeritev predloga je, da bi vsem težko bolnim pacientom v državi zagotovili nakup konoplje v lekarnah, nakup pa bi pokrivalo zdravstveno zavarovanje.

Podobno, a manj pogumno usmeritev smo sicer letos s spremembo razvrstitve prepovedanih drog sprejeli tudi v Sloveniji, a pri nas so zaenkrat dovoljeni le farmacevtski preparati, medtem ko je rastlina še naprej prepovedana, ni pa še jasno, ali bodo ti tudi pri nas kriti iz zdravstvenega zavarovanja.

Prošnje

»Želimo zagotoviti najboljšo možno oskrbo za resno bolne,« je komentiral minister Gröhe, ki pravi, da prejemajo več sto prošenj mesečno za vladno dovoljenje za uporabo konoplje. Predlog je sicer še vedno razmeroma konzervativen, saj bo rastlina na voljo le najhuje bolnim (obolelim za rakom, glavkomom, AIDS-em, hepatitisom C, Parkinsonovo boleznijo) in samo kot »zadnja rešitev«, če nobeno drugo zdravilo ne bo pomagalo.

Tudi gojenje za lastne potrebe s tem ne bo legalizirano, ampak bo moč konopljo kupiti le v lekarnah, za kar jo bo vlada sprva uvažala, nato pa želi sama vzpostaviti proizvodnjo. A vseeno gre za velik korak naprej v državi, kjer naj bi že 82 odstotkov ljudi podpiralo rabo konoplje v medicinske namene. Gröhe računa, da bi program lahko bil sprejet prihodnjo pomlad.

Evropa

V Evropi ima sicer zaenkrat najbolj napredno politiko uporabe konoplje v medicini Češka, ob njej pa tudi Nizozemska, kjer je prav tako na voljo v lekarnah kot seveda tudi v »coffee shopih«. V svetu je sicer vodilna sila v raziskovanju in uporabi konoplje za medicinske namene Izrael, ki rastline v medicini nikoli ni prepovedal in ima že okrog 40.000 pacientov z dovoljenjem za zdravljenje. V ZDA je že 24 zveznih držav tako ali drugače legaliziralo konopljo v medicini, nazadnje Pensilvanija letos. Po poti zgornjih držav pa poleg Nemčije že stopata tudi Kanada, ki debatira celo o popolni ukinitvi prohibicije, in Mehika.

Prevedeno po: High Times

Brezplačno konoplja svetovanje

Brezplačna dostava

Za naročila nad 40€

Strokovna podpora

in pomoč pri nakupu

Brezplačno svetovanje

070 543 038

100% varno plačilo

Kartica / Po povzetju / Predračun