Shopping cart
0.00 €

Zakaj si medicinska konoplja zasluži legalizacijo?

V osemindvajsetih zveznih državah po ZDA, pa tudi v mnogih drugih državah po svetu je medicinski kanabis že legaliziran – Nekatere od teh držav, vključno Kanada, so kanabis legalizirali zaradi medicinskih razlogov pa tudi v rekreacijske namene. Za premiki k splošni legalizaciji medicinskega kanabisa po svetu, tiči več razlogov, nekatere, ki izvirajo predvsem iz področja medicine, pa si bomo ogledali od bližje.

 

Kanabis predstavlja celotno plejado medicinskih koristi. Klinične študije so pokazale, da sta v kanabisu dve najbolj znani kemični zmesi – THC in CBD – izredno učinkoviti pri zdravljenju kroničnih bolečin in podobnih tegob. Največja študija na temo kanabisa je zajemala kar 10.000 drugih študij, ki so bile v preteklosti že opravljene na temo kanabisa. S pomočjo tako obsežne študije so dokončno dokazali, da kanabis resnično pomaga tako pri kroničnih bolečinah, kot pri marsikateri drugi nevšečnosti. Učinkovit je proti mišičnim krčem, še zlasti pri ljudeh, ki trpijo za multiplo sklerozo. Zelo pomaga tudi ljudem, ki se redno srečujejo s slabostjo – na primer tisti, ki se zdravijo s kemoterapijo. Pomaga tudi pri raznih vnetjih, pri artritisu, anksioznosti, stresu, itd.

Poleg učinkovitosti pri zdravljenju bolečin ter drugih bolezni in tegob, se je kanabis izkazal tudi z lajšanjem težav pri odvisnosti od prepovedanih drog – predvsem opiatov. Statistično gledano, se je število smrti, povezanih z opiati, v zveznih državah, kjer so legalizirali medicinski kanabis, drastično zmanjšalo. Hkrati pa so upadli tudi zaslužki preprodajalcev drog in prepovedanih substanc. Njihova izguba pa zdaj preko legalnih in legitimnih obratov, konča v državni blagajni.

Zgoraj omenjene koristi kanabisa so seveda povsem legitimne, vendarle pa obstaja še nekaj drugih težav, s katerimi se mora stroka soočiti in jih odpraviti v izogib morebitnim dolgoročnejšim težavam. V prvi vrsti gre tukaj za regulacijo medicinskega kanabisa. Medicinski kanabis bo predvidoma do julija 2018, legaliziran v vseh zveznih državah ZDA. Težava leži v tem, da trenutni dobavitelji medicinskega kanabisa delujejo na nekako ‘sivem področju’, zato pogosto ne čutijo pritiska, da bi morali slediti predpostavljenim zdravstvenim smernicam, ki jih narekujejo institucije kot je na primer Health Canada.

Ta problematika postane precej očitna, če vemo da v Torontu približno ena tretjina legitimnih obratov, kjer ponujajo medicinski kanabis, ne deluje v skladu s predpisanimi pravili in smernicami glede regulacije samega kanabisa. Ne-regulirani kanabis lahko v teoriji vsebuje marsikaj. Od plesni pa do raznih bakterij in takšnih ali drugačni človeških nesnag. Pravzaprav je študija, ki so jo izvedli pri enem od bolj znanih tovrstnih obratov v Torontu pokazala, da je njihov medicinski kanabis vseboval devetkrat več plesni kot je dovoljeno, pa tudi mnogo bakterij, katere lahko najdemo tudi v kanalizacijah. Regulacija je potrebna prav toliko pozornosti (ali celo več) kot sama legalizacija in močno upamo, da to področje, ob masovni legalizaciji medicinskega kanabisa širom sveta, ne bo ostalo spregledano.

Koristi medicinskega kanabisa so, kljub dolgi in nekoliko zakomplicirani zgodovini, prevelike, da bi ignorirali učinke te zdravilne rastline. Poleti 2018 in posledično s predvideno legalizacijo kanabisa širom ZDA in Kanade, bomo videli, kje dejansko stojimo, kar se tiče dojemanja in apliciranja vseh teh potencialov, ki jih kanabis ponuja na področju zdravstva in odvisnosti od prepovedanih substanc – predvsem epidemije opiatov.

Odvetniki v Torontu se izobražujejo na področju prekrškov zaradi prepovedanih substanc in s tem vse bolj uspešno branijo mnoge ljudi, ki jih organi zakona preganjajo zaradi akta o regulaciji prepovedanih substanc – ki, seveda, vključujejo tudi kanabis. Tudi to nakazuje na medicinske koristi kanabisa in hkrati dokazuje, da je to rastlina, ki jo je precej modro legalizirati in regulirati.

Vir: TheWeedBlog

Komentiraj

Novice
Nazaj
Fotogalerija: Konoplja in zdravje 2017
Naprej
Ali živimo v policijski državi?!