Košarica
Brezplačna dostava ob nakupu nad 40€

Se želite pogovoriti?

Pokličite nas na 070 543 038

Socialna omrežja

Razgalimo konopljo

Uvod

Pozdravljeni, dragi bralci, drage bralke. Živimo v težkih časih in marsikdo izmed nas se rad obrne na kakšno substanco, da si popestri dan. Kakšna kavica pred napornim dnevom dela, cigareta ob pavzi, pivo ali deset ob petkih in še marsikaj. Prepričani smo, da so vam omenjene droge že precej znane, odločili pa smo se, da bomo brez dlake na jeziku spregovorili o najljubši prepovedani rastlini Slovencev – konoplji.

Konoplja je “droga”, do katere ima družba precej razdvojeno mnenje. Na eni strani zasledimo poročila o čudežni drogi, ki pripomore pri zdravljenju pacientov z rakom, zdravi glavobole, depresijo, pomanjkanje apetita in še marsikaj, na drugi pa jo asociiramo z lenimi mladostniki z Bob Marley majicami, ki se z nasmeškom na obrazu in čipsi na mizi izogibajo obveznostim ter težavam vsakodnevne realnosti. Seveda resnica nikoli ni črno-bela. Namen tega besedila je ‘razgaliti’ konopljo na dovolj poljuden način, da boste lahko brali, in dovolj informativen, da boste čim bolje seznanjeni z rastlino.

Kako?

Besedilo bomo začeli s splošnim opisom konoplje in njenih psiho-fizičnih učinkov, v katere se bomo postopoma poglabljali. Nadaljevali bomo s podrobnejšo analizo pozitivnih in negativnih učinkov konoplje in primerjali mnenja priznanih zdravnikov, povzeli kakšno raziskavo in se seveda tudi naslonili na kakšno medijsko zgodbo. Zaključili pa bomo s prispevkom o raznih zakonskih ureditvah konoplje po svetu. Menimo, da je skrajni čas za javen diskurz o najljubši prepovedani rastlini Slovencev in vsem, kar spada zraven. Če ne kaj drugega, boste po branju tega članka vsaj dovolj informirani, da v tem diskurzu tudi sami sodelujete.

Splošno

Konoplja je znana človeštvu že izjemno dolgo. Prva dokumentirana uporaba naj bi se zgodila že tri tisoč let pred našim štetjem v bližini današnje Romunije. Izvira iz centralne in južne Azije, od koder se je razširila po celem svetu. Pri tem je seveda človek odigral ključno vlogo. Zdi se, da so mnoge kulture konopljo častile in prepričani smo, da ne zaradi industrijskih lastnosti. Primere kultur, ki so marihuano uživale najdemo na vseh delih sveta. Našli so jo tako na Sheakspearovih vrtovih, kot v grobnicah kitajskih šamanov.

Zanimivo se zdi tudi nasprotovanje marihuani s strani vernikov, glede na to, da je bila del verjetno precej zanimivih obredov v vseh treh velikih monoteističnih verah. Na prvi strani vidite sliko konopljinega lista, ki je sestavljen iz posameznih lističev, ki se v sredini stikajo. Kar pa nas za začetek zanima je zeleno-rjava, rahlo mastna cvetna forma na stičišču lističev. Temu pravimo cvet. Ta del konoplje je zanimiv predvsem zaradi visoke koncentracije tetrahidrokanabinola (natančneje delta-9-tetrohidrokanabinol) ali THC-ja. THC je osrednja psihoaktivna substanca v konoplji. O tem malo več kasneje.

Načini uživanja

Vršičke konoplje je mogoče uživati na najrazličnejše načine. Najpogosteje se jih posuši, nadrobi, zvije (z dodanim tobakom) in pokadi. Možno jih je kaditi tudi z vodno pipo, ki jo mladina pozna pod uličnim imenom ‘bong‘ ali z uparjalnikom, ki predstavlja bolj eksotičen način uživanja marihuane. Konopljo je z nekaj priprave možno uživati tudi oralno v obliki najrazličnejših peciv ali mlečnih pijač. Ker pa to ni kuharski priročnik, ne pričakujte podrobno opisanih postopkov priprave (več o tem TUKAJ). Tudi hašiševo olje se da iz same marihuane izločiti. S tem koncentratom se ponavadi pomaže sam tobak ali cigarete, katere se potem konvencionalno pokadi.

Učinki rekreativnega uživanja

Učinki uživanja marihuane so načeloma precej zapletena zadeva, zato se bomo najprej potrudili čim bolje razložiti občutenja nekoga, ki je pravkar zaužil/a zmerno količino. Najprej pa bi radi pripomnili, da so učinki lahko precej različni glede na posameznika. Najpogosteje uživalci občutijo zmerno vrtoglavico, katero spremlja občutek rahle zaspanosti. Posamezniki so v tem stanju nagnjeni k smehu in paranoji.

Kateri od teh ekstremov se bo manifestiral pa je več ali manj stvar psihološkega stanja posameznika. Mnogi izkusijo oboje, bodisi tekom ene seje ‘zadevanja’ ali naključno ob posameznih uporabah, vsekakor pa je težnja k smehu prevladujoč učinek. Nekateri, predvsem glasbeniki, pisatelji in drugi umetniki, pa poročajo o pospešenem kreativnem razmišljanju, v času, ko so ‘zadeti’. Potrebno je poudariti, da je sposobnost koncentracije za kognitivno naporne procese precej zmanjšana, zato se moramo izogibati potencialno nevarnim situacijam tekom uživanja marihuane.

Ali poznate razliko med pijanim voznikom in zadetim voznikom? Pijan voznik prevozi rdečo, medtem ko zadet voznik stoji pri zeleni.

Šalo na stran

Pod vplivom konoplje se nikar ne odpravljajte za volan, saj imate v takšnem stanju malenkost povečan reakcijski čas in precej hitro lahko kaj spregledate. Marsikdo je tudi slišal govorico, da se nekateri pod vplivom marihuane dobro učijo. Tudi to so zavajajoči podatki. Ponavadi gre za precej inteligentne posameznike, ki se kljub zadetosti dobro učijo. THC namreč povzroča tudi upad v kakovosti tvorjenja kratkoročnega spomina. Poleg teh zelo splošno opisanih psihičnih učinkov uživanja marihuane pa moramo upoštevati tudi fizične.

Najbolj znan je seveda povečan apetit, kateremu na ulici rečejo ‘mančiji’ (izvorno: the munchies). O tem, koliko natančno je uživanje marihuane koristno, ker vodi do povišanega apetita, kasneje. Tudi motorične sposobnosti so precej zmanjšane pod vplivom. Eden izmed redkejših fizioloških učinkov je slabost, ki je v večini primerov neposreden rezultat vrtoglavice. V vsakem primeru pa lahko pričakujete suha usta in pomanjkanje sline. Sedaj približno veste, kaj pričakovati, če se boste odločili rekreativno poizkusiti marihuano. Da pa primerno zaključimo splošen del rekreativne uporabe, smo se odločili vključiti tudi izkušnjo anonimnega uporabnika iz prve roke.

‘Izpoved zadetka’

Ko sem prvič kadil ‘joint’ (zvitek iz tobaka in marihuane) sem bil star 16 let. Bil sem na zabavi in v krogu prijateljev, ki redno kadijo. Tam sem se odločil poizkusiti. Po prvih treh vdihih nisem čutil nič nenavadnega, podobno je bilo kot kajenje prvega cigareta po nekaj urah abstiniranja. Vrtenje in lahek občutek v ospredju čela je zakrilo kašljanje in rahlo žgoče grlo. Po naslednjih nekaj dimih, sem imel popolnoma sproščeno telo in mehka kolena. Usedel sem se na balkonski kavč, se naslonil nazaj in tako presedel nekaj minut v umirjeni tišini. Ko je prijatelje zanimalo, kako se mi zdi, se mi je jezik malce zatikal in skupaj smo se evforično smejali.

Vse je bilo smešno. Prijatelja nisem mogel pogledati v oči, brez da bi se začel smejati njegovemu smehu in vedel sem, da se on smeji mojemu. Tako smo se odločili pokaditi še enega. Pokadili smo ga ob pogovoru in prepričali so me, da sedaj moram pogledati sicer ne preveč zanimivo risanko. Na poti do dnevne sobe smo se ustavili v kuhinji in s sabo vzeli kolikor prigrizkov smo le našli. Natočil sem si kozarec vode, da bi navlažil nadvse suha usta. Ulegel sem se na rob kavča in se nekaj minut veselo smejal risanki in užival v ‘najboljših smokijih svojega življenja’. Nato sem se na istem kavču zbudil in ugotovil, da sem enkrat med risankami moral zaspati. Od takrat naprej redno uživam marihuano s svojimi prijatelji.

Negativni dolgoročni učinki

Podporniki in rekreativni uživalci marihuane radi le-to primerjajo z alkoholom, saj jim to omogoča predstavljanje pozitivnih, oziroma manj negativnih lastnosti, v primerjavi z že legalno drogo. Dostikrat pa pozabljajo, da ima marihuana tudi dolgoročne učinke, ki niso vedno pozitivni. Ker se trudimo rastlino predstaviti, kar se da objektivno, bomo sedaj predstavili tveganja, povezana z dolgoročnim ‘težkim’ uživanjem le te.

Učinek na duševno zdravje

Najprej bi seveda radi razčistili, da v tem delu govorim o korelacijah in ne kavzalnosti ali vzročnosti. Dolgoročni ‘težki’ uporabniki marihuane so tisti, ki le-to uživajo v meri vsaj 5 zvitkov na dan za več kot deset let. Kljub temu, da so rezultati raziskav vse prej kot sigurni, pa menimo, da jih je potrebno omeniti. V eksperimentih so potrdili, da je prekomerna uporaba marihuane povezana s celo vrsto psihičnih bolezni, od shizofrenije, bipolarnosti, do močne depresije. Nemški raziskovalci so pod drobnogled vzeli 1.923 posameznikov, starih med 14 in 24 let. Prišli so do rezultata, da uporaba marihuane poviša možnosti za razvoj psiholoških težav. Nekaj modernih študij je te rezultate potrdilo vendar le v meri rahle korelacije.

Potrdili so tudi nekoliko slabši kratkoročni spomin med uporabniki marihuane. Kljub dejstvu, da se ljudje v težkih duševnih situacijah izjemno pogosto obračajo na rabo psihoaktivnih substanc (najbolj priljubljene so prav cigarete, alkohol in marihuana) in tako prvo pogosto privede do slednjega in ne obratno, pa je treba biti pozoren, da v luči teh domnev ne zanemarimo korelacij med kronično uporabo marihuane in duševnimi stanji, do katere le-ta lahko privede. Vsekakor moramo upoštevati rezultate znanstvenih raziskav.

Učinek na raka na modih in testosteron

Eden od najzanimivejših dolgoročnih učinkov uporabe marihuane pa je rak na modih. Leta 2009 je Fred Hitchinson Center za raziskovanje raka ugotovil, da so težki kadilci marihuane izpostavljeni do 70% večji možnosti za razvoj raka na modih. Ugotovitev je bila precej kontroverzna, saj je večinsko mnenje poznavalcev marihuane prav to, da preprečuje in ne povzroča raka. Po natančnejših analizah lahko trdimo, da to ne drži popolnoma in da ima marihuana zelo specifične učinke na različnih delih telesa.

V intimni regiji telesa ima še obilo drugih učinkov, eden od njih je zniževanje nivojev testosterona pri uporabnikih. Nivoji testosterona so precej pomembni pri razvoju v času pubertete, tako da se ti učinki najbolj poznajo mladim, ki začnejo uživati marihuano pred šestnajstim letom starosti. Skupaj z upadanjem nivojev testosterona, pa ima THC še učinek na kanabinoidne receptorje v spermi in obstaja možnost, da težka uporaba vodi v pomanjšanje plodnosti.

Eksperimentiranje

Eksperimentiranje z glodavci in primati je na dan prineslo še eno zanimivo statistiko. Nivoji testosterona so ponekod upadli tudi do 65%, kar je veliko. Temu primerno so subjekti, ki so bili izpostavljeni THC-ju za daljša obdobja, tekom razvoja izkazovali manjša moda in več nepravilnosti v spermi. Preden pa se naši mladi bralci, ki redno uživajo marihuano preveč prestrašijo, bom izpostavil, da se ti učinki na ljudeh kažejo v nekoliko manjši meri. Nivoji testosterona so nižji le tekom rednega uživanja. Vedrilo ‘kroničnim’ uporabnikom pa je morda dejstvo, da laboratorijski rezultati nakazujejo malo razlik med tistimi, ki marihuano uporabljajo rekreativno in tistimi, ki jo tako rekoč zlorabljajo. To je povezano s hipotezo, da človeško telo postane odporno na te učinke, kot so sklepali že pri poizkusih na živalih.

Kajenje marihuane

Nazadnje pa bi pod to točko omenili še snovi, ki jih pri uživanju marihuane vnašamo v telo. Konoplja kot taka je sestavljena iz 483. znanih sestavin. Od teh je vsaj 84 kanabinoidnih, kar pomeni, da so primerne molekularne strukture za povezovanje s kanabinoidnimi receptorji v našem telesu (več o tem kasneje). Sestavine kot takšne niso strupene in moderne raziskave učinkov pod MRI-jem (Magnetic resonance imaging – skeniranje z magnetno resonanco) so pokazale, da uživanje nima nobenih nevrotoksičnih učinkov. Potrebno pa je upoštevati, da večina uživalcev marihuane le-to kadi. Kajenje marihuane je najškodljivejši način uživanja te rastline. Dobra plat tega pa je, da ponuja izjemno dobro platformo za kratko primerjalno analizo s tobakom, saj je bil ta pod drobnogledom že vrsto let.

Kajenje tobaka je močno povezano s številnimi boleznimi osrčja, ožilja, možgansko kapjo in seveda najbolj zloglasnim rakom na pljučih. Cigaretni dim vsebuje vsaj 50 znanih rakotvornih snovi, ki nastajajo pri izgorevanju več kot 4000 kemikalij. En zvitek marihuane vsebuje približno toliko tobaka kot ga je v eni cigareti, kar pomeni, da tako ali tako vsebuje vse te rakotvorne snovi. Zvitek kot tak pa vsebuje približno dvajsetkrat več rakotvornih snovi kot sama cigareta.

Rakotvorno?

Mislil bi, da si definitivno lahko predstavljamo, kako rakotvorno je kajenje marihuane v resnici. Odgovor bi vas morda precej začudil. Napočil je čas, da si ogledamo eno najobsežnejših študij na tem področju. Revija ameriške medicinske zveze (Journal of the American Medical Association) je objavila raziskavo in rezultate dolgoročne študije 5115. mladeničev starih od 18 do 30 let. Primerjali so kapaciteto pljuč in na dolgi rok ugotovili, da se kadilcem cigaret ta v skladu s pričakovanji pomanjša.

Pri kajenju marihuane v velikih količinah ostane enaka ali pa se pomanjša le malenkost, medtem ko se pri zmernem kajenju marihuane celo poveča. Hipoteza, ki poizkuša ta precej zanimiv fenomen razložiti, temelji na domnevi, da se marihuana že kadi na način, ki zahteva globoke vdihe, ki na dolgi rok delujejo, kot ‘vaja’ za pljuča. Torej v vsakem primeru ustvarja škodo pljučni kapaciteti, vendar jo zaradi načina uživanja hkrati nevtralizira.

Spodletelo

Enaki študiji je prav tako spodletelo potegniti korelacijo med kadilci marihuane in rakom na pljučih. Razlogi za to so verjetno nizki standardi za ‘težko’ uporabo, ki so bili uporabljeni v času študije. Takrat je težka uporaba predstavljala več kot 20 zvitkov na mesec, medtem ko danes predstavlja več kot 5 na dan. Po današnjih standardih pa je raziskavi iz Nove Zelandije uspelo poiskati korelacijo, ki opominja, da so težki kadilci marihuane (po današnjih standardih) izpostavljeni dvakrat večji možnosti za zbolevanje za pljučnim rakom kot nekadilci. Za tiste, ki kadijo malo ali zmerno pa še danes ni nobene potrjene korelacije z rakom na pljučih ali katerimkoli drugim rakom, razen rakom na modih pri moških.

Številnim raziskavam je torej spodletelo dokazati kakršnokoli korelacijo med kajenjem marihuane in rakom na pljučih (ali katerimkoli drugim rakom, razen na modih). Modernejše raziskave pa so v določenih primerih potrdile korelacijo, ki pa je daleč manjša, kot pri kajenju cigaret in obsega le najpogostejše uporabnike marihuane. V vsakem primeru obstaja majhna možnost za koreliranje med kajenjem marihuane in rakom, vendar je to še daleč od tega, da bi bilo brez dvoma potrjeno in še dlje, da bi lahko govorili o vzročnosti. Vse kaže na to, da rekreativna uporaba marihuane ne povzroča toliko škode, kot bi pričakovali, glede na kemično sestavo dima, katerega vnašamo v telo.

Pozitivni učinki

Zavedamo se, da nekateri rezultati, še posebej tisti glede rakotvornosti niso intuitivno logični. Menimo, da je skrajni čas, da se pomaknemo k pozitivnim učinkom marihuane, ki bodo razsvetlili vsaj nekaj omenjenih točk. V vsakem primeru pa lahko zagotovo odsvetujemo prekomerno kajenje vsakemu odraslemu človeku. Dajte torej po tistem tretjem zvitku zadevo raje odložiti in si privoščite kakšen prigrizek. Kar pa se tiče otrok in njihovega razvoja pa je izjemno pomembno, da se izogibajo marihuane. Ko smo že pri tem, naj se izogibajo vsake psihoaktivne substance.

Zakaj marihuana vpliva na nas in kako

Marihuana je ena redkih prepovedanih substanc, ki je tako razširjena kot rekreativna droga in hkrati ne beleži niti ene smrti pod svojim pasom. Ne le to, mnogi privrženci namreč poleg pozitivnih zdravilnih učinkih marihuane pričajo tudi o pozitivnih občutkih sreče. Preden pa se spuščamo v bolezni, katere bi uživanje marihuane naj zdravilo in simptome, ki bi jih naj olajšalo, je potrebno razumeti, kako sploh lahko vpliva na naše telo. Tako bomo najprej izpolnili obljubo iz prejšnjega poglavja in malce bolj natančno razdelali snovi v konoplji, njihovo naravo in način vplivanja na naša telesa.

Kot smo prej omenili ima konoplja skoraj petsto sestavin od katerih je vsaj 84 t. i. kanabinoidov. Kanabinoidne snovi so takšne molekularne strukture, da se vežejo na kanabinoidne receptorje v našem telesu. Verjamemo, da se sliši precej zavajajoče, ko govorimo o kanabinoidih v konoplji in kanabinoidnih receptorjih v nas. Skoraj kot da je bilo mišljeno, da mi to rastlino uživamo, saj že obstaja sistem posebnih receptorjev prav za njo.

Resnica je, da se je celotno polje raziskovanja kanabinoidov in kanabinoidnih receptorjev v začetkih dvajsetega stoletja, rodilo prav zaradi marihuane, tako so tudi ime dobili iz znanstvenega imena za konopljo ‘cannabis sativa’. Od takrat naprej je polje raziskovanja, ki je zaradi razširjenosti receptorjev in pomembnih področij vpliva, kot je apetit, posebej prav prišlo v medicini. Z neposrednim uživanjem marihuane, raznimi izvlečki in s sintetičnim posnemanjem kanabinoidov so se razvili mnogi zdravstveni pristopi, ki lajšajo simptome marsikaterih bolezni. Kemijsko plat zadeve bomo skušali smiselno poenostaviti tako, da boste vseeno razumeli, za kaj natančno gre, brez da bi vas obremenjevali s preveč podrobnostmi.

Kanabinoidni receptorji

Kot se morda spomnite iz srednješolske kemije, imajo naše celice membrane ali neke vrste ovojnico, ki loči protoplazmo od zunanjega okolja. Od maščob in proteinov, ki sestavljajo celično membrano pa je odvisno, kako in katere snovi bo ta membrana selektivno prepuščala. Ko govorimo o receptorjih, v našem primeru mislimo specifično proteinske strukture, ki potekajo skozi membrano in tako dopuščajo snovi, ki so primerne molekularne strukture, na primer kanabinoide, da se na te receptorje vežejo in vplivajo na delovanje celic. Kot si morda na tej točki že mislite, moramo imeti kanabinoidne receptorje v določenem delu telesa, da lahko uživanje marihuane nanj vpliva.

V praksi zdravniki, kemiki, biologi in drugi strokovnjaki ločujejo dve vrsti kanabinoidnih receptorjev, ki se imenujeta kanabinoidni receptor tipa 1 in tipa 2. Pomembno je vedeti, da so kanabinoidni receptorji tipa 1 eni najbolj razširjenih receptorjev v možganih ter centralnemu živčnem sistemu in tako odpirajo ogromno potenciala za vpliv različnih kanabinoidov na njihovo delovanje. Pri delovanju v možganih je potrebno razumeti, da kanabinoidi delujejo kot nevrotransmitorji, ki načeloma predstavljajo vezni člen v kemijski komunikaciji med dvema nevronoma. Manj znano je, da so prisotni tudi v pljučih, jetrih in celo v ledvicah.

Receptorji tipa 2

Kanabinoidni receptorji tipa 2 pa so povezani predvsem z imunskim sistemom, saj jih najdemo v hemopoetskih matičnih celicah. To so krvotvorne celice, matična lastnost pa pomeni, da iz nje nastaja več vrst celic, kot so med drugim tudi na primer rdeče krvničke in kar je bolj zanimivo, limfociti tipa T in B, ki so naravne celice ubijalke. Prisotnost kanabinoidnih receptorjev tipa 2 v krvotvornih matičnih celicah je zanimiva predvsem iz vidika vplivanja na kri in naravne celice ubijalke. Trenutno se strokovnjaki ukvarjajo z odkrivanjem dodatnih kanabinoidnih receptorjev, saj kanabinoidi, ki ne aktivirajo ne receptorjev tipa 1 niti receptorjev tipa 2, vseeno kažejo učinke, tako na krvni tlak kot na razna vnetja. Vse kaže na to, da imajo po celotnem telesu ogromno vpliva.

Kanabinoidi

Kaj točno pa so kanabinoidi je morda dobro vprašanje, v katerega se ne bomo spuščali. Za nas je pomembno to, da niso prisotni le v konoplji, kar je pogosto predmet napačnega razumevanja. Ime izvira iz lastnosti vezljivosti na kanabinoidne receptorje. Kanabinoide delimo v tri skupine, phytokanabinoide, ki so rastlinskega izvora. Najbolj prepoznaven je seveda delta-9-tetrahidrokanabinol (THC), ki je osrednja psihoaktivna substanca v konoplji. Sintetične kanabinoide kot sta nabilone in endokanabinoide, ki jih ustvarjamo v laboratorijih, naše telo proizvajajo samo! Tako je, endokanabinoide proizvajamo sami!

Najzanimivejši predstavnik skupine endokanabinoidov je prav sigurno anandamide, ki je nevrotransmitor, kar kot že rečeno pomeni, da je osrednji delec, ki igra vlogo pri kemični komunikaciji med nevroni. Njegovo ime izhaja iz besede ‘ananda’, ki v jeziku Sanskrit pomeni veselje. Procesi pri katerih anandamide igra vlogo so med drugimi tudi apetit, spomin, občutek veselja in plodnost. Se vam sliši znano? Anandamine je v molekularni strukturi izjemno podoben THC-ju. Zaradi te podobnosti pa THC tako učinkovito vpliva na receptorje, ki so namenjeni anandamidu.

Molekularna struktura

Če smo bili v prvem delu pozorni lahko vidimo, da THC kaže obilo svojih učinkov prav na področjih, ki jih uravnava tudi anandamide. Bistvo delovanja THC-ja leži v tem, da se zaradi molekularne strukture, ki je podobna tej od anandamida, namesto njega veže na kanabinoidne receptorje in jih zaseda. To potem moti navadno komunikacijo med nevroni, ki so namesto anandamida sprejeli THC in zaradi razširjenosti teh receptorjev je ovirano oz. spremenjeno navadno delovanje možganov. Seveda, sedaj so ‘zadeti’. Potrebno pa je omeniti, da se vse ostale kanabinoidne substance v marihuani prav tako vežejo na kanabinoidne receptorje tam, kjer molekularna struktura sovpada s tistimi receptorji.

Uporaba v zdravstvene namene

Ne bomo se trudili narediti spiska vseh bolezni in simptomov, pri katerih naj bi marihuana pomagala, temveč si bomo prizadevali, da vam smiselno orišemo njen potencial. Menimo, da je napočil čas, da tudi v Sloveniji ljudje več o tem preberejo in si tako lažje ustvarijo celostno mnenje. Konoplja je veljala za zdravilno rastlino že 3000 let pred našim štetjem pri Kitajcih. Prvi zapiski o njenem zdravilnem delovanju pa so bili ustvarjeni 1500 let pred našim štetjem. Ker pa sami nismo prepričani o modrosti starodavnih mož pa se ne bomo spuščali dlje v zgodovino te rastline in njene uporabe. Začeli bomo z nekaj najpogostejšimi primeri, kjer je medicinska marihuana danes predpisana in nadaljevali le tako dolgo, kot je potrebno, da orišemo smisel v dostopnosti takšnega zdravila.

Marihuana kot analgetik

Kronična bolečina je izraz za stanja, v katerem so pacienti, ponavadi zaradi poškodovanih živcev, neprestano v stanju bolečine. Najpogosteje se to kaže pri pacientih, ki so bili operirani na kolenu in zdravnik ni imel druge možnosti, kot da prereže živec. Prav tako pogoste so bolečine v hrbtu in na zobeh. Profesor in raziskovalec Mark Ware iz Univerze McGill v Montrealu je spregovoril na to temo. Med drugim je povedal tudi, da 10–15 odstotkov pacientov kroničnih bolečin v Kanadi uporablja medicinsko marihuano, da lajša simptome. Ponavljam, medicinsko marihuano, ki so jo dobili na recept od zdravnika!

V to niso všteti posamezniki, ki ukrepajo na lastno pest. V okviru znanstvene revije Canadian Medical Association Jurnal so se zadeve lotili tudi bolj znanstveno. S klinično raziskavo na 21. moških in ženskah, ki so v povprečju stari 45 let, so v okviru dvomesečne raziskave iskali odgovore. Poizkušali so s kajenjem marihuane z različnimi odstotki THC-ja. Ti nivoji so bili razdeljeni na 2.5 odstotka, 6 odstotkov in 9.4 odstotkov. Kot kontrolni vzorec so vključili tudi placebo.

Ugotovitve

Ugotovili so, da kajenje marihuane, ki ima več THC-ja, pripomore k redukciji kronične bolečine. Pod kajenje v tem primeru spadajo trije dimi na dan, kar je precej malo. Bolj pomembno pa je, da so s to raziskavo ponovno potrdili potencial marihuane, kot analgetika . Ta lastnost marihuane je ena osrednjih, ki ima medicinsko vrednost,saj se simptomi marsikatere bolezni kažejo kot bolečina. Tudi v nadaljevanju, kadar bomo govorili o nekaterih boleznih, se moramo spomniti na analgetični učinek marihuane.

Marihuana sprošča očesni tlak

Glavkom ali zelena mrena je očesna bolezen, katere simptomi vsebujejo visok očesni tlak, ki ga povzroča zadrževanje očesne tekočine. Kadar količina očesne tekočine preveč poviša očesni tlak, se poslabša vid pacienta. Kljub temu, da imajo očesni zdravniki bolj učinkovita zdravila za to bolezen pa je zanimivo, da kajenje marihuane sprošča očesni tlak in tako lajša simptome bolezni, ter bolečino, ki pride z njimi. Problematična je predvsem količina marihuane, ki je za to potrebna.

Po kajenju celega zvitka so simptomi olajšani le za dobo nekje do treh ur, kar pomeni, da bi bilo potrebno večkrat na dan kaditi za trajno olajšanje, kar ni priporočljivo kot trajna rešitev. Vsekakor pa je primerna, kratkoročna in zabavna rešitev za sproščen večer z znižanim očesnim tlakom, ki zmanjša bolečino in pripomore k hitrejšemu spancu. Zjutraj pa kar veselo stopite do najbližjega okulista, ki vam bo predpisal kakšno, sicer manj zabavno, a elegantnejšo rešitev.

Marihuana proti slabosti

Slabost in bruhanje sta prav tako pogosta simptoma, kjer je vsakršna pomoč dobrodošla. Izjemno pogosto se z njima srečujejo bolniki, ki imajo raka. Povzroča pa jih zdravljenje s kemoterapijo. Kemoterapija načeloma pomeni proces vnašanja citostatikov v krvni obtok, kjer le ti uničujejo mlade celice. Mlade celice so primerna tarča zato, ker se rakaste celice hitro delijo in jih je tako mogoče ciljano odstranjevati. Zavedati pa se moramo, da tudi druge mlade celice nosijo posledice kemoterapije. Kot smo povedali, se pacienti, ki se borijo proti raku s pomočjo kemoterapije srečujejo s slabostjo in bruhanjem.

Kljub temu, da je za te simptome možno predpisati več zdravil bomo izpostavili dve. Dronabinol (Marinol) in Nabilone (Cesamet). Obe zdravili temeljita na kanabinoidih, s tem, da je Dronabinol dejansko THC. Naboline pa je sintetično pripravljena kanabinoidna snov, ki se uporablja protibolečinsko. Obe sta danes na voljo na recept v Kanadi in Združenih državah. THC je posebej primeren tudi pri pacientih, ki so izgubili apetit. Tako se Dronabinol predpisuje z namenom, da lahko tudi težko bolni pacienti uživajo v prigrizkih.

Kanabinoidi proti Alzheimerjevi bolezni?

Na tej točki verjetno že razumete, da ima marihuana več koristnih načinov, da vpliva na določena stanja. Posebej zanimivo nam je dejstvo, da so znanstveniki začeli vedno bolj raziskovati najrazličnejše kanabinoide in tako prišli do novih prebojev tudi proti tako zakomplicirani bolezni, kot je Alzheimerjeva bolezen. To je bolezen, katero spremlja postopna izguba spomina in naučenih oblik vedenja. V ZDA imajo več kot 4 milijone ljudi, za katere se smatra, da imajo Alzheimerjevo. Kanabinoidna terapija je morda ena bodočih načinov, da olajšamo simptome bolezni in celo hitrost njene progresije.

Februarja 2005 so v reviji za nevroznanost (Journal of Neuroscience) objavili prve rezultate Cajal instituta v Španiji, kjer so z vbrizgavanjem kanabinoida WIN 55,212-2 uspeli znižati nivoje nevrotoksičnosti v podganah, katerim so predhodno vbrizgali protein amyloid-beta peptidom, ki je prvi na spisku osumljencev za povzročanje Alzheimerjeve bolezni.

Raziskave

V kasnejših raziskavah so pod drobnogled vzeli tudi ne psihoaktivni fitokanabinoid CBD, ki je v miših s sorodno verzijo bolezni zaviral izgubo spomina. V kombinaciji s kliničnimi raziskavami, ki so potrdile, da lahko kanabinoidi preprečujejo smrt celic z antioksidacijo je bilo dovolj, da je angleška revija za farmakologijo (British Journal of Pharmacology) v letu 2007 objavila naslednji citat: ”Kanabinoidi nam nudijo večstranski pristop za zdravljenje Alzheimerjeve bolezni s tem, da nudijo varovanje celic pred oksidacijo in zmanjšujejo vnetja /…/ tako je možno, da bo manipulacija kanabinoidnih poti farmakologiji nudila boljši pristop k bojevanju proti bolezni, kot trenutni režimi”.

Zanimiva opažanja

Raziskava v Zucker Hillside bolnici Long Islanda pa je pod drobnogled vzela učinek marihuane na ljudi, ki trpijo za bipolarno motnjo razpoloženja. To je motnja, ki v subjektu povzroča drastično spreminjanje razpoloženja iz depresivnega v manično in obratno. V raziskavo so zajeli 200 subjektov, od katerih jih 150 še nikoli ni poizkusilo marihuane, 50 pa se je z njo redno srečevalo. Izkazalo se je, da so tisti, ki so marihuano že uporabljali kazali boljše nevrokognitivne sposobnosti. Posamezne kategorije so bile delovni spomin, pozornost in hitrost procesiranja informacij.

Kot opombo pa so raziskovalci dodali, da je povsem možno, da je za ta razkorak delno kriva tudi določena stopnja kognitivnega delovanja in socialnih veščin, ki so potrebni za pridobitev nezakonitih drog. 1. marca 2011 je pod vodstvom zdravnice Alene Novotne izšla raziskava o pacientih z multiplo sklerozo, ki so se slabo odzivali na predpisana zdravila. V evropski nevrološki reviji (European Journal of Neurology) pa so objavili rezultate.

Zdravilo

Z zdravilom Nabiximols (Sativex), ki temelji na konoplji, so dosegli želene rezultate pri zmanjševanju krčev. Vemo, da THC in nekateri drugi kanabinoidi sproščajo in jih je mogoče učinkovito uporabljati v medicini. Ker je teh raziskav skoraj preveč, da bi jih učinkovito zajeli v tem besedilu smo vam pripravili povezavo do 105. povzetkov raziskav, katere so bile preverjene od vrstnikov v stroki (peer review).

Zanimiva medijska zgodba

Da se bi izognili preveč resnemu ali prepričevalnemu tonu tega besedila pa bomo na tem mestu delili kontroverzno zgodbo o medicinski marihuani, uporabljeni na avtističnem otroku. Jeremy Echols iz Oregona (ZDA) je oče avtističnega Alexa, ki ima samodestruktivne težnje. Večkrat na uro se zaletava v zidove in si z rokami skuša raniti obraz. Po več letih preizkušanja različnih drog, ki niso učinkovale, so se starši odločili za medicinsko marihuano. Čeprav avtizem ni kvalifikacija za pridobivanje medicinske marihuane, kot je rak ali epilepsija, pa ima otrok krče in je na podlagi tega dobil recept. Po odmerku tekočine s THC-jem se otrok preneha sam pretepati in začne zmedeno opazovati okolico ter se celo igrati (kar drugače ne počne).

V stanju ‘zadetosti’ ni agresiven sam do sebe in nima krčev. Zanimiv se nam je zdel predvsem pristop staršev in zdravnikov do problematike. Medtem, ko so starši zadovoljni z napredovanjem otroka, so pediatri izrazili skrb, saj marihuana dolgoročno ne vpliva dobro na možgane otrok. V prejšnjem delu besedila smo razjasnili naše stališče o uporabi marihuane na otrocih in v vsakem primeru to strogo odsvetujemo, vsekakor pa se nam je zdela zgodba zanimiva in kljub neznanim dolgoročnim učinkom na otroka odpira vprašanje vpliva kanabinoidov na tako komplicirana mentalna stanja kot je avtizem.

Zakonske ureditve konoplje

Danes je vprašanje konoplje precej oddaljeno od prizorišč javnega diskurza, vendar se temu vse hitreje približuje. Tako smo se odločili, da vam na kratko predstavimo tudi plat zakonske ureditve doma in drugje po svetu. Morda se boste po branju tega besedila lažje odločili kam se boste napotili na naslednje počitnice. Najprej se bomo potrudili odpraviti nekaj nejasnosti glede terminologije, ki jo srečamo pri vprašanjih glede konoplje, njene legalnosti in dostopnosti, nato bomo predstavili del slovenske zakonodaje in zakonodaje nekaj zanimivih držav.

Dekriminalizavija vs. Legalizacija

Ugotavljamo, da najpogosteje prihaja do napačnega razumevanja ali zamenjave terminov dekriminalizacija in legalizacija. Dekriminalizacija je odvzemanje statusa kaznivega dejanja tistim dejanjem, ki so predhodno bila tako opredeljena. To pomeni, da nekatera dejanja niso več kazniva dejanja, kar pa ne pomeni, da so zakonsko dovoljena. V primeru marihuane so predmet dekriminalizacije ponavadi uporaba, nakup za lastno uporabo in lastništvo.

V primeru kršitve zakona z dejanjem, ki je bilo dekriminalizirano, smo vseeno lahko obravnavani, kot da smo storili prekršek. To pomeni kaznovani z administrativnimi sankcijami: denarno kaznijo, suspendiranim vozniškim dovoljenjem, suspendiranim dovoljenjem za posest orožja ali s preprostim opozorilom. Legalizacija pa se v našem primeru nanaša na opuščanje zakonskih aktov, ki trenutno urejajo marihuano, kot prepovedano. Ponavadi se nanašajo na akte ponudbe, produkcije in prodaje v ne-medicinske namene. To pomeni, da bi marihuani podelili podoben status kot alkoholu ali tobaku. V nobenem od primerov pa ne moremo pričakovati nadzora nad trgom.

Zakoni pri nas

Pa začnimo pometati najprej pred svojim pragom. V Sloveniji je industrijsko konopljo opredelil pravilnik o pogojih za pridobitev dovoljenja za gojenje konoplje, ki ga je že 24.03.2004 sprejelo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Z dovoljenjem v Sloveniji lahko gojite industrijsko konopljo. Seveda pa je ta pravilnik napisan na podlagi zakona o proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami in tako v tretjem členu navaja prag vsebovanja THC-ja, ki je posušena rastlina ne sme presegati.

Ta je 0.2%. Nameni za gojenje industrijske konoplje, ki so opravičljivi, so opredeljeni v drugem členu in sicer: semena, olje, kozmetični nameni, hrana za živali in pridobivanje vlaken. Dovoljenje lahko pridobite z oddajo vloge na Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano do 31. maja v tekočem letu. Za bolj natančne informacije smo vam pripravili okrajšan url naslov do pravilnika, kjer lahko natančneje preberete pogoje (http://bit.ly/IC2HDR).

Zakon proizvodnje, prometa in posesti

Mi pa se bomo sedaj pomaknili na zakon o proizvodnji in prometu s prepovedanimi drogami. Ta zakon opredeljuje pogoje za proizvodnjo, promet in posest prepovedanih drog. Droge tako v tretjem členu razdeli v tri klasifikacijske skupine glede na resnost nevarnosti za zdravje ljudi, ki so posledica zlorabe in glede na uporabnost v medicini:

  1. rastline in substance, ki so zelo nevarne za zdravje ljudi zaradi hudih posledic, ki jih lahko povzroči njihova zloraba in se ne uporabljajo v medicini.
  2. rastline in substance, ki so zelo nevarne zaradi hudih posledic, ki jih lahko povzroči njihova zloraba in se lahko uporabljajo v medicini.
  3. rastline in substance, ki so srednje nevarne zaradi posledic, ki jih lahko povzroči njihova zloraba in se lahko uporabljajo v medicini.

Kaj pa vi?

Če ste prišli do sem pomeni, da ste nekaj časa namenili izobraževanju o konoplji in si tako pridobili pravico do mnenja. V katero skupino bi vi uvrstili konopljo? Naši dragi snovalci zakona so takrat bili prepričani, da konoplja, ki vsebuje več kot 0.2 odstotka THC-ja, spada v prvo skupino prepovedanih drog, skupaj s kokainom in heroinom. Pri nas vas bodo za posest manjših količin marihuane, ki je definirana za enkratno lastno uporabo (tja nekje do grama in pol) pričakala denarna kazen od 42. do 208. evrov. Obravnava se kot prekršek. Preden podamo naše mnenje o slovenski zakonodaji pa se pomaknimo na nekaj drugih držav in okvirno urejenost marihuane pri njih.

Nizozemci

Prva država, na katero pomisli večina, ko je govora o marihuani je zagotovo Nizozemska. Poglejmo si, kako so oni uredili svoje zakone. Tudi Nizozemci imajo klasifikacijske skupine, ko pride do drog. Tako imajo skupino za t.i. ‘trde’ droge, kot so na primer kokain, heroin ter LSD in ‘mehke’ droge, kamor sodijo konopljini izdelki z skupnim imenom ‘hemp’ in t.i. ‘čarobne gobice’. Da ne bo prišlo do pomote moramo omeniti, da so konopljini produkti z vsebnostjo THC-ja še vedno na spisku prepovedanih drog, kamor so prišli v petdesetih letih prejšnjega stoletja pod Opijskim aktom (Opium Act).

So močno dekriminalizirani in ne popolnoma legalizirani. Prodajanje in uživanje ‘hemp’ produktov mora ustrezati strožjim pogojem, da ni obravnavano kot kršitev. Pogoji kot nobenega oglaševanja v kavarnah (coffe shops), maksimalne transakcije znašajo pet gramov marihuane, prepoved prodaje mladoletnim osebam oziroma prepoved prodaje v njihovi prisotnosti v kavarnah in regulirane zaloge.

Načela

Tako so Nizozemci v praksi izrazili eno svojih načel, da dopuščajo posameznikom lastne odločitve, v kolikor niso preveč škodljive njim, okolici ali družbi kot celoti. Več kot očitno pa jih tudi turizem na ta račun ni motil in težko je predvideti, kakšen upad bi mesto Amsterdam doživelo, če bi jih doletela bolj konservativna politika regulacije drog.

V vsakem primeru pa bomo odgovor na to vprašanje videli kmalu, saj si je Nizozemska vlada po našem mnenju dovolila lapsus in prepovedala prodajo ‘hempa’ vsem, ki niso polnoletni državljani Nizozemske. Izvajanje teh zakonov se je počasi pričelo vendar je takoj bilo slišati pritoževanja o povišanem številu nelegalnih preprodajalcev drog na cesti. Pričakovati je, da se bo politika izkazala za skrajno neučinkovito, saj že obstoječ in cvetoč trg pahne nazaj v sence sive ekonomije in to še preden je doživel luč legalnega trgovanja.

ZDA

Država, ki je gostila morda največ diskurza o marihuani pa je prav gotovo ZDA. Za kratek povzetek stanja problematike pri naših zahodnih prijateljih pa smo se odločili zato, ker imajo zaradi velikosti države in stopnje regionalne samouprave mnogo različnih regulacij, v mnogo različnih zveznih državah. Po dolgem času prepovedi marihuane v kakršnekoli namene je v ZDA očiten trend v liberalizaciji te politike. Kljub temu, da je pod zveznimi zakoni iz leta 1970 sprejetim Aktom o nadziranih substancah (Controlled Substances Act), marihuana še vedno prepovedana so se mnoge zvezne države odločile drugače. Morda bi celo bilo lažje naštevati zvezne države, v katerih je marihuana v celoti ilegalna kot obratno.

Zvezne države

Če povzamemo je 20 zveznih držav že sprejelo zakone za legalizacijo medicinske marihuane. Kar pa nas na tej točki morda bolj zanima, pa je rekreativna uporaba posameznikov. Stopnja dekriminalizacije marihuane v ZDA strmo narašča in vsako leto je več pobud, da jo v celoti legalizirajo. Na Aljaski je dovoljeno imeti do 25 rastlin na domu in celih 110 gramov za lastno uporabo. Ker se zavedamo, da nekateri bralci niste najbolj vajeni količin v metričnem sistemu, vam nudimo enostaven način preračunavanja v zvitke (‘jointe’). 1 gram = 3. zvitki! Doma lahko torej imate tudi do 300 zvitkov za lastno uporabo.

Če ste doma na Aljaski. Morda največji zmagovalec na področju urejevanja marihuane je Denver Kolorado, ki mu je novembra 2012 uspelo na referendumu s 55 % številom glasov izglasovati t.i. amandma 64 h konstituciji zvezne države, ki v polni meri legalizira rekreativno uporabo odraslim in lastništvo do 28 gramov marihuane. Od januarja 2014 pa bodo na voljo prve licence za trgovine, kjer se pričakuje več milijardna industrija. Tako bo ne samo gojenje v osebne, temveč tudi v komercialne namene v Koloradu postalo legalno.

Federalni nivo

Kako se bodo na to odzvali na federalnem nivoju še ni znano, saj kot veste federalna prepoved marihuane še vedno velja, vendar so prvi komentarji nakazovali na to, da bodo spoštovali voljo ljudstva. Podobno je tudi Washingtonu uspelo storiti isti mesec. Pričakovati je, da se bo trend nadaljeval v zveznih državah, ki so že legalizirale medicinsko marihuano. Vsekakor je zanimivo, da je 1.44 milijardnemu trgu legalne marihuane, ki je trenutno izjemno majhen glede na obstoječe zakone napovedana rast na 2.34 milijarde do leta 2014.

Možje v Koloradu so vedeli kaj počnejo, saj bodo veliko večino te trgovine imeli prav oni. Huffington post pa komentira, da njihovi ekonomisti napovedujejo višjo rast na trgu marihuane, kot jo je beležil trg pametnih telefonov! Mislim, da bi na podlagi te države lahko napisali še mnogo, vendar svet je velik in težko bo zajeti bistvo sprememb v odnosu do marihuane, če se bomo držali le nekaj držav.

Urugvaj

Morda je najzanimivejša država z vidika zakonske ureditve marihuane prav Urugvaj. Zadnje leto smo lahko spremljali podvige urugvajske vlade, ki si je močno prizadevala ne samo legalizirati marihuano, temveč jo tudi sama prodajati! Državni sistem distribucije marihuane. Osrednja ideja za tem je bila, da so si že dolgo priznavali obstoj tega trga nekje v sencah sive ekonomije. Bil je trg, ki ga niso mogli nadzirati. Tako pa upajo, da ga bodo lahko prevzeli s posebej zanimivo strategijo. Marihuano bodo prodajali kar v lekarnah in to po fiksni ceni enega dolarja na gram ,nekje v sredini 2014, v kolikor bo sedanja napoved cene držala. Težko bo tolpam, ki si z nezakonito preprodajo ustvarjajo ogromne dobičke, konkurirati s poceni in organiziranim povsem zakonitim trgom marihuane.

V primeru, da pa Urugvajci ne bodo hodili v lekarno, kjer bojo registrirani, pa imajo vedno možnost imeti do šest rastlin v udobju svojih domov. Lahko se bodo tudi povezali s prijatelji v ljubiteljski klub in sami gojili kar 99 rastlin za lastno porabo ali prodajo lekarnam. Tako bo marsikatera družina lahko dobila kos pite, ki so ga do sedaj zase rezervirali požrešni člani tolp in morda še s kakšnim dimom pred večerjo povečala apetit, da bo res celega pojedla do konca.

Združeni arabski emirati

Dovolj je bilo zavidanja našim liberalnim kolegom. Poglejmo kaj se dogaja še na drugih koncih sveta. Združeni arabski emirati so z Dubajem na čelu morda najzanimivejši kraj, ki bi jih zadete oči lahko videle. Otoki v obliki palme in zemlje, nebotičniki, ki jim lahko zavidajo celo znanstvenofantastične oddaje in ene najlepših plaž na svetu. Žal, pa je lastništvo še tako male količine marihuane v Dubaju kaznovano z obvezno minimalno zaporno kaznijo kar štirih let.

Izgleda, da se arabski kolegi še vedno niso približali ideji manj striktne politike do marihuane, kar bi znalo biti še posebej moteče zaradi kar strogih režimov glede pitja alkohola (v vsakem primeru boljše od ‘suhega’ režima Saudske Arabije). Potem pa nič. Lahko se trezni s partnerjem sprehajate po mestu in opazujete prelepo okolje ter delite kakšen intimen poljub… Saj ne, tam tudi javno izkazovanje bližine med moškimi in ženskami ni sprejemljivo. Menimo, da obstaja še precejšni kulturni prepad med njimi in balkansko mladino, ki bo raje obiskala zgoraj omenjene države in uživala po sloganu:

”kakav speed, kakav ex, bolje gandja onda sex /…/ relax” – Dubioza kolektiv

Še nekaj ostalih

Kljub temu, da se svet premika v bolj liberalno smer in se nekatera ljudstva odločajo celo za legalizacijo in močno dekriminalizacijo ter da bodo nehali posegati v neškodljive privatne afere posameznikov, obstajajo tudi popolnoma nasprotni poli teh gibanj, kot je razvidno iz navedenih primerov. Resnica pa je, da večina držav tiči nekje vmes in tako smo se odločili, da vam v enem poglavju samo bežno omenimo nekaj takšnih.

Portugalska

Dekriminalizacija uporabe in lastništva vseh drog je veljavna od julija 2001. Urejeno je tako, da je individuum, zasačen z zmerno količino marihuane, definirano kot dovolj za desetkrat uporabiti v enem dnevu, poslan na lokalno komisijo sestavljeno iz odvetnika, zdravnika in socialne delavke ali psihologinje. Kljub možnim administrativnim sankcijam je treba poudariti, da to ni namen takšne komisije. Oni so tam, da ugotovijo stanje uporabnika in ga v primeru rekreativne uporabe in odsotnosti suma, da preprodaja ali da je odvisen tudi oprostijo.

Luxemburg

Tam je konoplja, njena uporaba, lastništvo in nakup za osebno uporabo dekriminaliziran od aprila 2001.

Za te dejavnosti je nadzor manj oster in obravnavan kot prekršek. Kazni so med 250 – 2500 evrov, kar je še kar visoko. Zapornih kazni ni, razen v primerih uporabe z mladoletnimi osebami, v šolah, na delovnem mestu (od 8. dni-pol leta). Zdravniška in farmacevtska kazniva dejanja, povezana z drogo pa so lahko kaznovana tudi do 5 let.

Belgija

V Belgiji je od januarja 2001 upoštevana politična nota, da se kazenski sodnik več ne bo vmešaval v življenja ljudi, ki uporabljajo marihuano na osebni ravni, ne povzročajo škode in ne kažejo znakov odvisnosti (kar je nemogoče v vsakem primeru). Produkcija, ponudba, prodaja in lastništvo večjih količin marihuane pa bo vnaprej preganjano v celoti. Na Irskem je dekriminalizacija uporabe marihuane prišla v formi oprostitve v prvih dveh primerih. Ko pa te dobijo tretjič, lahko dobite tudi zaporno kazen do 1 leta. V Avstriji je od 1998 v veljavi zvezni zakon, ki omogoča opuščanje procesov za sojenje kršiteljem, krivim za lastništvo malih količin ali nakupom malih količin marihuane v primerih, da je prvič v zadnjih 5. letih.

Naš zaključek

Pa smo že pri koncu našega članka. Na tej točki bi se vam radi zahvalili za čas, ki ste ga namenili branju in izobraževanju o kontroverzni konoplji. Menimo, da smo med raziskovanjem člankov in raziskav za tole besedilo odkrili neverjetno dosti enostranskosti pri literaturi, ki je tam zunaj dostopna. Poizkušali smo zajeti vse strani rastline in jo tako razgaliti, da si lahko o njej prav vsak ustvari lastno mnenje. Naše pa je, da je stopnja netolerance do te rastline precej višja, kot jo je logično pričakovati glede na vse njene učinke. Kljub ogromnemu deležu mladostnikov in starejših, katerim se uporaba marihuane ne zdi sporna, je še vedno v možganih nekaterih zasidrana kot trda droga, primerljiva s heroinom ali kokainom.

Težko si je predstavljati kakšno drugo razlago za ta fenomen kot neinformiranost ali pa starokopitnost. Kot smo videli, so nevarnosti, ki izhajajo iz rekreativnega uporabljanja marihuane praktično nične za vse odrasle, ki je ne uporabljajo kronično. Moramo pa opozoriti, da je uporaba marihuane za otroke zelo škodljiva in nedopustna. Kljub zakonski prepovedi je marihuana razširjena po vseh koncih in krajih Slovenije in nič ne kaže na to, da se bo kaj spremenilo.

Prekinimo

Ali ni bolje ta nesmiseln pregon prekiniti? Pustiti ljudem, da v privatnosti lastnega doma uživajo svobodo, ki se za demokratično državo spodobi? Ker dokler ne bo možno za lastno uporabo imeti doma vsaj nekaj rastlin brez strahu pred pregonom in dokler ne bo možno kupiti marihuane v lekarni, bo ta nezanemarljivo velik trg še naprej obstajal v sencah sive ekonomije in zaposloval nevarne preprodajalce. Naj zakone krojijo argumentirane želje v korist celotne družbe. Ne zatiskajmo si oči pred vsakodnevnimi realnostmi.

Vir: MarihuanaMarš.si 

Brezplačna dostava

Za naročila nad 40€

Strokovna podpora

in pomoč pri nakupu

Brezplačno svetovanje

070 543 038

100% varno plačilo

Kartica / Po povzetju / Predračun