Košarica
Brezplačna dostava ob nakupu nad 40€

Se želite pogovoriti?

Pokličite nas na 070 543 038

Socialna omrežja

V medicinske namene po novem tudi ekstrakti iz konoplje!

Vlada je spremenila uredbo o razvrstitvi prepovedanih drog, tako da se bodo v medicinske namene lahko uporabljali tudi ekstrakti iz rastline konoplja. Doslej so bili na podlagi uredbe na voljo za medicinsko uporabo le sintetični kanabinoidi. S tem bo pravno urejen dostop do vseh zdravilih na osnovi konoplje, ki imajo urejen pravni status v EU.

S spremembo uredbe bo v Sloveniji omogočena pridobitev dovoljenja za promet in prihod na trg tudi nekaterim industrijsko izdelanim zdravilom na osnovi konoplje, ki so že na voljo v drugih državah članicah EU in vsebujejo ekstrakt konoplje. Enako bo veljalo tudi za morebitna druga zdravila, ki bodo v prihodnosti proizvedena z učinkovinami, ki jih ureja tokratna uredba, in bodo izpolnjevala merila kakovosti, varnosti in učinkovitosti v skladu s slovensko in EU zakonodajo o zdravilih.

To pomeni, da morajo vsa zdravila na osnovi konoplje skozi isti postopek registracije pri Javni agenciji za zdravila in medicinske pripomočke, kot velja tudi za ostale snovi oz. zdravila. Poleg tega so s spremembo uredbe na listo prepovedanih drog dodali tudi 47 novih psihoaktivnih snovi, ki so bile v Sloveniji odkrite v zadnjih dveh letih. Medicinsko konopljo lahko bolnik v Sloveniji dobi le na recept zdravnika, zdravila pa nato prevzame v lekarni, mora jih pa plačati, saj jih ne krije Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Predpisuje se za lajšanje simptomov pri bolnikih z multiplo sklerozo, pri raku, aidsu in tudi pri nekaterih boleznih črevesja in oči. Poglavitni učinki so zmanjšanje bolečine in krčev ter zmanjšanje slabosti in povečanje apetita. Svoje mesto so ta zdravila dobila tudi v paliativni medicini.

Zdravila iz sintetičnih kanabinoidov, ki so proizvedeni v laboratoriju, so v Sloveniji dovoljena že skoraj dve leti, a so se takoj po spremembi uredbe, ki je legalizirala uporabo, v zainteresirani javnosti pojavile kritike, da sintetični kanabionidi na bolnika ne delujejo enako kot rastlina. Kot je v članku z naslovom ‘Konoplja – nevarna droga ali čudežno zdravilo?’ zapisala onkologinja Jožica Červek, na večini inštitucij s kliničnimi izkušnjami uporabe izdelkov iz konoplje v medicinske namene poročajo, da se največji učinek doseže prav z rastlinskimi in ne s sintetičnimi izdelki.

“To pripisujejo nastanku neželenih izomer pri sintetični pridelavi, kar lahko vodi v manjši terapevtski učinek in v več neželenih učinkov, poleg tega pa se kaže sinergistično delovanje ostalih kanabinoidov, ki so prisotni v rastlini,” je zapisala v uvodniku Zdravniškega vestnika junija lani. Ob tem je dodala, da je uporaba medicinske konoplje preprostejša in neprimerljivo cenejša, kot je izdelava sintetičnih analogov.

Vir: Primorske.si

Brezplačno konoplja svetovanje

Brezplačna dostava

Za naročila nad 40€

Strokovna podpora

in pomoč pri nakupu

Brezplačno svetovanje

070 543 038

100% varno plačilo

Kartica / Po povzetju / Predračun