Košarica
Brezplačna dostava ob nakupu nad 40€

Se želite pogovoriti?

Pokličite nas na 070 543 038

Socialna omrežja

V Sloveniji pridelamo največ konoplje na prebivalca v Evropi

Pridelava industrijske konoplje v Sloveniji

 

Zaradi indijske konoplje, ki ji rečemo tudi marihuana, je bila več desetletij stigmatizirana tudi industrijska konoplja, z indijsko sta v sorodu.

Konoplja je rastlina, iz katere znamo narediti že več kot 50 tisoč izdelkov, v njej pa je več kot tisoč poznanih aktivnih učinkovin. V Sloveniji pridelamo največ industrijske konoplje (2017) na prebivalca. Za to je zaslužna tudi lanska sprostitev zakonodaje, ki dovoljuje pridelavo konoplje za prehrano.

Težava pa je, da v Sloveniji še vedno ne smemo gojiti za naše okolje primernejših, avtohtonih vrst, temveč francoske. Tako je zaradi določila, da lahko industrijska konoplja vsebuje le 0,2 odstotka THC. In vsako leto je treba kupiti novo, certificirano seme, saj se pri drugi generaciji vsebnost THC praviloma zviša, so poročali v oddaji Dan. na Planet TV.

“Konoplja ne potrebuje pesticidov”

Na kmetiji Vrhivšek, kjer ima sedež tudi zadruga Konopko, industrijsko konopljo pridelujejo že šest let. Alenka Zapušek s kmetije Vrhivšek pravi, da konoplja za svojo rast ne potrebuje nikakršnih pesticidov. Ta čudovita rastlina, kot pravi sama, pri njih raste na dobrem hektarju njiv. Več bi bilo zaradi izjemno zahtevnega spravila preveč.

Kot pravi Zapuškova, se število kmetovalcev vsako leto veča. Trenutno je v zadrugo Konopko vključenih več kot 150 pridelovalcev. A težava ostaja strojna oprema.

Poznamo industrijsko in medicinsko konopljo; zadnjo poznate tudi pod izrazom marihuana. Iz prve proizvajamo tekstil, gorivo, hrano; marihuano pa uporabljamo v medicinske ali, če želite, rekreativne namene. Industrijska konoplja vsebuje izjemno malo opojnega THC, medicinska seveda precej več.

Dejan Sukič iz Gornje Radgone konopljo prideluje na kar petih hektarjih, ker se je znašel po svoje. S prijateljem sta predelala star kombajn, ki je kos trpežnim konopljinim vlaknom. V predelavo sta vložila več kot tisoč ur dela in porabila 20 tisoč evrov. A se je splačalo.

A čeprav se sogovorniki ukvarjajo s pridelavo in prodajo izdelkov iz industrijske konoplje, se nanje obračajo tudi ljudje z najhujšimi mogočimi diagnozami, ki jih zanima indijska konoplja. In tistim ne morejo pomagati.

Vir: Siol.net

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Brezplačna dostava

Za naročila nad 40€

Strokovna podpora

in pomoč pri nakupu

Brezplačno svetovanje

070 543 038

100% varno plačilo

Kartica / Po povzetju / Predračun