Košarica
Brezplačna dostava ob nakupu nad 40€

Se želite pogovoriti?

Pokličite nas na 070 543 038

Socialna omrežja

Konoplja v vsako slovensko vas

Konoplja že nekaj časa ni več tabu tema slovenskih kmetov. Marsikdo jo je že uvrstil med kulture, ki jih seje na svojih njivah. Seveda je govora o industrijski konoplji in ne indijski konoplji (indica sativa). Glede na veljavni pravilnik o pogojih za pridobitev dovoljenja za gojenje konoplje je minimalna površina na kateri se lahko registrira kmetijska pridelava 10 ar (1.000 m2). Za marsikaterega vrtičkarskega kmetovalca in ljubitelja te rastline je to visoka ovira.

Gre za administrativni ukrep, ki je posledica slovesa, ki ga je ta rastlina nedavno imela. Predvsem po zaslugi bližnje sorodnice, indijske konoplje, katere izvlečki imajo tudi psihotropne učinke. Razlogi so verjetno tudi v kontroli in omejevanju števila pridelovalcev. Najbolj znana sestavina konoplje, o kateri se največ govori, je THC, ki ga industrijska konoplja nima. Oziroma v dovoljenih mejah, to je do 0,2 odstotka. Zato je dovoljeno sejati samo tiste vrste konoplje, ki so uvrščene na vsakoletno sortno listo dovoljenih poljščin. V letu 2015 je bilo dovoljeno sejati na ozemlju članic Evropske unije 48 sort industrijske konoplje. Dovoljene sorte se razlikujejo predvsem na primernost sajenja v posameznem geografskem področju, količine predvidene biomase, razmerja med vlakni in količino semen, višine rasti itd.

Vsestranska uporabnost

Nekoč je bila znana njena uporabnost v luči kmetijske dejavnosti. Kmetje so jo v naših krajih gojili predvsem za izdelavo vrvi in platna, druge lastnosti te rastline so bile manj pomembne. Dobrodošla je bila tudi kot vaba za ptice, ki so raje kot na pšenico v bližini, zobale seme konoplje in bila tako naravna zaščita pridelkov namenjenih za prehrano ljudi. V sedanjem času se industrijska konoplja uporablja v osnovni kmetijski uporabi predvsem za pridelavo semen iz katerih se stiska olje, melje se moka in izdeluje proteinski prah. Od letošnje spomladi je mogoče v Sloveniji legalno pridelovati tudi čaj iz listov oziroma vršičkov industrijske konoplje.

Izdelke z višjo dodano vrednostjo pa lahko predstavlja tudi izdelava raznih negovalnih olj, masti in krem v kozmetiki. Kot pripomoček v ljudski medicini so znani tudi drugi pripravki, s katerimi eksperimentirajo posamezni in bolj inovativni pridelovalci. Po nekaterih informacijah, vsebuje industrijska konoplja preko 1.000 različnih sestavin, zato se je začelo nanjo gledati kot na univerzalno rastlino, katera lahko blaži številne tegobe sodobnega človeka. Veliko jih še niso dokončno raziskali v laboratorijih. Uporabna je celotna rastlina.

Za različne namene lahko tako uporabimo korenino, steblo, vlakna, liste ali seme rastline. Če upoštevamo lastnosti konoplje glede na stopnjo rasti se število učinkov začne povečevati. Tudi iz ekološkega stališča je konoplja dobrodošla poljščina. Primerna je za gojenje na vodovarstvenih območjih, ker praviloma ne potrebuje fitofarmacevtskih sredstev za zatiranje plevelov. Znano je tudi, da konoplja razstruplja zemljo, saj ne potrebuje intenzivnega gnojenja. Pri dovolj gosti setvi namreč listi konoplje naredijo zastirko, ki plevelom onemogoča rast. Korenine rahljajo zemljo in jo razstrupljajo.

Učinkovitost uporabe je povezana s številnimi dejavniki

Da bi kar najbolje izkoristili vse pozitivne lastnosti industrijske konoplje je potrebno prisluhniti svojemu telesu. Znano je namreč, da tako čaji, kot tudi druge proizvodi lahko delujejo na vsakega posameznika drugače. Veliko je sicer podobnih lastnosti, ki so povezani s posamezno sorto konoplje, vsak posameznik pa je svoj univerzum, zato je potrebna dobra mera zdravega razuma, znanja in prakse, če želiš, da konoplja deluje tako kot pričakuješ.

Vir: e-utrip.si

Brezplačno konoplja svetovanje

Brezplačna dostava

Za naročila nad 40€

Strokovna podpora

in pomoč pri nakupu

Brezplačno svetovanje

070 543 038

100% varno plačilo

Kartica / Po povzetju / Predračun