Košarica
0.00 €

Konopljino olje zdravi, zaupajte naravi!

Za vsako bolezen raste rožica, pravijo. Kar nekaj je težav, za katere je ustrezna rožica konoplja – preberite, kako vam lahko pomaga konopljino olje!

Jasno je, da učinkov naravnih zdravil ne gre zapostavljati. Kljub neverjetnim napredkom sodobne medicine nekatera naravna sredstva ohranjajo pomembno vlogo pri zagotavljanju zdravja in dobrega počutja. Še vedno smo namreč neločljivo povezani z naravo, ki sama nudi marsikaj uporabnega pri lajšanju zdravstvenih tegob in izboljšanju počutja. Ob odkrivanju pozitivnih učinkov konoplje se zadržki do uporabe te rastline počasi umikajo pametni pridelavi in uporabi v najrazličnejše namene. Konopljino olje se je izkazalo za odlično vsestransko zdravilo, ki še enkrat znova potrjuje izjemno moč narave pri ohranjanju zdravja človeškega telesa. Preberite, kaj so o konoplji ugotovili znanstveniki, in kako si lahko pomagate z zdravilnim konopljinim oljem!

Znanstveniki o konopljinem olju

Kaj imajo o konoplji povedati znanstveniki? Tisti, ki se ukvarjajo z zdravilnimi močmi rastline, se strinjajo, da velikega potenciala ne gre prezreti. Ena izmed ugotovitev je ta, da konoplja pomaga pri vnetnih obolenjih. Zanimiva pa je metoda, ki je pripeljala do tega dognanja. Namesto, da bi preučili učinkovine v konopljinem olju in njihove zdravilne učinke, so namreč znanstveniki za vzorec vzeli kar rekreativne kadilce marihuane! Ti so na ta način redno uživali konopljo, kar v bistvu pomeni, da so pri tem prejemali tudi nekatere pozitivne snovi. In res, izkazalo se je, da je razlika med kadilci marihuane in nekadilci očitna! To je bil le prvi korak pri ugotavljanju protivnetnih učinkov konoplje. Podrobnejše raziskave so pokazale, da se redno uživanje konoplje kaže v nižjih ravneh C-reaktivnega proteina (CRP). CRP je beljakovina, ki kaže na akutna vnetna obolenja, torej gre sklepati, da konoplja koristi kot preventiva pred tovrstnimi obolenji. Ker vnetna obolenja niso le izolirane težave, je konoplja dobra preventiva tudi pred drugimi problemi – najbolj opazno pred boleznimi srca in ožilja, kritično vlogo pa imajo vnetni dejavniki tudi pri boleznih imunskega sistema.

Kako deluje konopljino olje?

Za zdravje seveda ni treba kaditi marihuane. Zdravilne učinkovine konoplje je mogoče enostavno pridobiti na druge načine, med drugim tudi z uživanjem olja. Sicer je res, da kar nekaj koristnih učinkov konoplji zagotavlja THC, sestavina, zaradi katere se določene vrste konoplje uvrščajo med droge, a brez te sestavine rastlina ni pretirano osiromašena. Druga pomembna učinkovina je namreč CBD, ki izstopa v mnogih izdelkih iz konoplje, ki so namenjeni za splošno uporabo. Tako je tudi konopljino olje bogato s to učinkovino, posledično pa prinaša že omenjene in druge koristne učinke vsem, ki olje dodajo v svojo prehrano.

Uživanje konopljinega olja

Konopljino olje zdravi, a ga je treba uživati na pravilen način. Nekoliko je to odvisno od konkretnega izdelka, ki ga uživate, zato je v vsakem primeru pametno temeljito prebrati navodila proizvajalca in prodajalca olja. Konopljino olje je na voljo večinoma v dveh različicah. Ena je konopljino olje v kapsulah, druga pa običajno olje iz konopljinih semen. V obeh primerih je vsebina enaka, tako da pri izbiri ni treba skrbeti, da bi se odločili napačno. Kapsule so zelo priročne in so vedno pri roki – kot nalašč za tiste, ki so pogosto na poti in nimajo časa za pripravo različnih živil, v katerih bi lahko uporabili surovo konopljino olje. Poleg tega kapsule poskrbijo za nekoliko drugačen okus, ki bo bolj po godu tistim, ki surovega olja ne marajo. Surovo olje pa seveda omogoča veliko več svobode pri uživanju. Najenostavneje je preprosto popiti žlico olja, a kaj, ko so alternative tako privlačne. Tudi konopljino olje je namreč vsestransko uporabno v kuhinji. Lahko ga uporabimo kot sestavino v raznih lahkih obrokih, kot so smutiji, jogurti in kosmiči, seveda pa je olje dobrodošel dodatek za solate. Konopljino olje se bo izkazalo za uporabno tudi pri kuhanju – vmešamo ga lahko v omake ali dodamo gotovim jedem!

Komentarji
Novice
Nazaj
Poznate prednosti konopljinega čaja?
Naprej
Rezultati raziskav s konopljo iz poljskih poskusov Biotehniške fakultete