Košarica
Brezplačna dostava ob nakupu nad 40€

Se želite pogovoriti?

Pokličite nas na 070 543 038

Socialna omrežja

Monsanto patentiral prvo gensko spremenjeno sorto kanabisa

Monsanto patentiral prvo gensko spremenjeno sorto kanabisa

Pri Monsantu, multi-milijardnem gigantu na področju agrikulturne industrije, so danes (17.10.2016 op.prev.) naznanili svoj patent za prvo gensko spremenjeno sorto kanabisa.

Patentirana GSO konoplja lahko ogrozi standardne vrste

Novico so pozdravili nekateri izmed vplivnejših znanstvenikov in vodilnih ljudi iz agrikulturne industrije. Nekateri ljudje to novico vidijo kot morebitni korak k vsesplošni uporabi kanabisa v industriji in k spremembam na področju zakonodaje o kanabisu v ZDA. Druge vplivne osebnosti na istem področju pa se gensko spremenjenega kanabisa bojijo. V primeru, da bi se gensko spremenjeni kanabis pomotoma križal z drugimi sortami, bi lahko postala ogrožena genska raznolikost med sortami. Če se ozremo na nedavne primere križanja gensko spremenjene koruze z gensko nespremenjeno koruzo se zdi, da je takšna grožnja še kako uresničljiva.

Vzgoja konoplje v ZDA sicer še prepovedana

Pod trenutno zvezno zakonodajo v ZDA je nakup, prodaja, posedovanje, uporaba, in kultiviranje kanabisa prepovedano, ker je kanabis uvrščen v prvi razred prepovedanih substanc. Čeprav so po nekaterih zveznih državah kanabis že legalizirali, ali pa vsaj dekriminalizirali, so Monsantovo zanimanje za dotično področje strokovnjaki označili za predhodnika velikim spremembam na področju zakonodaje o kanabisu.

Verjeti gre, da takšno podjetje kot je Monsanto, ne bi vlagalo toliko časa in energije v to področje, če ne bi imeli predhodnega védenja o pripravljenosti vlade ZDA za legaliziranje kanabisa v prihodnosti. Odvetniki legalizacije kanabisa potezo Monsanta vidijo kot sumljiv, a hkrati tudi dobrodošel korak do vsesplošne legalizacije.

Patentiranje bi lahko pomagalo aktivistom za legalizacijo

Edmund Groensch, pravnik in strokovnjak na področju zakonodaje o kanabisu priznava, da bi Monsantovo vključevanje v projekte povezane s kanabisom lahko na daljši rok precej koristilo aktivistom, ki se borijo za legalizacijo kanabisa.

Trenutno zvezna zakonodaja v ZDA tako kanabis, kot tudi konopljine derivate, kriminalizira na podlagi nasprotovanja širše javnosti in dejstva, da legalno, komercialno produkcijo te rastline v ZDA obvladuje manjša skupina kmetovalcev, katerim večji investitorji ne zaupajo. Velikan kot je Monsanto bi, v primeru, da bi si lastil veliko obdelovalnih površin in ponujal veliko izbiro komercialnih produktov, lahko vnesel nekaj samozavesti v vlado in tudi v investitorje na trgu.

Tudi nekateri drugi strokovnjaki, kot je denimo James Adamson, predsednik podjetja Medical Marijuana Technologies, verjamejo, da je gensko spremenjena sorta kanabisa edini način, da bo v ZDA kanabis resnično postal popolnoma legalen.

Trenutno ne poznamo metode nadzora nad produkcijo in kvaliteto sort kanabisa. Gensko spremenjena sorta kanabisa, izpod rok priznanega in prestižnega podjetja kot je Monsanto, bi lahko aktivistom za legalizacijo kanabisa, ki delujejo v določenih vladnih sferah in v svetu posla, precej olajšala delo,”

je povedal Adamson.

Čeprav je Monsantovo testiranje gensko spremenjene sorte šele v začetnih fazah, pa do sedaj še niso razkrili načrtov za uporabnost in aplikacijo patentirane sorte gensko spremenjenega kanabisa

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Brezplačna dostava

Za naročila nad 40€

Strokovna podpora

in pomoč pri nakupu

Brezplačno svetovanje

070 543 038

100% varno plačilo

Kartica / Po povzetju / Predračun