Košarica
Brezplačna dostava ob nakupu nad 40€

Se želite pogovoriti?

Pokličite nas na 070 543 038

Socialna omrežja

Peticija proti množičnemu pregonu uporabnikov konoplje

Peticija proti množičnemu pregonu uporabnikov konoplje

Zbiranje podpisov

Odbor za konopljo je začel zbirati podpise. Kreirala se je peticija za odpravo nepravilnosti pri obravnavanju rastline konoplje. Saj se letno v Sloveniji po nepotrebnem kriminalizira na tisoče uporabnikov, deset tisoči pa živijo v strahu pred rigoroznim pregonom. »Med njimi je vedno več bolnikov. Organi se ne zavedajo, da s kriminalizacijo uporabnikov konoplje uničujejo življenja posameznikom in njihovim družinam,« pravijo v odboru.

Opozarjajo, da nove znanstvene študije vsakodnevno dokazujejo, da rastlina konoplja ne sodi v prvo skupino najnevarnejših prepovedanih substanc, saj v primerjavi z legalnimi drogami, kot so alkohol, tobak ali celo kava, predstavlja najmanjše tveganje, kar potrjujejo tudi vodilni raziskovalci konoplje pri nas in v tujini. Dr. Lumír Ondřej Hanuš, vodilno ime pri raziskovanju konoplje v svetu, na primer zatrjuje, da sploh ni nevarna za psihično zdravega, odraslega človeka.

Brez posledic

Nasprotno, koristi lahko telesnemu in duševnemu zdravju, in ker je neškodljiva, jo lahko vsak brez posledic preizkusi. »Zahtevamo takojšen izbris rastline konoplje iz seznama prepovedanih drog. Ohranitev konoplje v prvi skupini prepovedanih drog je ne samo nelogično, temveč v nasprotju s 1. in 28. členom enotne konvencije o drogah iz leta 1961, s katero je konoplja, ki se goji v industrijske, prehrambene ali hortikulturne namene iz konvencije izvzeta.

Zaradi napačne razlage enotne konvencije uporabniki vsak dan plačujejo visoke kazni in so nemalokrat obsojeni na zaporne ali pogojne kazni zaradi gojenja in posedovanja manjših količin konoplje za lastno uporabo. Organi pregona posedovanje namreč pogosto interpretirajo kot proizvodnjo ali posedovanje z namenom preprodaje,« pojasnjuje pri odboru, ki jutri organizira tudi Shod za konopljo v Parku Zvezda.

Peticija – podlaga

O obsegu kriminalizacije pričajo podatki dr. Dušana Nolimala iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Njegove statistike iz leta 2014 dokazujejo, da smo v vrhu Evropske unije po zasegih konoplje in deležu kršitev, povezanih s konopljo, pri preganjanju prepovedanih drog. Ta delež je kar 70-odstoten od skupno 79 tisoč kršitev v 20 letih.

V Sloveniji gre za pravo vojno proti konoplji, čeprav se govori o dekriminalizaciji. To je samo na papirju, dogajajo pa se preganjanje, nadlegovanje, stigmatizacija in kaznovanje uporabnikov. Vprašati se moramo, ali je smiselno vlagati toliko sredstev in energije za množično preganjanje relativno zelo malo škodljive rastline. Se ne bi bolj splačalo preganjati resnega kriminala in nasilnih dejanj, ki jih s to rastlino zelo težko povežemo?

se je spraševal na enem od seminarjev v organizaciji Društva Onej.

Sklicevanje uradnikov

Odbor za konopljo je ob tem dodal, da sta tako Zveza NVO na področju drog in njihove uporabe kot tudi odbor z organiziranjem seminarjev in konferenc, objavljanjem študij in dognanj ponudila roko politiki in stroki, vendar so njihovi klici do danes ostali neuslišani.

Uradniki se sklicujejo na voljo nevladnih organizacij, vendar smo nevladne organizacije na področju konoplje mi, naše mnenje pa očitno ne šteje. Zato vas pozivamo, da podpišete – peticija se ne bo podpisala sama. Z njo zahtevamo odpravljanje prohibicije in nepotrebno kriminaliziranje uporabnikov ter posledično uničevanje številnih življenj.

Peticija se nahaja na TEJ POVEZAVI.

Brezplačna dostava

Za naročila nad 40€

Strokovna podpora

in pomoč pri nakupu

Brezplačno svetovanje

070 543 038

100% varno plačilo

Kartica / Po povzetju / Predračun