Košarica
Brezplačna dostava ob nakupu nad 40€

Se želite pogovoriti?

Pokličite nas na 070 543 038

Socialna omrežja

Rak na prostati – Movember! Kaj se skriva za brki in kako vam lahko pri tem pomaga konoplja

Rak na prostati - Movember! Kaj se skriva za brki in kako vam lahko pri tem pomaga konoplja

Movember je mesec, ki ga simbolizira rak na prostati. Je moška različica “roza oktobra”, o katerem smo pisali tukaj.

[su_posts template=”templates/default-loop.php” id=”9492″ posts_per_page=”1″ post_type=”post” taxonomy=”category” order=”ASC” orderby=”date”  post_status=”publish” ignore_sticky_posts=”no”]

Fundacija Movember je ena od glavnih finančnih podpornic raziskav o raku prostate in mod na svetovni ravni. Stremi k temu, da moški ne bi umirali za rakom mod in prostate, poslanstvo pa ozaveščanje o boleznih, ki lahko prizadenejo sodobnega moškega – predvsem o raku prostate in mod ter duševnem zdravju. Rak prostate je namreč na drugem mestu po pogostosti obolelosti na globalni ravni med rakavimi obolenji, za katerimi zboli moška populacija, med njimi tudi Robert de Niro. Pa pri nas? Po podatkih Društva uroloških bolnikov v Sloveniji vsako leto umre 370 bolnikov, 1300 pa jih zboli.

S spodbujanjem moških, da si v mesecu novembru pustijo rasti brke, pobudniki kampanje “movember” in “november brez britja” zbirajo denar, katerega namenijo raziskavam in preventivi. Gre za mednarodno gibanje za ozaveščanje moških o zdravju in boleznih moške populacije, Movember pa se je začel leta 2003 v Avstraliji in hitro prerasel v svetovno gibanje. V njem je registriranih več kot pet milijonov ljudi.

Kako poteka zbiranje denarja?

Na domači strani gibanja https://ex.movember.com/ si ustvarite svoj račun, kamor vaši družinski člani, prijatelji in znanci nakažejo prostovoljne prispevke.

Rak na prostati – kako ga prepoznamo?

Prostata je žleza, ki je po anatomiji podobna orehu, tako po obliki kot po velikosti. V mnogih primerih rak prostate odkrijejo pri zdravih moških s pomočjo testiranja za prostato specifičnega antigena (PSA) ali z digitalnim rektalnim pregledom. Vrednost, ki naj bi že sprožila alarm, 4.1, se ni izkazala za primerno. Takrat je lahko že prepozno. Ko se vrednost dvigne nad 2.6, zlasti če jih še nimate 60, je to utemeljen razlog za nadaljnje preiskave.

Najpogostejši znaki, ki spremljajo raka prostate so naslednji:

  • pogosto uhajanje urina, še posebej ponoči;
  • težave na začetku uriniranja in boleče uriniranje;
  • šibek ali prekinjen curek;
  • motnje erekcije;
  • bolečine pri ejakulaciji;
  • kri v urinu ali spermi.

Če se je rak prostate razširil tudi na okoliška tkiva ali celo v oddaljena tkiva in organe, pa se pojavljajo še drugi simptomi:

  • bolečine v trebuhu in kosteh, najpogosteje v hrbtenici, bokih in zgornjem delu stegen; otekanje mod in spodnjih okončin;
  • utrujenost;
  • pomanjkanje teka in hujšanje;
  • včasih tudi kašelj in celo dušenje.

Zdravljenje

Na splošno je možno reči, da je zdravljenje raka prostate odvisno od gradusa bolezni, velikosti tumorja in prisotnosti pozitivnih bezgavk oziroma oddaljenih metastaz. Pri izbiri metode zdravljenja raka na prostati moramo zelo skrbno ocenjevati vse podatke, ki jih o bolezni imamo.

Zunanje obsevanje

Pride v poštev samo, če je tumor omejen na prostato, je pa povsem neuspešno, če so prizadete bezgavke ali je prišlo do pojava oddaljenih metastaz.

Brahiterapija (notranje obsevanje)

Je pokazala podobne rezultate. V prostato se skozi mednožje pod kontrolo ultrazvoka vstavijo radioaktivne igle, ki potem lokalno obsevajo tumor. Analize govorijo, da kljub skrbni vstavitvi igel pod kontrolo ultrazvoka ne prihaja do enakomernega obsevanja celotne prostate.

Nomogram

Ta neinvazivna metoda izračuna dejansko tveganje in utemelji morebitno potrebo po biopsiji na podlagi vaše starosti, PSA-gostote (PSA deljeno s prostornino prostate) ter rezultatov digitalnega rektalnega pregleda in transrektalnega ultrazvoka.

Radikalna prostatektomija (popolna odstranitev prostate)

Je pred kratkim postala manj radikalna, saj pri kirurškem posegu lahko pomaga tehnologija – robot. Kirurgi s tridimenzionalno sliko usmerijo spretne robotove ročice v trebušno votlino, da bi odstranili rakasto tkivo. Tudi v Bolnišnici Celje.

Kako lahko pomaga konoplja?

Raziskave, opravljene v zadnjih desetletjih, kažejo na širok, neraziskan potencial uporabe v medicini, tudi v onkologiji. Raziskovalci zato kot v podporo konvencionalnim zdravljenjem (ali v podporo odpravljanju posledic tega) izpostavljajo konopljo. Kanabidiolna kislina (CBDA) je zaviralec MDA-MB-231 (rakaste celice v migraciji), saj upočasnjuje in zavira njihovo širjenje, medtem ko ima na sposobnost razmnoževanja rakavih celic vpliv tudi CBD, nepsihotropna sestavina konoplje. (vir: cannabiscure.info)

Avgusta 2015 pa je nacionalni inštitut za raziskavo raka, NCI (National cancer Institute) izdal obsežno poročilo, da konoplja ubija raka. Da, prav ste prebrali. Potrditev so dobili tudi s strani ameriške vlade.

Potencialne zdravilne koristi za ljudi, ki živijo z rakom (ali kakšno drugo kronično boleznijo) so:

Če pri zdravljenju s konopljo izločamo THC in uporabljamo druge kemične komponente (CBD, CBN, CBG, …) pa je pri rakavih bolnikih drugače. Med dvoletno študijo, ki so jo izvedli na miših in podganah, ki so jih hranili z izvlečki konoplje in je vsebovala tudi THC, so odkrili:

  • kanabinoidi lahko zmanjšajo rast tumorjev, blokirajo rast bolnih celic in razvoj krvnih žil, potrebnih za rast tumorjev;
  • laboratorijski testi na živalih so pokazali, da kanabinoidi lahko ubijejo rakave celice, medtem ko ščitijo normalne celice;
  • študija THC v modelih raka na jetrih je pokazala, da je imela anti-tumor učinke;

Celotno poročilo si lahko ogledate tukaj.

Verjamemo, da življenje z rakom ni enostavno, prav tako premagovanje te trdovratne bolezni. A v kolikor se odločite za premagovanje težav s konopljo, vam na konoplja.net nudimo osebno pomoč in svetovanje. Pokličite nas na 070 543 038, kjer vam bodo naši svetovalci pomagali po svojih najboljših močeh. V pomoč so vam lahko tudi nasveti Ricka Simpsona o doziranju, a pri tem ne pozabite, da je vsak posameznik primer zase!

Želimo vam čimveč moči in poguma! Vaša konoplja.net.

Brezplačno konoplja svetovanje

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Brezplačna dostava

Za naročila nad 40€

Strokovna podpora

in pomoč pri nakupu

Brezplačno svetovanje

070 543 038

100% varno plačilo

Kartica / Po povzetju / Predračun