Košarica
Brezplačna dostava ob nakupu nad 40€

Se želite pogovoriti?

Pokličite nas na 070 543 038

Socialna omrežja

S kanabinoidi učinkovito nad vnetje sklepov

Vnetje sklepov

Vnetje sklepov je boleča izkušnja. Medicinska konoplja se pogosto uporablja kot agent za lajšanje bolečin, ki nastanejo zaradi revmatoidnega artritisa in osteoartritisa (OA). Vendar je bilo konoplji pred kratkim dokazana še dodatna funkcija – konoplja lahko deluje kot imunoregulator. Zakaj je to pomembno pri revmatoidnem artritisu in osteoartritisu?

Vnetje sklepov je lahko posledica avtoimunega odziva

Tako revmatoidnem artritisu kot osteoartritisu je skupno uničenje in vnetje sinuvialnih sklepov. Poleg tega pa pri RA beležimo tudi avtoimunski odziv, ki še dodatno prispeva k poslabšanju vnetja in uničenju sklepa. To smo podrobneje preučili že pri razlagi nastanka alergij in kako nam pri tem lahko pomaga CBD.

Dokazano je, da kanabinoidi kot sta THC in kanabidiol (CBD) delujejo kot protivnetna sredstva za zmanjšanje otekline in bolečine v sklepih bolnikov z artritisom. Poleg tega se povečuje število laboratorijskih študij na celicah (in vitro) in pri živalih (in vivo), ki nakazujejo, da imajo lahko kanabinoidi tudi terapevtske koristi za bolnike z RA in OA.

Nenormalna rast celic ali fibroblastični sinoviociti

Pri revmatoidnem artritisu vnetje sklepnega tkiva povzroči nenormalno rast celic, imenovanih fibroblastični sinoviociti (FLS). Te celice proizvajajo veliko število vnetnih proteinov ali citokinov, ki so pogosto proučevani pri napredovanju RA ter encimov, ki sodelujejo pri zunajcelični razgradnji.

Povečano število teh vnetnih signalov sproži avtoimunski odziv, v katerem imunske celice, zlasti T-celice, vstopijo v sklep. Te imunske celice proizvedejo še več citokinov, kar povzroči še močnejše vnetje.

Posledično se prične sklep sesedati, saj imunski odziv poveča nastanek osteoklastov. To so posebne celice, ki uničujejo in absorbirajo kost. Veliko število proizvedenih encimov prav tako prispeva k uničenju sklepa, saj pričnejo uničevati hrustanec.

V sklepih kanabinoidni receptorji

V sklepnih tkivih bolnikov z artritisom so odkrili kanabinoidne receptorje, zlasti receptor CB2, katerega niso zaznali pri zdravih osebah. Ker so endokanabinoidi naravno proizvedeni v telesu, ti podatki kažejo, da je endokanabinoidni sistem verjetno del protivnetne povratne zanke. Targetiranje teh receptorjev v endokanabinoidnem sistemu bi lahko pomagalo okrepiti protivnetni učinek in se morda uporabilo za zdravljenje RA in OA.

Izboljšanje protivnetnega odziva našega endokanabinoidnega sistema

Raziskava je pokazala, da se protivnetni odziv sproži z aktiviranjem receptorja CB2. To je koristno za razvoj terapij, saj receptor CB2 ni povezan s psihoaktivnimi učinki konoplje. Sintetični kanabinoidi, ki so bili zasnovani posebej za vezavo na receptor CB2, so lahko zmanjšali proizvodnjo vnetnih citokinov in encimov, o katerih smo govorili zgoraj. Z zmanjšano proizvodnjo teh spojin se je zmanjšal tudi agresiven avtoimunski odziv.

Zmanjšanje odziva imunskih celic

Tudi signalna pot CB2 igra pomembno vlogo pri imunskem odzivu RA, zlasti s tem, da vpliva na T-celice na različne načine. Na primer, kanabinoidi, ki se vežejo na receptor CB2 na T-celicah, so zmanjšali proizvodnjo vnetnih citokinov, kot so to storili v celicah FLS. Poleg tega so kanabinoidi spodbujali zdravo ravnotežje med dobrimi celicami (regulatorne T-celice, ki pomagajo zatreti vnetje) in slabimi celicami (T-celice, ki spodbujajo vnetje). Pokazalo se je tudi, da signalne poti CB2 zavirajo stimulacijo in migracijo makrofagov, druge vrste imunskih celic, ki imajo prav tako uničujočo vlogo pri RA.

Preprečevanje poškodb živčevja

Študije na miših z artritisom so pokazale, da aktiviranje signalnih poti preko CB2 receptorja zmanjša nastanek osteoklastov. Ta dogodek znanstveniki povezujejo s protivnetnim učinkom, saj osteoklasti izvirajo iz makrofagov, vrste imunskih celic. Citokini in drugi signali, ki nastanejo pri vnetnem odzivu, pomagajo pri preoblikovanju makrofagov v osteoklaste.

Povzetek

Študije so pokazale, da konopljini kanabinoidi nimajo zgolj analgetičnega učinka, pač pa delujejo tudi kot regulatorji imunskega sistema.

Pri revmatoidnem artritisu in osteoartritisu je regulacija imunskega sistema pomembna, saj sta pogosto posledici pretiranega odziva imunskega telesa na lastna tkiva, čemur drugače rečemo avtoimuna bolezen.

Znanstveniki so ugotovili, da je v celicah poškodovanih sklepov mogoče zaslediti CB2 kanabinoidne receptorje, njihova vloga pa naj bi bila regulacija T celic in posledično delovanje na citokine.

Lajšanje artritisa s pomočjo konoplje bi tako lahko pomagalo pri odpravljanju pretiranega avtoimunskega odziva, zmanjšanju vnetja sklepov in upočasnitvi hitrosti izgube kosti ter uničenja sklepov pri revmatoidnem artritisu in osteoartritisu.

Imate še kakšno vprašanje glede artritisa in kanabinoidov? Pokličite nas za brezplačen posvet.

Brezplacno svetovanje o uporabi konpljinih izdelkov
Brezplacno svetovanje o uporabi konpljinih izdelkov

Viri

Lowin, Torsten in drugi. Joints for joints: cannabinoids in the treatment of rheumatoid arthritis. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30920973/
Gonen, Tal in drugi. Cannabis and Cannabinoids in the Treatment of Rheumatic Diseases. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7000161/

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Brezplačna dostava

Za naročila nad 40€

Strokovna podpora

in pomoč pri nakupu

Brezplačno svetovanje

070 543 038

100% varno plačilo

Kartica / Po povzetju / Predračun