Košarica
Brezplačna dostava ob nakupu nad 40€

Se želite pogovoriti?

Pokličite nas na 070 543 038

Socialna omrežja

Sprememba uredbe: Zdravniki bodo lahko predpisovali kanabis

Vlada bo v kratkem omogočila, da zdravniki začnejo prepisovati vršičke konoplje na recept. Pridelava in preprodaja konoplje bosta še naprej prepovedana, odpira pa se vprašanje, ali jo bodo za samooskrbo lahko gojili bolniki sami.

Vlada bo, najverjetneje že na prihodnji seji, obravnavala spremembo uredbe o razvrstitvi prepovedanih drog, ki se nanaša na konopljo. Uredba, ki jo so jo pripravili na Ministrstvu za zdravje (MZ), je medresorsko usklajena.

V II. skupino prepovedanih drog celotna rastlina

Rastlino konopljo, bodo iz skupine I, kamor po definiciji sodijo rastline in substance, ki so zelo nevarne za zdravje ljudi zaradi hudih posledic, ki jih lahko povzroči njihova uporaba in se ne uporabljajo v medicini, premestili v skupina II, kamor po definiciji sodijo rastline in substance, ki so zelo nevarne zaradi hudih posledic, ki jih lahko povzroči njihova uporaba in se lahko uporabljajo v medicini (kokain, kodein, morfij, opij, metamfetamini …). “V II. skupino je premeščena celotna rastlina, njeni ekstrakti in smola, pri čemer je glavni namen spremembe omogočiti uporabo standardiziranih cvetnih ali plodnih vršičkov konoplje, iz katerih smola ni bila iztisnjena, v medicinske namene,” pojasnjujejo na ministrstvu za zdravje.

Pripravki na zdravniški recept

S to uredbo bo torej omogočena uporaba vseh oblik kanabis pripravkov za bolnike, na način, da bodo pripravke na recept predpisovali zdravniki. Pobudo za omogočanje predpisovanja tovrstnih preparatov za zdravljenje ob določenih indikacijah je podala Zdravniška zbornica konec v poročilu septembra lani.

Na recept za lajšanje simptomov

“Uporaba konoplje v medicinske namene bo pomenila, da bo za to usposobljen zdravnik, ob upoštevanju indikacij in smernic, na recept predpisal standardizirane cvetne ali plodne vršičke rastline konoplje, iz katerih smola ni bila iztisnjena, pacientu podal jasna navodila za uporabo in spremljal potek zdravljenja,” pravijo na Ministrstvu za zdravje. Kot je znano, zdravniška stroka konoplji pripisuje zdravilne učinke pri blaženju bolečin in slabosti, torej pri blaženju simptomov, ki jih neka bolezen povzroča. Uradna medicina je prepoznala, da je posebno učinkovita je pri večanju apetita in pri blaženju bolečine in krčev, ne priznava pa ji (še) učinkov zdravljenja bolezni.

Gojenje zase pravno dopustno?

V predlogu zakona je je zapisano, da premestitev konoplje (rastlina, ekstrakti in smola) iz prve v drugo skupino seznama prepovedanih drog ne bo v ničemer vplivala na delo policije pri odkrivanju in preiskovanju kaznivih ravnanj, ko gre za prekrške proizvodnje prepovedane droge po 31. členu ZPPPD. Posest katere koli droge v manjši količini za lastno rabo se v Sloveniji obravnava kot prekršek. Vrhovno sodišče je leta je v primeru Janko Pirc že razsodilo, da ni storil kaznivega dejanja, ko je konopljo gojil za svoje bližnje. Februarja 2015 je bil Pirc zaradi osmih sadik konoplje, s katerimi je želel lajšati bolečine sinu, sladkornemu bolniku in soprogi, ki ima multiplo sklerozo, obsojen na štiri mesec pogojne zaradi nedovoljene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami.

Ker ni gojil za preprodajo, ga je vrhovno sodišče oprostilo

Vrhovno sodišče, ki je uvidelo, da ni šlo za namerno gojenje konoplje, z namero kasnejše preprodaje in dodatnega zaslužka, je Pirca oprostilo vseh obtožb. “Da bi nekoga v takem položaju kaznovali, bi bilo grozno,” je za revijo Zarja nedavno dejala Vesna Kerstin Petrič iz Ministrstva za zdravje in hkrati napovedala sestanek s pravosodjem in policijo. Pojasnila je, da imajo v kratkem dogovorjen sestanek na najvišji ravni, da se uskladijo – prav zato, da ne bi naredili škode posamezniku, ki bo rastlino gojil doma za namene samozdravljenja. Novinarska vprašanja glede teh uskladitev smo naslovili na vsa pristojna ministrstva, odgovore bomo objavili, ko jih prejmemo.

Kanabis bomo uvažali, toda kdaj?

Nova uredba ne spreminja zakonodaje, ki se nanaša na gojenje medicinske konoplje tako ostaja prepovedana. “Slovenci bomo v prvem koraku kanabis uvozili in s tem omogočili dostopnost kanabisa bolnikom. To je praksa vseh držav, tudi tistih, ki so dovolile uporabo kanabisa v medicinske namene. Vendar bo pri uvozu nastal problem, saj mora JAZMP pripraviti dokumentacijo, kar pa lahko traja celo do konca leta,” pravi Tomaž Koren, ustanovitelj spletne strani Konoplja.org in član vladne komisje za droge. Po neuradnih podatkih naj bi že stekli dogovori za uvoz cvetov iz nizozemskega podjetja Bedrocan.

Pridelovanje konoplje v medicinske namene v Sloveniji?

Odbora za zdravstvo je MZ oktobra naložil, da pripravi izhodišča za spremembo zakonodaje na način, da bo omogočeno gojenje medicinske konoplje. “To za državo pomeni vzpostavitev sistema nadzora, ki ga Enotna konvencija v svojem 23. členu predvideva za gojenje opijskega maka za proizvodnjo opija. 23. člen Konvencije od držav pogodbenic zahteva, da ustanovijo in financirajo enega ali več državnih organov, ki bodo zadolženi za opravljanje nadzornih nalog nad gojenjem konoplje,” pojasnjujejo na ministrstvu. Organ bo pristojen za razmejitev regij in določitev zemljiških parcel, na katerih bo dovoljeno gojenje konoplje, izdajal bo dovoljenja za gojenje konoplje, v katerih bo točno določena površina in parcelna številka zemljišča, na katerem je gojenje dovoljeno.

“Monopolizacija države je nedopustna”

Vsak kmetovalec, ki bo gojil konopljo, bo svoj pridelek lahko prodal le pristojnemu organu, ki ga bo sprejel v svojo last najkasneje v roku štirih mesecev od konca žetve. Pristojni organ bo imel izključno pravico uvoza, izvoza, trgovine na debelo in ohranjanja zalog na ta način pridelane konoplje. “Vsaka monopolizacija s strani države je nedopustna, saj bomo z birokratizacijo onemogočali razvoj,” meni Koren.

Tuji farmacevti že v nizkem štartu

Tudi za pripravo zakonskih sprememb, ki bodo omogočale gojenje kanabisa v Sloveniji, bo potrebnih več mesecev. Znano pa je, da se velike farmacevstske firme že pripravljajo na začetek proizvodnje v Sloveniji. Eden prvih naj bi bil avstralsko-izraelski farmacevt MGC Pharmaceuticals, ki napoveduje, da bo v Sloveniji letno pridelal tri tone smole.

Vir: Žurnal24.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Brezplačna dostava

Za naročila nad 40€

Strokovna podpora

in pomoč pri nakupu

Brezplačno svetovanje

070 543 038

100% varno plačilo

Kartica / Po povzetju / Predračun