Košarica
Brezplačna dostava ob nakupu nad 40€

Se želite pogovoriti?

Pokličite nas na 070 543 038

Socialna omrežja

V Švici uradno dekriminalizirali konopljo!

Dekriminalizacija konoplje v Švici

Od 1. oktobra 2017 je v Švici posedovanje konoplje uradno dekriminalizirano.
Polnoletne osebe, ki imajo pr sebi manj kot deset gramov konoplje od 1. oktobra dalje niso več sodno preganjane, prav tako pa se jim ti prekrški ne zabeležijo v osebnih kartotekah. Morebitni prekrškarji pa bodo primorani poravnati globo v višini stotih švicarskih frankov (približno 85€).

Švicarski zakonodajalci so na področju konoplje ‘sprostili’ regulacije z namenom, da bi uskladili državno politiko v izogib zmedam v zakonodaji in politiki, ki sta si dotlej na lokalnih ravneh precej nasprotovale.

Švica bo z reformacijo zakonodaje prihranila nekaj denarja iz naslova državnih sodišč kjer so sicer na letni ravni obravnavali približno trideset tisoč primerov povezanih s kršenjem zakonodaje o posedovanju in preprodaji konoplje. Prav tako pričakujejo nekoliko manj obremenitev švicarske policije, katera se bo lahko sedaj še bolj posvetila večjim prekrškom na področju trgovanja s prepovedanimi drogami.

Vselej pa moramo vedeti, da beseda dekriminalizirati seveda ne pomeni enako kot beseda legalizirati – gojenje, preprodaja in kupovanje konoplje so aktivnosti, ki so v Švici še vedno strogo prepovedane.

Kazni za posameznike, ki so osumljeni preprodaje konoplje osebi mlajši od osemnajst let so po uveljavitvi nove zakonodaje dodatno poostrene. Nove zakonodaje predstavljajo tudi večjo namero pomoči mladoletnikom, ki imajo težave s konzumacijo konoplje – leta 2013 so pri raziskavi, ki jo je izvajal UNICEF izvedeli, da so statistično gledano švicarski mladoletniki najbolj nagnjeni h kajenju konoplje na celem svetu. V lanskem letu je nekaj več kot štiriindvajset odstotkov mladostnikov starih od 11 do 15 let v Švici priznalo konzumacijo konoplje.

V tem pogledu je na prvem mestu Kanada – lansko leto je namreč v tej severnoameriški državi rekreativno uporabo konoplje priznalo osemindvajset odstotkov otrok starih med 11 in 15 let.

Vir: HuffingtonPost

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Brezplačna dostava

Za naročila nad 40€

Strokovna podpora

in pomoč pri nakupu

Brezplačno svetovanje

070 543 038

100% varno plačilo

Kartica / Po povzetju / Predračun