Košarica
Brezplačna dostava ob nakupu nad 40€

Se želite pogovoriti?

Pokličite nas na 070 543 038

Socialna omrežja

Marihuana v Sloveniji

Marihuana v Sloveniji

Marihuana v Sloveniji kljub vedno več dokazom o njeni medicinski vrednosti in številnim spremembam njenega legalnega statusa po svetu ostaja med najbolj preganjanimi prepovedanimi drogami.

Že dve leti

Ministrstvo za zdravje zdaj že dve leti izvaja zgolj lepotne popravke klasifikacije prepovedanih drog, saj konopljo oz. marihuano še vedno ohranja v prvi skupini najbolj nevarnih substanc, kljub temu da je dokazano manj nevarna in zasvojljiva tudi od tobaka in alkohola, kaj šele kokaina, heroina ali katerih drugih težjih drog.

Kazenski pregon uporabnikov se kljub načelni dekriminalizaciji, saj naj bi posedovanje konoplje po zakonu o prekrških brez dokazov o proizvodnji in preprodaji predstavljalo zgolj prekršek, nadaljuje. Še naprej so namreč odločitve o pregonu prepuščene posameznim kriminalistom, tožilcem in sodiščem, praksa na tem področju pa nikakor ni enotna.

Ekstrakti dovoljeni, smola in marihuana ne

Stroka je zato še vedno zelo previdna in pretežno neinformirana, čeprav je vedno več posameznih glasov, ki opozarjajo na nujne spremembe. Ministrstvo za zdravje je predlani z neživljenjsko spremembo Uredbe o razvrstitvi prepovedanih drog nevarnejši sintetični THC prestavilo v drugo skupino (ki dovoljuje uporabo v medicini), rastlino konopljo, marihuano in vse preparate iz nje pa pustilo v prvi skupini popolnoma prepovedanih drog.

Letos je pripravilo novo spremembo, ki rastlino, marihuano in smolo znova pušča v prvi skupini, v drugo pa s pridržkom, da so v skladu z Zakonom o zdravilih, postavlja ekstrakte. To pomeni, da so na voljo zgolj prek farmacije, kar pa odpira vprašanja, kdo si jih bo lahko privoščil, za katere bolezni jih bo zdravnik lahko predpisal, kako v doglednem času zadostiti visokemu povpraševanju, kako preseči pomanjkanje terapevtske prakse, in konec koncev, zakaj ljudje zase ne bi mogli poskrbeti sami.

Zakaj?

Zakaj so rastlino še naprej pustili v prvi skupini na ministrstvu razlagajo z mednarodnimi konvencijami iz let 1971, 1972 in 1988, ki jih je podpisala že Jugoslavija. Torej, še preden je sploh prišlo do odkritja endokanabinoidnega sistema, ki dokazuje, da naše lastno telo proizvaja in se zdravi s skoraj identičnimi snovmi, kot jih vsebuje konoplja, endokanabinoidi, in preden je prišlo do bistvenega povečanja dokazov o njenih zdravilnih potencialnih.

V prvi skupini še naprej ostaja tudi konopljina smola, čeprav je po vsej logiki prav tako ekstrakt iz konoplje. In čeprav mednarodni strokovnjaki opozarjajo, da ta ni škodljiva za psihično zdravega odraslega človeka, vedno več dokazov pa kaže, da pomaga pri številnih stanjih in boleznih ter nekatere po izkušnjah bolnikov celo zdravi.

Zdravila morajo biti za bolnika varna, učinkovita in kakovostna in v tem primeru še posebej glede na možna tveganja predpisana s strani zdravnika. Nedopustno namreč je, da ljudje v stiski opuščajo zdravljenje, ki jim ga predpiše zdravnik, in posegajo po preparatih, ki ne ustrezajo strokovnim zahtevam, niso pod nadzorom strokovnih inštitucij in jih ponujajo posamezniki brez strokovnih licenc in za oderuške cene

pojasnjujejo pri ministrstvu.

Zdravniki ne vedo

Problem ostaja, da zdravniki zaradi več desetletne prepovedi ne vedo v kakšnih primerih predpisati konopljo in so nekateri posamezniki brez licence trenutno za to bolj usposobljeni od njih. Nekateri zdravniki so tudi pod vplivom farmacevtskih lobijev in zato raje predpisujejo konvencionalna zdravila.

Strokovne licence in oderuške cene, ki jih ministrstvo omenja, so torej relativne, saj tudi za farmacevtske preparate iz konoplje lahko pričakujemo oderuške cene, kar se že dogaja. Preden pa se to sploh razreši in se praksa zdravljenja znova vzpostavi, pa bo mnogo ljudi še naprej ostalo brez potencialno zelo učinkovitega zdravila, ki bi si ga lahko po mnogih indicih vsaj v dovolj kakovostni meri, če že ne po vseh rigoroznih pravilih agencij in ministrstev, vzgojili sami. Na ministrstvu diplomatsko odločitve premikajo v nejasno bodočnost, saj čakajo na odprto in strpno ter znanstveno in strokovno podprto debato.

Marihuana tisočkrat manj smrtno nevarna od aspirina

A kaj ko zaenkrat niti sami ne upoštevajo tujih in domačih znanstvenih ugotovitev, saj obstaja na tisoče raziskav in praktičnih primerov, ki pričajo o zdravilnosti konoplje pri določenih stanjih, prav tako pa o njeni neškodljivosti v primerjavi s številnimi drugimi farmacevtskimi izdelki. Po indeksu LD50, ki priča o smrtni dozi določene snovi za človeka, ta pri aspirinu znaša 1:20, pri konoplji pa je ta še nedoločljiva in se po ocenah giblje med 1:20.000 in 1:40.000.

Smrtna doza

Za smrtno dozo je torej potrebnih zgolj 20 aspirinov in nekaj kilogramov naenkrat zaužite konoplje, kar pomeni, da je vsaj tisočkrat manj nevarna. Nujna bi bila torej prevetritev razvrstitve prepovedanih drog, ki bi s prestavitvijo konoplje vsaj v drugo skupino omogočila, da se marihuana v Sloveniji lahko uporablja za medicinske namene. Tako kot naj bi to zdaj storili tudi Američani. Za rekreativne uporabnike takšna sprememba ne bi prinesla bistvenih novosti. Ena rešitev, ki bi jih zaščitila pred nepotrebnim pregonom, bi bila jasna določitev mejne količine posedovane marihuane.

Kar pa spregleda posamične potrebe ljudi, saj je nekateri potrebujejo več, drugi pa manj, in spremembe v teži zaradi vlažnosti. Zakaj bi v primeru postavitve meje pri 10 gramih nekdo z 9,9 grama storil zgolj prekršek, nekdo z 10,1 grama pa kaznivo dejanje? Bolj elegantno in pravično bi enostavno bilo, da bi se preiskovalci, tožilstva in sodišča strožje držala opredelitve iz zakona, da je kaznivo zgolj posedovanje ali proizvodnja za promet in preprodajo. Kar pa pomeni, da bi pri vsakem posamičnem primeru bilo potrebno dokazovati takšen naklep in ne zgolj na podlagi posrednih indicev, kot so količina, pripomočki in drugi.

Da se koraki v to smer dejansko dogajajo, lahko preberete tu.

Brezplačno konoplja svetovanje

Brezplačna dostava

Za naročila nad 40€

Strokovna podpora

in pomoč pri nakupu

Brezplačno svetovanje

070 543 038

100% varno plačilo

Kartica / Po povzetju / Predračun