Košarica
0.00 €

Zgodovina konoplje v Sloveniji in Jugoslaviji

PRVI DOKAZI O UPORABI KONOPLJE

Li Hui-Lin je bil en najpomembnejših botanikov, na področju vzhodne Kitajske. V njegovih raziskavah, najdemo veliko dokazov o uporabi in vzgoji konoplje na kitajskem že okoli leta 6000 pr.n.št. V tem obdobju je bila konoplja večinoma uporabljena za oblačila, ribolov, proizvodnjo lončevin in oklepov. Še znani ameriški astronom in eksobiolog Carl Edward Sagan je napisal esej, o konoplji, kjer je tudi predstavil zanimivo možnost, da naj bi bila vzgoja konoplje ena od faktorjev, za začetek agrokulture in civilizacije! Prve dokaze, kot jo piše zgodovina, o uporabi konoplje v zdravstvene namene, najdemo v legendi o cesarju in zeliščarju Shen Nung-a (ali Shennong), ki je predstavljen kot začetnik agrokulture na kitajskem (okoli leta 2700 pr.n.št. ).V njegovi legendi najdemo tudi dokaze o prvi uporabi konoplje v zdravstvene namene. Take dokaze najdemo tudi v drugih kulturah, npr. v Indiji kjer je bila konoplja omenjena v Vedskih zapisih, kot ena od petih “svetih trav” in je bila uporabljena tako v religijske kot v zdravstvene namene. Možno je, da je bila konoplja omenjena tudi v sumerskih medicinskih zapisih, čeprav to ni bilo sto-odstotno potrjeno. namreč, razumevanje botaničnih izrazov v njihovih zapisih je še odprto interpretaciji. Je pa potrjeno, da od kadar se je začela pisava, se je začelo pisat o konoplji v preteklem času, tako da je sigurno da se je uporaba konoplje začela veliko pred izumom pisave v nekaterih kulturah. Konoplja se je verjetno razširila v Evropi preko Skitov, iransko nomadsko ljudstvo ki je trgovalo z Grškim ljudstvom, dokaze o tem najdemo v Herodotovih zapisih iz 5. stoletja pr.n.št. Kjer opisuje uporabo konoplje v rekreativne in verske namene v kulturi Skitov. Konoplja se je potem razširila po celi evropski celini zaradi obsežne uporabe konoplje na večjih področjih vsakdanjega življenja. Zaradi trdnosti in trajnosti vlaken konoplje, se je ta začela uporabljat v Evropi večinoma za proizvodnjo vrvi in jader za ladje, in je bila ena od najpomembnejših surovin Srednjega Veka, je je bila toliko pomembna surovina da so v nekaterih kraljevstvih, kmeti bili prisiljeni saditi konopljo in so se celo vodile vojne za to dragoceno surovino. Potem ko so se začela potovanja in raziskovanja sveta in obdobje pomorskih imperijev kot so Španija, Portugalska, Nizozemska in Velika Britanija, se je konoplja razširila po celem svetu in je bila ena izmed prvih posajenih pridelkov v vseh kolonijah.

RAZVOJ KONOPLJE NA BALKANU

Na Balkanu se je konoplja razširila, kot smo rekli, okoli 5. stoletja pr.n.št. Preko Skitov, in od takrat je ta rastlina ostala tudi v naši kulturi. Na našem področju se je razširila v 15. in 16. stoletju pod Osmanskim cesarstvom. Pod Osmansko vladavino so se začele obdavčevat kmetije ki so sadile konopljo. V 18. stoletju je bila večina področja Jugoslavije pod nadzorom Avstroogrske kraljevine, in je leta 1765, kraljica Marija Terezija, priporočila da naj se sadi samo konoplja visoke kakovosti in je zato pripeljala pridelovalce konoplje iz severne Italije zaradi njihovih veščin v gojenju in pridelovanju konoplje. Potem ko so se italijanske vrste konoplje razširile na našem področju so se začele razvijat na različnih področjih različne vrste te iste konoplje(“Futoška”, “Titelska”, “Apatinska”, “Vukovarska” , itd…), med najbolj poznanimi so Novosadska konoplja, ki ima eden od največjih donosov med vrstami konoplje na našem področju.

V začetkih gojenja na Balkanu se je vsa konoplja ročno sadila in obdelovala, modernizacija vzgoje se je začela v ’30ih letih prejšnjega stoletja ko se je začela konoplja industrijsko proizvajat, in je leta 1949 bilo posajeno v Jugoslaviji 108.215 ha te rastline. V tistem času je Jugoslavija zajemala 25% Evropske površine posajene konoplje in 6% svetovne proizvodnje konoplje, ampak se je v naslednjih desetletjih znatno zmanjšala. Do leta 1968 se je ta površina zmanjšala šeza 80% in do leta 1988 še za dodatnih 80% od ostale površine, tako da je do leta 1995 ostalo še samo 1000 do 1500 ha sajene konoplje na področju Jugoslavije. Po vojni in razcepu Jugoslavije se je proizvodnja konoplje na področju Slavonije (Hrvaška) in Bosne nehala, na področju Srbije se je pa znatno zmanjšala zaradi ekonomskih sankcij.

ZGODOVINA KONOPLJE V SLOVENIJI

Na področju Slovenije najdemo prve zapise o gojenju konoplje že v 16. stoletju. Proizvodnja je bila razširjena po celi Sloveniji čeprav je bila zgolj domača proizvodnja ki se je uporabljala za vrvi, oblačila, prevleke, vreče itd… Proizvodnja konoplje v Sloveniji je bila tradicija in proizvodi iz konoplje ki so jih kmeti proizvajal smo v tistih časih našla v vsako slovensko hišo. Kot smo že rekli, se je v prvi polovici 20. stoletja proizvodnja konoplje znatno povečala in v drugi polovici drastično upadla. Do danes ostaja le majhen delež proizvodnje industrijske konoplje v Sloveniji, deloma zaradi mednarodnih konvencij za nadzor proizvodnje konoplje in deloma zaradi slabe organizacije na tem področju. Pridelava konoplje v Sloveniji je premalo razvita dejavnost da bi bila lahko konkurenčna industriji iz tujine, zato veliko proizvodov iz konoplje še vedno uvažamo z čimer se povzroča izguba domačih proizvajalcev. Čeprav se se v zadnjih letih situacija zboljšuje, glede na povečano proizvodnjo, še posebej v Pomurju. Legalizacija konoplje v večini državah ZDA, je doprinesla temu da bi se tudi evropske države začele premikati na isti poti ali pa vsaj začet pogovor o legalizaciji konoplje ter podporo proizvodnji industrijske konoplje.

Vir: Portal-Konoplja.si

Komentarji
Novice
Nazaj
Zelena revolucija pred vrati?
Naprej
20.4. = konopljin dan