Košarica
Brezplačna dostava ob nakupu nad 40€

Se želite pogovoriti?

Pokličite nas na 070 543 038

Socialna omrežja

Jaka Bitenc: “Konoplja je nič manj kot čudežno zdravilo”

Jaka Bitenc

Naš tokratni sogovornik je Jaka Bitenc, predsednik Slovenskega konopljinega socialnega kluba. Zdravilec, ki je pri dvanajstih letih pričel s konzumiranjem konoplje in na lastnem telesu izkusil blagodejne učinke te rastline v njegovem boju zoper sladkorno bolezen. Od takrat, pa vse do danes, širi zavest o tej zdravilni rastlini ter se aktivno ukvarja z zdravljenjem bolnikov. Poleg bitke, ki jo bije z uradno medicino, je njegova borba v okviru SKSK tudi za formiranje novega zakona o konoplji, ki bo naklonjen kroničnim bolnikom ter jim omogočal samozdravljenje s konopljo. Za Dolce Vito Balkan – na štiri oči in pet jointov – Jaka Bitenc.

DVB: Katero je leto nastanka Slovenskega konopljinega socialnega kluba in kakšni so bili prvotni razlogi za njegov nastanek?

Jaka Bitenc: Leto nastanka je leto protestov pred Borzo, torej idejno nekako 2010, dejansko pravno-formalno pa leto kasneje, se pravi 2011. Sama ideja, ki stoji za ustanovitvijo kluba, je bila ustvarjenje neke alternative uradni medicini. Torej, da se nudi pomoč bolnikom nad katerimi je uradna medicina dvignila roke. Zbralo se nas je nekaj študentov iz Fakultete za socialno delo kot npr. Vito Flaker in drugi nadobudneži in aktivisti, ki se ukvarjamo s konopljo. Izvoljen sem bil za predsednika in začeli smo z delom – razni razgovori na ministrstvih, pisali smo tudi predlog zakona ter ga izdali kot knjigo letos. Knjigo lahko najdete v vseh slovenskih knjižnicah – razen dveh, ki je niso sprejele. Naša želja je sprememba trenutnega zakona o konoplji.

DVB: Torej bi lahko rekli, da je vaša borba predvsem pravniška?

Jaka Bitenc: V določeni meri. Morate se zavedati, da za nami stojijo zgolj naše bolezni in ne odvetniki in pravni svetovalci. Mi predstavljamo v Sloveniji takšno alternativo, ki npr. v Španiji sploh še ne obstaja. Kar nekaj izkušenj imam s Španijo. Tamkajšnji konopljini klubi so predvsem klubi, v katerih lahko podpišeš pristopno izjavo tudi če nisi bolnik. Tako dobiš papir s katerim te ob morebitni policijski kontroli pustijo pri miru oz. ti nudijo pravno pomoč. Mi pravniške pomoči ne moremo nuditi formalno.

Klub je sestavljen iz članov, ki so med drugim tudi iz vrst policije, pravnikov, direktorjev itd., vendar nihče od njih ne more oz. noče stopiti naprej v medije ali javnost z imenom in priimkom. Vendar neformalno je to naša baza, ki omogoča drugim članom kluba pomoč. Edini, ki se pojavljam v javnosti s svojim obrazom sem jaz. Sem sladkorni bolnik in meni ne morejo odvzeti ničesar kar mi do sedaj že niso.

DVB: Torej je vaš klub namenjen samo bolnikom?

Jaka Bitenc: Da. To je poglavitna razlika med nami in npr. Španijo. Naš klub med svoje člane sprejema zgolj bolnike. Vsak, ki pride do nas prinese s seboj dokument, recimo izvid oz. diagnozo iz onkologije. Nisem zdravnik, vendar vseeno moram vedeti s kakšno stvarjo imam opravka. Poleg tega mi ni v interesu prodaja olja v nemedicinske namene. Zavedati se morate, da je nepisano pravilo, ki sem ga slišal od različnih kriminalistov, da si lahko vsak kronični bolnik posadi do pet rastlin konoplje, bolnike pa naj bi se pustilo pri miru ter se začelo osredotočati na razpečevalce.

Poleg tega imamo v ustavi zapisano pravilo o samozdravljenju, ki nam je v segmentu konoplje odvzeta. Združeni narodi so jasno povedali, da je prohibicija ena največjih zmot v zgodovini človeštva ter da pričakujejo od posameznih držav, da pričnejo pogovore o spremembah zakona. To smo lahko videli tako v Italiji, Belgiji, Avstrija, Češka, Portugalska … Slovenija je zgolj malo predmestje in je tako torej zakon sam le dogovor med različnimi karteli.

DVB: Kolikšen del aktivnosti kluba je zdravljenje bolnikov?

Jaka Bitenc: To je vsekakor naša prioriteta. Sodelujem z ogromno različnimi ljudmi. Do mene so prišli iz Društva diabetikov Slovenije, trenutno zdravim dva sladkorna bolnika v Sloveniji in enega v Bosni – to so otroci stari od pet do sedem let. Zdravim tudi sedemletno deklico, ki ima od rojstva Crohnovo bolezen in jemlje šestmililitrsko tinkturo, ki je narejena v razmerju 1:5. Takšnih in podobnih zgodb je nešteto, lahko bi jih našteval v nedogled. Imam namen napisati knjigo o tem. Imam služben telefon, ki nenehno zvoni in dokler se zakon ne spremeni mi ne preostane drugega kot da počnem kar počnem na način kot to počnem trenutno.

DVB: Se postopek proizvajanja tinkture razlikuje glede na različne diagnoze posameznikov?

Jaka Bitenc: Vsako živo bitje je individuum. Deluje na vse isto, vendar se uporaba od posameznika do posameznika razlikuje. V klubu nudimo najprej svetovanje, kjer se poda čim več informacij o vplivu konoplje na organizem, pritisk, notranje organe. Nato o načinih konzumiranja: svečke, tinktura, navadno hašiševo olje, kreme, tablete itd. Ni zgolj konoplja zdravilo. Zdravilo je celota, torej prehrana, energija okoli nas, odprava podzavestnega strahu, odločitev za življenje, fizična aktivnost ter na koncu tudi tinktura oz. hašiševo olje.

Če so vključeni vsi našteti elementi je skoraj po pravilu zdravljenje uspešno. Če ne, smo nekaj spregledali. Olje je narejeno vedno po istem postopku, razlike nastanejo šele pri zdravljenju. Navadno jemljemo olje zvečer, saj je učinek zadetosti precejšen. Pri bolnikih z nizkim pritiskom smo pričeli z močno dozo zjutraj ter jo zmanjševali čez dan, saj so izkušnje pokazale jutranje omedlevice oz. nezmožnost normalnega začetka dneva. Pri primerih tumorja na možganih oz. ledvicah na primer je primernejše zdravljenje s svečkami, saj tako deluje bolj direktno na organe in povzroča manjšo zadetost, katere se predvsem starejši ljudje bojijo.

DVB: Torej deluje…

Jaka Bitenc: Konoplja je nič manj kot čudežno zdravilo. Kratko in jedrnato.

DVB: Katere vrste konoplje praviloma uporabljate pri zdravljenju?

Jaka Bitenc: Vsaka konoplja je zdravilna. Nepotrebna se mi zdijo prerekanja na forumih o indiki in sativi in katera je primernejša. Potrebna je prava mera vsega. Ne samo THC, CBD, CBN in podobno. Konoplja ima več kot osemdeset zdravilnih snovi in nikakor si ne moremo privoščiti izključevanja. Ogromno ljudi me kontaktira, ki nimajo dovolj denarja in me sprašujejo kaj lahko storijo. Če je v mojih zmožnostih jim nudim zastonj, vendar tudi sam moram kupiti sestavine. Potem jim predlagam semena. Tistim zelo bolnim predlagam auto-flower, saj lahko že v dveh mesecih pridejo do svojega olja. To je seveda posmeh medicinski konoplji, vendar v določenih primerih drugače preprosto ne gre. Vedno bom za uporabo regularnih semen, vendar včasih nas življenje stisne v kot.

DVB: Jaka Bitenc, še mogoče kakšna zaključna misel za bralce Dolce Vite Balkan?

Jaka Bitenc: Zaupaj naravi, zadetost zdravi!

Vir: DolceVitaBalkan.com

Brezplačno konoplja svetovanje

Brezplačna dostava

Za naročila nad 40€

Strokovna podpora

in pomoč pri nakupu

Brezplačno svetovanje

070 543 038

100% varno plačilo

Kartica / Po povzetju / Predračun