Košarica
Brezplačna dostava ob nakupu nad 40€

Se želite pogovoriti?

Pokličite nas na 070 543 038

Socialna omrežja

Z medicinsko konopljo do lajšanja bolečin in stranskih učinkov zdravil

Po nekaterih državah že uporabljajo medicinsko konopljo za zdravljenje, pri nas pa o tem trenutno potekajo razprave. Zdravniška stroka se zavzema za ureditev pravne podlage, in sicer da bi bila medicinska konoplja uvrščena med zdravila, ki bodo predpisana na recept. Stroške zdravljenja pa bo krila zavarovalnica. V ljudskem zdravilstvu so učinki konoplje znani že več tisočletij, nova znanstvena dognanja pa ji utirajo pot tudi v uradno medicino. Zdravniki z njimi pomagajo bolnikom z epilepsijo, multiplo sklerozo in rakavimi obolenji. V Studiu ob 17-ih so razpravljali o uporabi medicinske konoplje za zdravstvene namene.

Z medicinsko konopljo bi lahko bolnikom lajšali bolečine, neželene učinke zdravil in nekatere bolezni tudi zdravili

“Želimo si, da postanejo medicinska konoplja in njeni farmacevtski preparati dostopni vsem ljudem, da bi se predpisovali v skladu z znanstvenimi dognanji in bi to delal dobro usposobljen zdravnik,” je povedal Milan Krek z Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Pri zdravljenju s konopljo se predvsem pri starejših lahko omili bolečine, ravno tako pa jo bodo lahko predpisali pri zdravljenju drugih bolezni. Želijo, da postane zdravilo, dostopno vsem bolnikom, ki ga potrebujejo. Konopljo lahko uporabijo kot zdravilo ali za različne rekreacijske namene, čeprav se zdravniki in farmacevti s tem trenutno ne ukvarjajo.

“Mi smo proti legalizaciji, smo pa za regulativo, kar pomeni, da naj bo to zdravilo, ki je v rokah zdravnika, ki ga predpiše, farmacevt pa izda. To je pomembno zato, ker se neprestano srečujemo s snovmi, ki imajo močan učinek. Kanabinoidi – THC imajo določen psihoaktivni učinek, kar bolniki tudi razumejo,” je poudaril prof. dr. Borut Štrukelj s Fakultete za farmacijo. Zavzemajo se za to, da bodo bolniki dobili možnost lajšanja bolečin ali zdravljenja. Izvlečki iz konoplje lahko pomagajo pri določenih boleznih, lajšajo neželene učinke in določene bolezni zdravijo.

S kanabinoidi si je lajšala stranske učinke zdravil pri zdravljenju raka

“Mi moramo govoriti o zdravih ljudeh, ki se sprva zaradi radovednosti, nato pa zaradi užitkov spopadejo s konopljo, in bolnikih, ki jim lahko konoplja pomaga pri samem zdravljenju ter da lažje živijo s hudimi stranskimi učinki zdravil. Pozabiti pa ne smemo tudi na paliativo, da živimo kakovostno naprej,” je povedala prim. dr. Mojca Senčar, predsednica Združenja za boj proti raku dojk Europa Donna.

Določene rakave celice imajo receptorje za kanabinoide, ki jih lahko ubijejo, vendar ne vse. “Ko se je bolezen po 33 letih ponovila, sem morala sprejeti agresivno onkološko zdravljenje, ki je zaviralo raka, je pa povzročalo hude stranske učinke. Takrat sem se pozanimala in ugotovila, da so pri nas dovoljeni sintetični kanabinoidi THC in CBD,” je povedala Senčarjeva. Na onkologiji so ji predpisali ustrezno terapijo, da si je lajšala stranske učinke, saj je želela normalno živeti naprej.

Ne zaupajte pripravkom iz konoplje na črnem trgu

Zdravniki opažajo, da bolniki na črnem trgu posegajo po različnih pripravkih iz konoplje, da bi si olajšali bolečine in pozdravili, čeprav ne vedo, kaj kupijo. Zato so na Fakulteti za farmacijo nekaj vzorcev s črnega trga tudi analizirali. “To je izjemno heterogena zadeva, kar zadeva vsebnost kanabinoidov. Nekateri sploh niso vsebovali THC-ja, drugi so imeli benzenoidne aromatične spojine, ki so lahko vprašljive z vidika varnosti, pogosto jim primešajo tudi razna topila, ki so sicer škodljiva, idr. Prekupčevalci so iz odvisnikov prešli na bolnike, saj jim je vseeno, od koga dobijo denar,” je povedal Štrukelj.

Pomembno je izobraževanje zdravstvenih delavcev in bolnikov

Štrukelj poudarja, da se morajo stvari čim prej urediti in bo zdravilo na recept, ki ga bodo lahko izdali zdravniki specialisti oziroma osebni zdravniki. Senčarjeva pa dodaja, da je treba ozavestiti tako laično kot strokovno javnost. Natančno je treba opredeliti, kateri bolniki in kdaj lahko dobijo to zdravilo. Zdravniki, ki dvomijo o uporabi konoplje v zdravstvene namene, se bojijo odvisnosti od opioidov pri pacientih, kar se dogaja v Ameriki, kjer morajo zdraviti sekundarne odvisnike – bolnike, ki so imeli kronične ali onkološke bolečine, saj je potrošnja ušla izpod nadzora. Ravno zaradi tega je zelo pomembno izobraževanje zdravnikov in drugega zdravstvenega osebja ter tudi bolnikov.

Pri zdravljenju nekaterih bolezni so že zaznali pozitivne učinke

“Zdravljenje z medicinsko konopljo je zelo zahtevno, zato so ga ljudje v preteklosti opustili, ker je bilo težko vzpostaviti terapevtsko količino, saj je bilo lažje jemati tablete,” je povedal Krek. Za samozdravljenje bi potrebovali po izračunih strokovnjakov približno 40 rastlin in ne samo nekaj, kar zatrjujejo nekateri, poleg tega je zelo težko ujeti terapevtsko širino, ki jo ljudje dosežejo v štirih do petih tednih. Ravno tako mora bolnik poznati interakcijo z drugimi zdravili.

Senčarjeva pravi, da marihuana lahko pomaga pri zdravljenju in lajša stranske učinke ter omogoči možnost kakovostnega življenja. Po njej lahko bolje spite in imate več apetita, odsvetuje pa zavračanje klasičnega onkološkega zdravljenja. Pri zdravljenju epilepsije pri mladostnikih s konopljo so se pokazali pozitivni učinki, vendar je v zdravilu manj THC-ja in več CBD-jev. Pri multipli sklerozi so s konopljo zmanjšali napredovanje bolezni.

Že v nekaj mesecih bi bila lahko konoplja dostopna tudi v slovenskem prostoru

Krek ocenjuje, da je trenutno dober dostop do kanabinoidov in ekstraktov. “Dokler pa Agencija za zdravila ne registrira medicinske konoplje kot zdravilo v slovenskem prostoru, bo težko napisati recept. Še vedno pa obstaja intervencijski uvoz, o katerem razmišljajo nekateri zdravniki. Odvisno pa je tudi od ažurnosti Ministrstva za zdravje in vlade glede umestitve konoplje v drugo skupino.” Z veliko angažmaja bi to lahko naredili v nekaj mesecih, da bo konoplja dostopna v lekarnah in na razpolago za zdravljenje ves čas.

Več na: RtvSlo.si

Brezplačna dostava

Za naročila nad 40€

Strokovna podpora

in pomoč pri nakupu

Brezplačno svetovanje

070 543 038

100% varno plačilo

Kartica / Po povzetju / Predračun