Košarica
Brezplačna dostava ob nakupu nad 40€

Se želite pogovoriti?

Pokličite nas na 070 543 038

Socialna omrežja

Pomen analitike in preverjanja kakovosti pri konoplji

”V zadnjih 20 letih smo priča čedalje večjemu zanimanju splošne javnosti in medicine za zeliščna zdravila, za naravne prehranske proizvode in fitofarmakologijo.” Analitično testiranje in preverjanje kakovosti konoplje je relativno nov pojem pri zagotavljanju kakovosti naravnih produktov. Čeprav na Zahodu opažamo čedalje več gibanj za legalizacijo »rekreativne konoplje«, pa v ospredju kljub vsemu ostaja medicinska uporaba konoplje, zato je zagotavljanje varnosti in kakovosti pri konoplji izjemnega pomena. V zadnjih 20 letih smo priča čedalje večjemu zanimanju splošne javnosti in medicine za zeliščna zdravila, za naravne prehranske proizvode in fitofarmakologijo. Kljub temu pa je konoplja vse do nedavnega močno zaostajala v tem trendu predvsem zaradi prohibicije, ki vlada skoraj po vsem svetu. Analitski laboratoriji, ki testirajo kakovost in s tem varnost konoplje in njenih produktov, so zato relativno nov pojav.

So laboratoriji za preverjanje kakovosti potrebni?

Ali so laboratoriji za testiranje konoplje, in storitve, ki jih ti laboratoriji ponujajo, sploh potrebni oz. zanimivi? Ljudje namreč vzgajamo in uživamo konopljo že tisočletja in – kot kaže – brez potrebe po visokotehnoloških laboratorijskih postopkih, ne glede na to pa sta seveda analitika in kontrola kakovosti tako za medicinsko kot tudi komercialno rabo konoplje nujni in potrebni. Klasična projekcija v moderni zeliščni medicini je sledeča: bazične raziskave, razvoj terapevtskih aplikacij in implementacija komercialne kontrole kakovosti za proizvode. Zagotovo mora tudi konoplja za komercialne in medicinske namene slediti isti poti, kot to pričakujemo tudi za druga tržna zeliščna zdravila. Smernice za določanje kakovosti v zeliščnih medicinskih pripravkih je določila WHO – World Health Organization (1). Najmanj, kar bi pričakovali, je, da bodo zeliščni pripravki iz konoplje izkazovali enako stopnjo kakovosti in varnosti, kot to pričakujemo od drugih zelišč.

Testiranje za pesticize in plesni

V Oregonu (ZDA) je testiranje za pesticide obvezno za konopljo in koncentrate konoplje, ki so namenjeni prodaji na trgu. Trenutno v Oregonu velja zahteva, da akreditirani in licenčni laboratoriji testirajo približno 60 posameznih pesticidov, meja detekcije pa je določena med 0.2–2.0 PPM. Podatki iz zadnjih štirih let, odkar naš laboratorij testira konopljo, kažejo, da 5–10 % konopljinih cvetov ter približno 25 % konopljinih koncentratov presega dovoljene meje pesticidov. Ni neobičajno, da testiranje zazna pesticide tudi v koncentracijah 10–20 PPM v konopljinih koncentratih, saj je večina pesticidnih ostankov hidrofobnih in dobro ekstrahira skupaj s konopljino smolo. Čeprav testiranje na plesni za konopljo, ki vstopa na trg v Oregonu, zakonsko ni več obvezno, pa se veliko proizvajalcev in prodajalcev prav z namenom, da zagotovijo kakovost, še vedno odloča za testiranje na plesni (totalni rastni test na plošči) pri konopljinih cvetovih. Približno 20 % vzorcev konoplje preseže mejo 10,000 CFU/g plesni – mejo, ki jo je WHO določila za zeliščne pripravke (1).

Testiranje zagotavlja varovanje javnega zdravja

Preverjanje kakovosti in varnosti konoplje je zelo smiselno za varovanje javnega zdravja in zagotavljanje varnosti, kar je tudi razlog, da v ZDA podpiramo obvezna testiranja, ki jih zahtevajo zvezne države in lokalne oblasti. Z vzponom industrije, ki proizvaja konopljo za tržne in medicinske namene, zato pričakujemo čedalje manj vzorcev konoplje, ki ne bodo ustrezali zahtevam kakovosti in varnosti. Poleg dejstva, da takšno testiranje varuje javno zdravje in varnost, pa daje tudi dodano vrednost proizvodom in proizvajalcem. S primernim preverjanjem in validacijo lahko laboratoriji podajo kritično povratno informacijo glede potentnosti formuliranih produktov, ki vsebujejo konopljo, kar proizvajalcem omogoča, da razvijejo preverjene postopke formulacij in receptur ter tako proizvajajo proizvode s konsistentno in deklarirano vsebnostjo aktivnih učinkovin.

Slednje je kritična točka pri razvoju te industrije, saj se hkrati z njenim vzponom razvijajo tudi tržna proizvodnja in prakse nadzora kakovosti. Tako je gotovo, da so analitski laboratoriji tisti, ki ponujajo kritične in neodvisne podatke o kakovosti in varnosti in ki so stična točka, v kateri morajo proizvajalci dokazati kakovost svojih produktov uporabnikom. Testiranje v laboratoriju po eni strani prepreči, da bi kontaminirani in slabše kvalitetni proizvodi vstopali na trg, po drugi strani pa laboratoriji tudi neposredno preverjajo kakovost in varnost konoplje ter proizvodov, ki vsebujejo konopljo. S svojo neodvisnostjo ti laboratoriji omogočajo proizvajalcem blagovnih znamk, da se dokažejo kot kvalitetni proizvajalci in s tem novim generacijam omogočijo, da spoznajo konopljo v pravi luči, tj. kot cenjeno zeliščno zdravilo, in ne le kot zloglasno rekreativno drogo.

Vir: 1. WHO guidelines for assessing quality of herbal medicines with reference to contaminants and residues. 2007. World Health Organization. ISBN 978 92 4 159444 8.

Vir članka: Institut-Icanna.com

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Brezplačna dostava

Za naročila nad 40€

Strokovna podpora

in pomoč pri nakupu

Brezplačno svetovanje

070 543 038

100% varno plačilo

Kartica / Po povzetju / Predračun